Η Ελένη Τσολάκη επέστρεψε στην τηλεόραση έπειτα από έναν χρόνο απουσίας. Η παρουσιάστρια ανέλαβε την παρουσίαση της καλοκαιρινής εκπομπής στο OPEN «Καλοκαίρι #not» και την πάει σφαίρα. Είναι ξεκάθαρα η νικήτρια του καλοκαιριού!
- Από τη Μαρία Ανδρέου
Με την εμπειρία της, τη γλύκα της και τον δυναμισμό της ενίσχυσε την ψυχαγωγική ζώνη της πρωινής καλοκαιρινής ζώνης του καναλιού του Ιβάν Σαββίδη και έχτισε ένα γυναικείο κοινό που την ακολουθεί πιστά και θα της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και τον χειμώνα.
Η Ελένη πλέον έχει βρει τα πατήματά της στο κανάλι, έδειξε τον πιο οικείο και τηλεοπτικά ώριμο εαυτό της και πάει με φόρα και δύναμη να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του χειμώνα. Το «Enjoy» είχε μια φιλική συνάντηση μαζί της στα παρασκήνια της εκπομπής και εκείνη μας υποδέχτηκε με μια ανοιχτή αγκαλιά και σπινθηροβόλο βλέμμα.
Ελένη, πώς νιώθεις που επέστρεψες στην τηλεόραση; Στη μιντιακή αγορά λέγεται ότι το συμβόλαιό σου με τον σταθμό είναι διετές και ένας από τους βασικούς του όρους είναι η παρουσίαση μιας νέας εκπομπής για την ερχόμενη σεζόν. Πολλοί σε βλέπουν ήδη στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου στο Open στη θέση της Σίσσυς Χρηστίδου…
Αισθάνομαι πολύ δημιουργικά. Η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε πάρα πολύ το να ξανασυναντήσω τους τηλεθεατές μου και να γίνουμε ξανά μια παρέα. Περάσαμε όλοι μας έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα, μια παρατεταμένη καραντίνα, και πιεστήκαμε πάρα πολύ με την πανδημία του Covid-19. Σκοπός μου μέσα από την πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή «Καλοκαίρι#not» ήταν και είναι να προσφέρω μέσα στο καλοκαίρι αυτό με τις φωτιές, την κλιματική αλλαγή, τους παρατεταμένους καύσωνες και το άγχος για τα κρούσματα του κορωνοϊού και αν θα καταφέρουμε να χτίσουμε ως το τέλος του φθινοπώρου το περίφημο τείχος ανοσίας λίγο χαμόγελο, μια αισιόδοξη ματιά, με ωραίες συναντήσεις, με αγαπητούς καλεσμένους που έχουν θετική ενέργεια. Επειδή η επικαιρότητα είναι τραγική και όλο αυτό που ζούμε και με την εγκληματικότητα -σαν έχει διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός μετά την καραντίνα- ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία, ήθελα να μη φορτώσω και άλλο ψυχικά τους τηλεθεατές με μαύρες σκέψεις και προβληματισμούς. Στόχος μου ήταν καθαρά η ψυχαγωγία, η φυγή στο όνειρο και το ταξίδι, στις όμορφες εικόνες της Ελλάδας μας και μια καλή συντροφιά. Το Open μού έδειξε την εμπιστοσύνη του. Πράγματι, έχουμε κάνει λοιπόν μια ολοκληρωμένη συμφωνία για διετή συνεργασία με τον σταθμό. Τους ευχαριστώ γιατί από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα την εκτίμησή τους και την αγάπη τους απέναντι στο πρόσωπό μου. Με χαροποιεί πολύ το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Εγώ προσφέρω όλη μου την ενέργεια, τη χαρά και τη δημιουργικότητα στο «Καλοκαίρι #not» και βρίσκω ανταπόκριση από το κοινό. Αυτό με ενδιαφέρει πρωτίστως. Ο,τι όμορφο έρθει από τον χειμώνα και όποια άλλη παραγωγή στο Open είναι καλοδεχούμενα.
