Tο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζει να συμβαδίζει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, καθώς σήμερα, η Ολομέλεια του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου απέρριψε αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για αναστολή της εν λόγω απόφασης.
Ως εκ τούτου, από σήμερα, όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν σκοπεύουν να το κάνουν, τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα απορρίφθηκαν από το Γ’ θερινό τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τέσσερις αιτήσεις 115 υγειονομικών και γιατρών νοσοκομείων ανά την επικράτεια, οι οποίοι ζητούσαν το «πάγωμα» της απόφασης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ:
«1) Ο λόγος περί πρόδηλης βασιμότητας των αιτήσεων ακυρώσεως κρίθηκε, σύμφωνα με πάγια νομολογία της Ε.Α., ότι έπρεπε να απορριφθεί, αφ’ ενός λόγω αμφιβολιών ως προς το παραδεκτό των αιτήσεων ακυρώσεως εν σχέσει με τον εκτελεστό ή μη χαρακτήρα των προσβαλλομένων πράξεων, αφ’ ετέρου διότι οι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται προδήλως βάσιμοι, δεδομένου ότι δεν στηρίζονται σε πάγια νομολογία ή σε απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, ενώ περαιτέρω οι κρίσιμες διατάξεις του ν. 4820/2021 δεν έχουν τύχει νομολογιακής επεξεργασίας.
2) Ο λόγος περί ανεπανόρθωτης βλάβης συνισταμένης στην, λόγω της επαπειλούμενης αναστολής καθηκόντων, απώλειας των αποδοχών των αιτούντων, της κοινωνικής τους ασφάλισης, της εργασίας και της κοινωνικής τους υπόστασης απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι: α) η βλάβη θα επέλθει με την έκδοση των πράξεων περί αναστολής καθηκόντων και όχι με τις προσβαλλόμενες, β) η βλάβη είναι οικονομική και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ανεπανόρθωτη, ενώ εξ άλλου η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως έχει προσδιορισθεί σε σύντομη δικάσιμο, γ) αν οι αιτήσεις ακυρώσεως γίνουν δεκτές, οι μη καταβληθείσες αποδοχές θα καταβληθούν, δ) πέραν και ανεξαρτήτως των ανωτέρω, η βλάβη δεν δικαιολογεί την αναστολή, σταθμιζόμενη με το ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα, και το ότι η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων θα διαταραχθεί σε περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού. Τέλος, κρίθηκε ότι από τις διατάξεις των άρθρων 206 και 207 του ν. 4820/2021: α) προκύπτει ότι ο νομοθέτης μερίμνησε για την περίπτωση κενών στο προσωπικό λόγω αναστολών εργασίας, με την πρόσληψη συμβασιούχων με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και β) δεν προκύπτει ότι, σε περίπτωση αναστολής καθηκόντων, διακόπτεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού».
Το φλέγον αυτό ζήτημα, πάντως, θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και στις 8 Οκτωβρίου, όταν και θα συζητηθεί η αίτηση της ΠΟΕΔΗΝ περί ακύρωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στην εν λόγω αίτηση, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ακόμη επισημαίνει πως, με το υπό κρίση μέτρο, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
- Δείτε επίσης: «Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ – «Δεν θα δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ»
Και με δικαστικό κλητήρα η επίδοση των φύλλων αναστολής καθηκόντων
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε σε πολλά νοσοκομεία της χώρας η επίδοση των πρώτων φύλλων αναστολής καθηκόντων, ενώ σε πολλά άλλα οι υγειονομικοί που δεν έχουν εβμολιαστεί βγήκαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι που αρνούνται να παραλάβουν τις πράξεις αναστολής εργασίας που τους αποδίδουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, επειδή δεν πειθάρχησαν στον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που επιβάλλεται από σήμερα. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί διαδικασίες παράδοσης με δικαστικό κλητήρα, την ώρα που στα νοσοκομεία οι αντιδράσεις κλιμακώνονται.
Σύμφωνα, εξάλλου, με σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι δομές υγείας στην Πάτρα θα λειτουργούν πλέον με 680 λιγότερους εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νοσοκομείο Πατρών, όπου από τους 2.200 εργαζόμενους οι 400 θα τεθούν σε αναστολή. Στον «Άγιο Ανδρέα» οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι περίπου 250 και στην Κρήτη περίπου 450. Στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «ΑΧΕΠΑ» βγαίνουν «εκτός» περίπου 250 υγειονομικοί.
Στο «Λαϊκό» νοσοκομείο στην Αθήνα, από τους 1.450 εργαζομένους, ανεμβολίαστοι μέχρι νωρίς το πρωί, ήταν οι 110. Η ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους».
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μην εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στις δομές Υγείας. Το πρωί υγειονομικοί έκαναν κινητοποιήσεις στα προαύλια διάφορων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις, όπως στο Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.
- Δείτε το εν λόγω ρεπορτάζ: