Η μακρά διαδρομή της ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) ξεκινά περίπου έναν αιώνα πριν, όταν το 1918 εθελοντές αμερικανικών ΧΑΝ φτάνουν στην πόλη για να οργανώσουν τα «Σπίτια του Στρατιώτη»: σπίτια που κάλυπταν ανάγκες σίτισης και ψυχαγωγίας των ελληνικών και συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.
Λίγο καιρό αργότερα, μέλη της αμερικανικής ΧΑΝ φέρνουν στην Ελλάδα το άθλημα του μπάσκετ και του βόλεϊ, τα οποία «εφευρέθηκαν» σε Κολέγια της ΧΑΝ στην Μασαχουσέτη το 1891 και το 1895, αντίστοιχα. Το 1921 ιδρύεται η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης από λαμπρές προσωπικότητες της πόλης, όπως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος και ο Νομάρχης Ν. Παρασκευόπουλος. Από την πρώτη στιγμή φαίνεται το ανθρώπινο πρόσωπο του Οργανισμού. Η πορεία της ΧΑΝΘ συνεχίζεται απρόσκοπτα τα επόμενα χρόνια.
H ΧΑΝΘ aγγίζει τις ζωές ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων, αναπτύσσοντας οργανωμένες δομές για όσους έχουν ανάγκη και παράλληλα με την ενεργή δράση της δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Το 1938 η δικτατορία Μεταξά διακόπτει τη λειτουργία της. Το 1946 η ΧΑΝΘ ανασυγκροτείται και ξεκινά εκ νέου τον στίβο της προσφοράς. Στη μακρά πορεία της «ενεργοποιεί» χιλιάδες Θεσσαλονικείς και η δράση της επεκτείνεται μέσα από παραρτήματα και κατασκηνώσεις.
Με διαφάνεια και αξιοπιστία, συνέπεια και σταθερότητα, κατάφερε να οδηγήσει την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας και των νέων ανθρώπων της πόλης σε μια νέα εποχή. Γιατί, η ιστορία της ΧΑΝΘ είναι οι άνθρωποί της.
Ιστορική αναδρομή και οι κυριότεροι «σταθμοί» στα 100+ χρόνια της ΧΑΝΘ
1918 Προγράμματα προσφοράς προς τους στρατιώτες της συμμαχίας του Μακεδονικού μετώπου με Ίδρυση των σπιτιών του στρατιώτη.
1921 Ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ. από επώνυμους Θεσσαλονικείς της εποχής (Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, Νομάρχης Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλος, κ.ά.). Η ΧΑΝ φέρνει το Basket στην Ελλάδα.
1922 Περιθάλπει τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής. Ξεκινά την πρώτη κατασκήνωση στην Αγία Τριάδα. Εισάγει το θεσμό των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και λογιστικής.
1924 Έναρξη της πρώτης πανελλήνιας κατασκήνωσης στον Αγ. Γιάννη του Πηλίου.
1926 Δημιουργείται η επιτροπή προστασίας Αλητόπαιδος για την περίθαλψη και προστασία των παιδιών χωρίς γονείς (το ίδρυμα Αριστοτέλης αργότερα).
1927 Αρχίζει η ανέγερση του ιστορικού κτιρίου της ΧΑΝΘ με εισφορές Ελλήνων της ομογένειας. Πρωτεργάτης της συγκέντρωσης χρημάτων ο τότε μητροπολίτης Γεννάδιος. Το κτίριο ολοκληρώνεται το 1934.
1938 Η δικτατορία του Μεταξά διακόπτει την λειτουργία της ΧΑΝΘ.
1946 Επανασύσταση της οργάνωσης και έναρξη δραστηριοτήτων.
1947 Ιδρύεται το πρώτο Νυχτερινό Γυμνάσιο και η πρώτη επαγγελματική σχολή Λογιστών στη Θεσσαλονίκη.
1952 Η ΧΑΝΘ προσφέρει στέγη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
1954 Η ΧΑΝΘ ιδρύει το πρώτο της παράρτημα στην Καλαμαριά.
1955 Ιδρύεται Στέγη Σπουδαστού για να εξυπηρετήσει φοιτητές από την επαρχία.