Πιστεύεις ότι η απόφασή σου να απέχεις από τον Σκάι και όσα συνέβησαν στη μεσημεριανή εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, το πρόστιμο του ΕΣΡ, ήταν σοφή;
Μου έκανε καλό, ψυχολογικά έπρεπε να αποστασιοποιηθώ από τα γεγονότα, να κάνω δύο βήματα πίσω και να παρατηρήσω εμένα και τι θέλω να δώσω πραγματικά στους τηλεθεατές μου. Το διάστημα που από επιλογή έμεινα εκτός τηλεόρασης δούλεψα με τον εαυτό μου, με βάση όλα όσα έχουν συμβεί στην επαγγελματική μου καριέρα και γενικότερα, και η αλήθεια είναι ότι τα μαθήματα που αποκόμισα ήταν πολλά. Εκανα την αυτοκριτική μου σχετικά με το κομμάτι ευθύνης που έχει ο καθένας μας, όταν παρουσιάζει μια εκπομπή. Το κυριότερο μάθημα που πήρα είναι ότι δεν πρέπει να είμαι ευκολόπιστη με τους ανθρώπους και να μην αντιμετωπίζω τη δουλειά μου με ρομαντισμό. Συνεχίζω να είμαι καλοπροαίρετη με τους άλλους, αλλά πλέον συζητώ τα πάντα ενδελεχώς για να καταλάβω τη φιλοσοφία των συνεργατών μου.
Εθιξες ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως αυτό της εγκληματικότητας που έχει αυξηθεί κατά πολύ στη χώρα μας. Ιδιαίτερη βία προσλαμβάνουν οι γυναίκες. Αρκετές κοπέλες σαν τα κρύα τα νερά έχασαν τις ζωές από τους ίδιους τους συζύγους τους και τους συντρόφους τους. Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί αγανακτισμένη και πολύ προβληματισμένη όλα αυτά τα γεγονότα και κάνει και την αυτοκριτική της, θα έλεγα…
Με θλίβει πάρα πολύ το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη άνδρες που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως κτήμα τους, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ως αντικείμενο ηδονής και μη ισάξιές τους, που δεν πρέπει να εκφέρουν γνώμη αλλά να υπακούνε γιατί αλλιώς θα τιμωρηθούν. Και από τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε στην εκπομπή νιώθουμε την ελληνική κοινωνία να παρακολουθεί όλη αυτή την έκρηξη βίας σοκαρισμένη. Ο άλλος μαχαίρωσε τη γυναίκα του στον λαιμό, ο άλλος την πυροβόλησε στον κρόταφο, ο άλλος την έριξε από τα βράχια, ο άλλος την έπνιξε με το μαξιλάρι. Η γυναίκα να μην αντιμετωπίζεται από τους άνδρες με σεβασμό; Γυναίκες να πέφτουν στα χέρια του κάθε επιτηδείου που τις εκδίδει για τα χρήματα, γυναίκες να πέφτουν θύματα βιασμού αλλά και λεκτικής και ψυχικής κακοποίησης, ακόμη και στον χώρο του θεάματος; Τα παρουσιάζουμε αυτά τα θέματα λόγω επικαιρότητας στην εκπομπή και τα συναισθήματα έρχονται και με πνίγουν τα βράδια και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Κάτι έχουμε κάνει λάθος ως κοινωνία. Κάτι δεν μάθαμε σωστά στα παιδιά μας, όπως τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, ή αδιαφορήσαμε για τη διαπαιδαγώγησή τους και την ανέλαβαν τη χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου και της οικονομικής φούσκας νταντάδες που δεν ενδιαφέρθηκαν να τους δώσουν αξίες, ενώ οι γονείς κάλυπταν το κενό των παιδιών με χρήματα και επαναπαύτηκαν. Τόσα φαινόμενα μπούλινγκ από νέους ανθρώπους σε συνομηλίκους τους, κάτι δεν έχει πάει καλά στη διαπαιδαγώγηση, το ξαναλέω, των νέων μας και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου…
Τι πρέπει να γίνει;
