ΒΟΜΒΑ: Μέρκελ δώσε μας τις κατοχικές αποζημιώσεις – Ελλάς – Πολωνία…συμμαχία

Must Read

Η συμμαχία Ελλάδος – Πολωνίας για τα όσα τράβηξαν από τους Ναζί, κτίζεται. Κοινός στόχος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για τα όσα έχουν υποστεί οι χώρες μας από τους Γερμανούς κατακτητές. Η Βαρσοβία, όπως και η Ελλάδα ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις.

Καλοί γείτονες και σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Βαρσοβία και το Βερολίνο έμοιαζαν να είχαν κλείσει τις μεταξύ τους διαφορές που προέρχονταν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως η έλευση στην εξουσία των συντηρητικών στην Πολωνία, για τους οποίους οι επιφυλάξεις έναντι της ΕΕ και της Γερμανίας είναι ένα πολιτικό θέμα που τους φέρνει ψήφους, έχει αλλάξει τα δεδομένα.

«Η Πολωνία δεν έχει ακόμη λάβει την πρέπουσα αποζημίωση. (…) Χάσαμε έξι εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου –πολύ περισσότερους από άλλα κράτη που έλαβαν σημαντικές αποζημιώσεις. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί να μείνει έτσι», επανέλαβε την περασμέη εβδομάδα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου το 2017 από τον επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Η Βαρσοβία ετοιμάζει μια νέα έκθεση, ευρύτερη αυτής που συνέταξε το 1947, στην οποία αναφέρεται το ισόποσο των 850 δισεκατομμυρίων σημερινών δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή του PiS Αρκάντιους Μολάρτσικ.

«Διάκριση»

«Τόσα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, η Γερμανία δεν έχει στοχαστεί πάνω στο παρελθόν της, έχοντας περισσότερο στο νου να προστατεύσει τη σταθερότητα του προϋπολογισμού της, απ’ ό,τι να τηρήσει τους δημοκρατικούς κανόνες του κράτους δικαίου και να σεβαστεί τα δικαιώματα του Ανθρώπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουλάρτσικ, ο οποιος προεδρεύει μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει αναλάβει να υπολογίσει τις προς αποζημίωση ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολωνία υπήρξε θύμα «διάκρισης».

Το Βερολίνο αναγνωρίζει την ευθύνη του για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στο πόλεμο, όμως απορρίπτει τα νέα αιτήματα για αποζημιώσεις, είτε έρχονται από την Πολωνία είτε από την Ελλάδα.

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει κλείσει νομικά και πολιτικά», δηλώνει η εκπρόσωπος του Βερολίνου Ουλρίκε Ντέμερ.

Σύμφωνα με τη Γερμανία, η Πολωνία είχε παραιτηθεί το 1953 από τις πολεμικές αποζημιώσεις από την Ανατολική Γερμανία. Και το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά με τη Συνθήκη «2+4» ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη και τους τέσσερις νικητές –ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Βρετανία και Γαλλία. Η υπογραφή της συνθήκης αυτής τον Σεπτέμβριο 1990 άνοιξε τον δρόμο για τη γερμανική επανένωση.

Όμως οι πολωνοί συντηρητικοί αμφισβητούν τη συμφωνία του 1953, που συνήφθη την κομμουνιστική εποχή. Και, φοβούμενοι ίσως μια περίπλοκη νομική συζήτηση, προτιμούν να επιμένουν στο «ηθικό καθήκον» των Γερμανών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This