1960 Επίτιμος πρόεδρος της ΧΑΝ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.
1962 Ιδρύεται ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός της Θεσσαλονίκης.
1965 Ιδρύεται Σχολή Ναυαγοσωστών και νηπιαγωγείο για παιδιά εργαζομένων γονέων. Στεγάζει Λευκορώσους πρόσφυγες στην περιοχή Χαριλάου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
1972 Λειτουργεί η κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.
1975 Βοήθεια στους καταυλισμούς προσφύγων της Λάρνακας – Κύπρος.
1977 Έναρξη λειτουργίας του 2ου παραρτήματος της ΧΑΝ στη Μενεμένη (μέχρι το 1984). Η πρώτη πανευρωπαϊκή κατασκήνωση των ευρωπαϊκών ΧΑΝ στη Χαλκιδική με την επωνυμία PHILIA.
1978 Καταστροφικός σεισμός της Θεσσαλονίκης. Η ΧΑΝΘ προσφέρει τις υπηρεσίες της στους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων. Διακόπτεται οριστικά η «Στέγη του Σπουδαστή».
1980 Ξεκινά η κινητή κατασκήνωση της Πίνδου.
1981 Γήπεδα tennis στη ΧΑΝΘ.
1983 Κατασκευάζεται η κλειστή θερμαινόμενη πισίνα και ιδρύεται ο Λαογραφικός Χορευτικός όμιλος της ΧΑΝΘ.
1986 Υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας με τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη».
1988 Επέκταση των εγκαταστάσεων της ΧΑΝ Καλαμαριάς.
1989 Η ΧΑΝ ιδρύει το δεύτερο της παράρτημα στο Ασβεστοχώρι. Έναρξη νέου κατασκηνωτικού προγράμματος στο Ορεινό Κέντρο Νυμφαίου.
1991 Η ΧΑΝΘ δραστηριοποιείται με πρόγραμμα υποστήριξης για την επαναλειτουργία της ΧΑΝ στις Βαλκανικές χώρες. Έναρξη Σχολής Στελεχών 4ετούς παρακολούθησης για 400 παιδιά της πόλης μας. Υπογραφή 2ου πρωτοκόλλου συνεργασίας με ΚΕΘΕΑ και παραχώρηση χώρου επί της Τσιμισκή, για το πολιτιστικό καφενείο «ΧΡΩΜΑ».
1992 Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος γίνεται επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής ΧΑΝ. Έναρξη προγράμματος με το σχολείο παλιννοστούντων.
1993 Οργανώνεται η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών ΧΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Αρχίζει πρόγραμμα κατάρτισης στελεχών από Βαλκανικές χώρες. Κατασκευάζεται ο πρώτος στην Ελλάδα Στίβος Περιπέτειας στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής.
1994 Πανευρωπαϊκή κατασκήνωση «PHILIA» στον Άγιο Γιάννη Πηλίου. Θεμελίωση ορεινού εκπαιδευτικού κατασκηνωτικού κέντρου ΧΑΝΘ στο Νυμφαίο Φλώρινας.
1995 Αποπεράτωση και λειτουργία των 2 πρώτων οικίσκων στο Ορεινό Κέντρο Νυμφαίου με χορηγίες οικογένειας Μπουτάρη και Τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης. Έναρξη εορτασμού 100 χρόνων Ολυμπιακής Επιτροπής με κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και της Ε.Ο.Α. Επίσκεψη Ε.Ο.Α. στο Ορεινό Κέντρο Νυμφαίο. Δημιουργία δικτύου μεταξύ της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, Γκάμπροβο (Βουλγαρία) και Βουκουρεστίου με τίτλο «Young Democrats» χρηματοδοτούμενο από το PHARE/TACS DEMOCRACY PROGRAMME.
1996 Εγκαίνια επέκτασης νέου κτιρίου της ΧΑΝ Ασβεστοχωρίου. Εορτασμός 75 χρόνων ΧΑΝΘ. Έναρξη εργασιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΧΑΝΘ.