Να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι, ώστε να ξέρει ο βιαστής ή ο δολοφόνος ότι θα μείνει για πολύ καιρό στη φυλακή. Η τιμωρία να είναι τόσο αυστηρή, που η κάθε περίπτωση που έρχεται στην επικαιρότητα να δίνει ένα καλό μάθημα σε όσους αψήφησαν τον νόμο και το έπαιξαν νταήδες για να γίνουν παραδείγματα προς αποφυγήν. Το θέμα είναι ένα όμως… Η Γαρυφαλλιά έφυγε από κοντά μας; Μια λαμπρή επιστήμονας; Τι να πούμε στη μητέρα της και σε όλη την οικογένειά της που έχασαν το παιδί τους; Τι να πούμε στη μάνα της Καρολάιν που υποφέρει ξέροντας ότι το εικοσάχρονο κορίτσι της είναι στο χώμα; Η πατριαρχική κοινωνία δημιούργησε μεγάλες παθογένειες στην ελληνική κοινωνία. Βλέπω τη γενιά των τριαντάρηδων και των σαραντάρηδων και διαπιστώνω ότι κάτι άσχημο συνέβη σε αυτές τις γενιές. Κακά παραδείγματα και τα παιδιά αντιγράφουν τις λανθασμένες συμπεριφορές των γονιών. Ακουγα τον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς να λέει «χάλασε η φάση» και έλεγα μέσα μου «τη σκότωσε και λέει “χάλασε η φάση”»; Και μετά, όταν πέθανε ξαφνικά ο μεγάλος Τόλης Βοσκόπουλος και άκουσα όλη την ιστορία της ζωής του στα ρεπορτάζ, έμεινα με το στόμα ανοιχτό για το τι πρόσφερε στις γυναίκες, τι αριστοκράτης ήταν, πώς ύμνησε με λατρεία και θυσία τις γυναίκες που αγάπησε και τι τραγούδια έγραψε και ερμήνευσε γι’ αυτές. Είμαι πολύ θυμωμένη. Εχουν ισοπεδωθεί οι αξίες. Και αφού έχουν ισοπεδωθεί αξίες, εδώ έρχεται ο νομοθέτης, ο οποίος θα πρέπει να κάνει πιο αυστηρές τις ποινές και να σου λέει «κοίτα, μάγκα μου, αν σκέφτεσαι να κάνεις κακό, δεν θα βγεις από τη φυλακή εύκολα επειδή έχεις λεφτά ή γιατί θα το παίξεις ψυχικά διαταραγμένος και θα βάλεις καλό δικηγόρο. Θα πληρώσεις με τα χρόνια που θα κάτσεις στη φυλακή για να καταλάβεις τι σημαίνει αφαίρεση ανθρώπινης ζωής».
Πιστεύεις ότι τον καιρό των Μνημονίων η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική;
Οχι, ήταν κατά βάση κρίση ηθικών αξιών, κρίση πολιτισμική, βαθιά κοινωνιολογική κρίση και έφερε και την οικονομική χρεοκοπία. Τα πάντα είναι η οικογένεια. Οι γονείς ασχολούνται με τα παιδιά τους ή ο καθένας κάνει τη ζωή του και τα παιδιά μεγαλώνουν με ένα κινητό, μια τηλεόραση, ένα λάπτοπ; Οταν χωρίζουν και παίρνουν διαζύγιο, βάζει το ζευγάρι σε προτεραιότητα την ασφάλεια, την ευτυχία και τη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού ή τα κάνουν μπαλάκια και σκέφτονται τους εαυτούς τους και τις νέες σχέσεις τους; Γιατί υπάρχουν τόσα παιδιά με προβλήματα αλκοολισμού, ουσιών, κατάθλιψης, βουλιμίας, νευρικής ανορεξίας, επιθετικότητας; Ποιος δεν ασχολήθηκε; Ποιος σκέφτηκε μόνο τον εαυτό του και πώς θα περάσει ξένοιαστος καλά χωρίς να σκεφτεί ότι πάνω απ’ όλα είναι γονιός; Τελικά τα λεφτά δεν λύνουν όλα τα προβλήματα στην ανατροφή των παιδιών. Η κοινωνία μας πορεύεται αμετανόητη σε πολλά πράγματα. Εχει απορρίψει τον Θεό και κανείς δεν μιλάει για το μεγαλείο της πίστης και την ανάγκη της προσευχής. Στην εποχή μας υπάρχει μεγάλος φθόνος, ζήλια και κακία για τον διπλανό μας. Αρκεί μια γύρα να κάνετε στα social media και να δείτε τι γράφουν και με τι αγένεια γράφουν. Υπάρχει μεγάλη τάση κατάκρισης του άλλου. Από αυτό που φοράει, από τα κιλά του, ένας άνθρωπος κρίνεται αν είναι καλός ή κακός ανάλογα με το πόσα κιλά είναι στη ζυγαριά του, όλα εμφάνιση, επιφάνεια, ρηχότητα, κενό. Δεν ξέρω αν αυτή η αλόγιστη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης είναι τελικά καταστροφική για τους νέους μας. Κάτι τους λείπει και έχουν ανάγκη αυτοπροβολής, αλλιώς θα έκαναν κάτι πιο δημιουργικό από το να ανεβάσουν ακόμη μια φωτογραφία. Εχει χαθεί η ισορροπία και το μέτρο.
