Τα δύο μεγάλα «όχι» που είπε ο τέως υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, ήταν αυτά που τον οδήγησαν στην έξοδο.
Το πρώτο ήταν η κάθετη αντίθεσή του στην εφαρμογή του επαίσχυντου μετρό της αναστολής καθηκόντων για τους υγειονομικούς λειτουργούς, σε περίπτωση μη εμβολιασμού. Ο Βασίλης Κικίλιας δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί να μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που επί των ημερών του, χιλιάδες υγειονομικοί λειτουργοί που έσωσαν ζωές Ελλήνων με παροιμιώδη αυτοθυσία, θα έβλεπαν τις δικές τους ζωές να καταστρέφονται.
Γεγονός που είχε καταστήσει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε χθες, τελευταία ημέρα πριν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Το δεύτερο μεγάλο «όχι» του Βασίλη Κικίλια, ήταν η άρνηση του να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που παραπέμπει σε συγκάλυψη του κολοσσιαίου σκανδάλου Novartis. Αντίθετα, ο υπουργός υγείας είχε εξουσιοδότηση εν λευκώ την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ, να διενεργήσει σαρωτικούς ελέγχους χωρίς να διστάσει μπροστά σε οποιοδήποτε «όνομα», σε οποιαδήποτε πίεση.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι επί των ημερών του Βασίλη Κικίλια εξεδόθη το πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ στο οποίο αναφέρεται ότι ο σύζυγος της κ. Ράικου, από τους 1.033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους 5, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το Δημόσιο κατά περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.
Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνεργασία με το Κιν Αλ, προσπαθούσε να μετατρέψει το μεγάλο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας, σε σκευωρία, με βασική μάρτυρα την ίδια την κ. Ράικου!
Ο ρόλος του Θάνου Πλεύρη
Η αντικατάσταση λοιπόν του Βασίλη Κικίλια με τον Θάνο Πλεύρη, γεννά συντριπτικά ερωτήματα. Πως είναι δυνατόν ένας κυβερνητικός βουλευτής που πρωταγωνίστησε στην συγκεκριμένη προανακριτική επιτροπή να καθίσταται πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου που διερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο;
Πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος που όπως αποκαλύφθηκε, «έφτιαχνε» μαζί με τον εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο Novartis Ανδρέα Λοβέρδο τις τροπολογίες που θα κατέθετε στην συνέχεια το ΚΙΝΑΛ ως δικές του, να αναλαμβάνει το συγκεκριμένο υπουργείο;
Όταν μάλιστα η έτερη σχέση του με τον διερευνώμενο πρώην υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι αυταπόδεικτη, στενή και πολυετής;
Η αντικατάσταση λοιπόν του Βασίλη Κικίλια με τον Θάνο Πλεύρη, είναι μία προκλητική απόφαση. Όπως είναι λογικό, οι ενέργειες του νυν υπουργού υγείας θα τεθούν στο μικροσκόπιο, ειδικά όσον αφορά την διερεύνηση της διαφθοράς τον χώρο της υγείας.
Εκεί θα αποδειχτεί εάν η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν απλώς μία αστοχία ή εάν αποτελεί «στρατηγική επιλογή» με σκοτεινά κίνητρα.