1997 Συνέδριο της Σχολής Στελεχών με θέμα: Εθελοντές και Εθελοντισμός στον 21ο αι., με συμμετοχή του Γ.Γ. της Ευρ. ΧΑΝ, κ. Dolf Weder. Έναρξη 3ου χωριού (Καναστραίο – 3 σπιτάκια) στην κατασκήνωση Χαλκιδικής. Ανακατασκευή του θεάτρου «Αυλαία». Βράβευση της ΧΑΝΘ από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο των 75 χρόνων (30.12.97). Έναρξη λειτουργίας Σταθμού Εργοφυσιολογίας και Προπονητικής Τεκμηρίωσης – ΣΕΠΤ.
1998 Αδελφοποίηση της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης με τις ΧΑΝ του Buffalo & Rochester Ν.Υ. των ΗΠΑ. Θυρανοίξια Αγ. Αντωνίου στην Κατασκήνωση Χαλκιδικής.
1999 Επίσκεψη του Μουσικοχορευτικού συγκροτήματος της ΧΑΝΘ στο Buffalo και συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία των απόδημων Ελλήνων (5/99). Εορτασμός 75 χρόνων της κατασκήνωσης του Πηλίου. Κατασκευή χειμερινού οικίσκου στο Καναστραίο – Χαλκιδική.
2000 Κατασκευή τοιχοποιίας και σκεπής κεντρικού κτιρίου στο Ορεινό Εκπαιδευτικό Κατασκηνωτικό Κέντρο Νυμφαίου. Ξύλινο πάτωμα γυμναστηρίου ΧΑΝ Καλαμαριάς. Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλου στο Νυμφαίο. 10χρονα ΧΑΝ Ασβεστοχωρίου.
2001 Υπογραφή Σύμβασης με κοινοπραξία για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωση 80 χρόνων της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη με εκδηλώσεις: Χανθening.gr της Σχ.Στελεχών και της επιτροπής Δ. Σχέσεων (διήμερο εκδηλώσεων για νέους στα γήπεδα της ΧΑΝΘ και συναυλία με Τσακνή -Μαχαιρίτσα στο περ. 17 της ΔΕΘ). Στα πλαίσια του εορτασμού των 80χρονων, συμμετοχή στην πρεμιέρα της ΚΑΡΜΕΝ στο Μέγαρο Μουσικής. Αποχώρηση της δημοτικής βιβλιοθήκης από τη ΧΑΝΘ (5/01) και λειτουργία νέων γυμναστηρίων στον 2ο όροφο. 30 Χρόνια Κατασκήνωση Χαλκιδικής με έκθεση φωτογραφίας και εορταστικό 3ήμερο στη Χαλκιδική. Ολοκληρώνεται το διπλό σπιτάκι στο Νυμφαίο.
2002 Θεμελίωση των νέων εγκαταστάσεων μας που περιλαμβάνουν Κλειστό Αθλητικό Γήπεδο 1500 θέσεων, Πολυλειτουργικό Συγκρότημα, Ανοικτές Αθλητικές Εγκαταστάσεις και Υπόγειο Πάρκινγκ 1000 θέσεων.
2003 Θεμελίωση των νέων εγκαταστάσεων της ΧΑΝΘ από τον υπουργό Πολιτισμού Βαγγέλη Βενιζέλο (23/11/03). Το ΕΑΥ σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ οργανώνει στην Θεσσαλονίκη το Balkan Regional Leadership Training II, στο οποίο συμμετέχουν 45 νέα στελέχη από τις ΧΑΝ Αλβανίας, Βουλγαρίας, Fyrom, Ρουμανίας & Ελλάδος. 1η Βαλκανική κατασκήνωση στο Νυμφαίο με συμμετοχή νέων στελεχών από Αλβανία, Βουλγαρία, Fyrom, Ρουμανία και Ελλάδα.
2004 Εορτασμός 80 χρόνων της κατασκήνωσης του Πηλίου.