Πώς ήταν η καραντίνα για σένα;
Στην πρώτη καραντίνα το έριξα στη μαγειρική, διάβασα πολλά βιβλία, γυμνάστηκα, έκανα βόλτες στη φύση, διάβασα για να πάρω το πτυχίο μου, έκανα δηλαδή πράγματα σημαντικά για μένα, που τα θεωρώ και εφόδια για το μέλλον μου. Τηλεόραση δεν είδα ούτε σειρές μυθοπλασίας, γιατί δεν θέλω να γίνομαι εμμονική με την ιδέα μήπως χάσω κάποιο επεισόδιο (γέλια). Στη δεύτερη καραντίνα, που κράτησε πάρα πολύ, μαντρωθήκαμε στο σπίτι για μεγάλο διάστημα για να μην αρρωστήσουμε και να ξεπεράσουμε αυτό το κακό. Εκεί ένιωσα μεγάλη έλλειψη για τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούσα να τα επισκεφτώ, είχα άγχος για την υγεία τους, κακά τα ψέματα, στη δεύτερη καραντίνα όλοι μας δοκιμαστήκαμε πάρα πολύ με το άγχος. Τρομάξαμε για τους γονείς μας, τους παππούδες μας, μετά ξέραμε ότι θα πάνε να εμβολιαστούν πρώτοι και είχαμε την αγωνία τους. Εγώ δε ήμουν Αθήνα, οι δικοί μου Θεσσαλονίκη, ήταν ένας εφιάλτης. Ολος ο πλανήτης κολυμπάει σε άγνωστα νερά και εύχομαι οι επιστήμονες να βρουν γρήγορα το φάρμακο για τον κορονοϊό και μαζί με τα εμβόλια να βγούμε από αυτή τη συμφορά, που φαίνεται να κρατάει γερά, και δεν ξέρω αν μας συντροφέψει με μάσκες και μεταλλάξεις και όλο το 2022. Το πιο άσχημο για μένα αυτά τα δύο χρόνια είναι η χρήση μάσκας. Πρόκειται για κατάργηση της προσωπικότητας. Είναι μια φρικτή εικόνα. Αλλά δεν γίνεται και χωρίς αυτήν. Αν σέβεσαι τον συνάνθρωπό σου, θα τη φορέσεις. Με την πανδημία έχουν αλλάξει όλα. Ούτε φιλιά ούτε αγκαλιές ούτε χαιρετούρες. Και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει συνήθεια.
Σου αρέσει να διαβάζεις;
Πολύ. Ιδιαίτερα βιβλία ψυχολογίας. Θα ήθελα να σπουδάσω ψυχολογία και να ήμουν ψυχολόγος. Την ψυχολογία την εμπιστεύομαι ως επιστήμη, βοηθά και συμβουλεύει σωστά τον άνθρωπο. Αν όλοι διαβάζαμε βιβλία ψυχολογίας, θα ξέραμε να ξεχωρίζαμε στη ζωή μας τους τοξικούς και χειριστικούς ανθρώπους, θα αντιμετωπίζαμε αλλιώς τον μπούλινγκ, θα ψάχναμε για σωστά πρότυπα ζωής και για το νόημα της ζωής. Είναι στενάχωρο να βλέπεις νέα παιδιά να έχουν ως πρότυπα το εύκολο χρήμα και την εύκολη δημοσιότητα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας χαίρεσαι που είσαι στο Open;
Παρά πολύ. Από το πρώτο ραντεβού που κάναμε ένιωσα μεγάλη εμπιστοσύνη τόσο από εκείνους προς το πρόσωπό μου αλλά και από τη μεριά μου προς τη διοίκηση. Το να έχεις καλούς συνεργάτες που σε στηρίζουν για να χτίσετε μια εκπομπή, γιατί η τηλεόραση είναι συνήθεια και θέλει χρόνο, αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Δουλεύουμε το καλοκαίρι για να πάμε με φόρα για τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Δεν έχω ζηλέψει ούτε μια μέρα που δεν κάνω μπάνιο, που δεν είμαι σε διακοπές. Εκατσα ένα ολόκληρο χρόνο σπίτι μου, φόρτωσα τις μπαταρίες μου και ήθελα να δουλέψω πια πάρα πολύ. Δεν με ενδιαφέρουν οι διακοπές. Και να κάνω ένα μπάνιο στη θάλασσα εδώ στην Αττική, νιώθω πλήρης και χαρούμενη. Η Αττική έχει πολύ ωραίες παραλίες. Ολη η Ελλάδα μας είναι όμορφη και ευλογημένη.
Είσαι μια πολύ ωραία γυναίκα και ένα τηλεοπτικό πρότυπο ομορφιάς. Εχεις άγχος με την εικόνα σου; Με τη διατροφή, την άσκηση;
Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Δεν υπάρχει ιδεατή εικόνα ομορφιάς. Δεν ακολουθώ τη μόδα. Η ζωή μου είναι έξω από τα ιδεατά πρότυπα ομορφιάς. Δεν έχω αυτό το ψώνιο. Το θεωρώ μάταιο, ψυχοφθόρο, ναρκισσιστικό. Θέλω να διατηρούμαι στα κιλά που πρέπει και να κάνω γυμναστική τόσο όσο θα ωφελήσει την υγεία μου.
Ελένη, από που αντλείς δύναμη και έχεις μια γαλήνη και μια ηρεμία την οποία και τη βγάζεις και στην εκπομπή σου;
Πιστεύω πάρα πολύ στον Θεό. Ο Θεός δεν είναι μόνο στα δύσκολα, αλλά σημείο αναφοράς μου. Τον ευγνωμονώ από την ώρα που θα ανοίξω τα μάτια μου. Προσεύχομαι πολύ και στην Παναγία. Τη μητέρα μου τη λένε Μαρία και γι’ αυτό όλος ο Αύγουστος είναι πολύ αγαπημένος μου μήνας, αυτό το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού το γιορτάζουμε πολύ στην οικογένειά μου. Το έχω τάμα κάθε Δεκαπενταύγουστο να πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη, να γιορτάζω τη μάνα μου, να τρώμε οικογενειακά μετά την εκκλησία. Και αυτό έκανα και φέτος. Το ότι επιβιώσαμε μέσα σε μια πανδημία είναι από μόνο του μια μεγάλη ευλογία, μια πραγματικότητα, δεν αρρώστησε κανένας από τους δικούς μου ανθρώπους, ευγνωμονώ τον Θεό γι’ αυτό και ελπίζω να μας δίνει δύναμη και τον χειμώνα που θα έρθει και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία του Covid-19. Είμαι τόσο βαθιά ευγνώμων και στον άνδρα μου, που με στηρίζει εδώ και 20 χρόνια, τόσα γνωριζόμαστε και είναι δίπλα μου ως σύζυγος, ως φίλος. Eνας ευγενικός άνθρωπος που μου στέκεται σε όλα τα επαγγελματικά μου βήματα, μέχρι και στα θέματα του σπιτιού. Τον άνδρα μου τον αγαπώ γιατί είναι ένας καλός άνθρωπος, εργατικός, τίμιος, γιατί με κάνει ευτυχισμένη. Τον καμαρώνω, τον θαυμάζω, ευχαριστώ τον Θεό που μου τον φανέρωσε αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή μου και που δοκιμαστήκαμε και στα εύκολα και στα δύσκολα. Ο καλός του λόγος μου φτάνει και μου περισσεύει και με κάνει και χαμογελώ. Ο γάμος μου είναι η ασφάλειά μου και η ευτυχία μου. Για μένα η οικογένεια είναι ο θεμέλιος λίθος μου, η βάση μου. Από εκεί παίρνω και δίνω αγάπη.