2005 Καταστροφική πυρκαγιά αποτεφρώνει το θέατρο Αυλαία και την σκεπή του κτιρίου από την πλευρά της Τσιμισκή (22/9). Συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Παλαί ντε Σπορ (20/12/05), τα έσοδα της οποίας θα στηρίξουν την αποκατάσταση των ζημιών. Έναρξη του 1ου Προγράμματος Φιλοξενείας Απόδημου ελληνισμού στην κατασκήνωση του Πηλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Μουρεσίου (25.8 – 14.9.05). Ίδρυση ομάδων Μοντέρνου Πεντάθλου, Tae Kwon Do & Γυναικείας ομάδας Μπάσκετ. Άνοδος ομάδας Χάντμπολ στην Α1 Εθνική Κατηγορία.
2006 Παραλαβή του Αθλητικού Κέντρου της ΧΑΝΘ (19.5.06) και του περιβάλλοντος χώρου. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της στέγης του διατηρητέου η οποία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στην πυρκαγιά της 22ης Σεπτεμβρίου 2005. Κατασκευή του 3ου χωριού (Καναστραίο) στην κατασκήνωση Χαλκιδικής, σπιτάκι προσωπικού, WC & ντους, επέκταση της τραπεζαρίας, εγκατάσταση αερίου. Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ των ΧΑΝ Ευρώπης στις νέες αθλητικές μας εγκαταστάσεις από 19-21/5/07, με συμμετοχή 200 αθλητών από Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Ουκρανία & Ελλάδα.
2007 Οριστική μεταβίβαση 40 στρεμμάτων που φιλοξενείτε η κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Νυμφαίο από την κοινότητα Νυμφαίου (13 Μαρτίου 2007). Έγκριση Δράσης Ενίσχυσης Απασχόλησης Ανέργων μέσω ΜΚΟ – Α’ κύκλος, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας. Απασχολήθηκαν 6 εργαζόμενοι.
2008 Έγκριση Δράσης Ενίσχυσης Απασχόλησης Ανέργων μέσω ΜΚΟ – Β’ κύκλος, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας. Απασχολήθηκαν 3 εργαζόμενοι. Έκδοση News Letter για άμεση ενημέρωση των μελών μας με ηλεκτρονικά μέσα. Χριστουγγενιάτικη γιορτή, με στολισμό του κτιρίου από την Floris Special Events. Οργάνωση κύκλου Σεμιναρίων με ποικιλία θεμάτων για τους κατοίκους της πόλης μας, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της ΧΑΝΘ από το τμήμα Δ. Σχέσεων. Συμμετοχή της Μάρθας Μάτση στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου ’08.
2009 85 Χρόνια Πήλιο – εορταστικές εκδηλώσεις με το «Mamma Mia» στην κατασκήνωση του Πηλίου. Συνάντηση Μεσογειακών ΧΑΝ στο Πήλιο μέσα από πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση», με συμμετοχή Λιβάνου, Μάλτας, Ιταλίας & Ελλάδας (27.8 – 6.9.09). Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του θεάτρου «Αυλαία». Τροποποίηση του Καταστατικού της ΧΑΝΘ. Νέο Οργανόγραμμα τακτικού προσωπικού ΧΑΝΘ.
2010 Τροποποίηση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Επιτροπών. Τροποποίηση του Εσωτερικού Οργανισμού. Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΦΑΑΘ και ανάθεση της μελέτης κατασκευής του νέου κτιρίου του Παραρτήματος στο Ασβεστοχώρι. Κατασκευή 2 σκηνών Σχολής Στελεχών στην Κατασκήνωση Πηλίου.
2011 Συνέδριο ΧΑΝΘ με θέμα «Χ.Α.Ν.ατροπές – Σχεδιάζουμε το μέλλον». Κατασκευή νέου Ιατρείου, 3ης σκηνής Σχολής Στελεχών και επέκταση Διευθυντηρίου στην Κατασκήνωση Πηλίου. Κατασκευή 4ης σκηνής Σχολής Στελεχών στην Κατασκήνωση Χαλκιδικής. 4ήμερος εορτασμός των 40 χρόνων της Κατασκήνωσης Χαλκιδικής. Κατασκευή και ολοκλήρωση υπόγειου Λεβητοστασίου Κεντρικού Κτιρίου και Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ. Κατασκευή της Πυράς στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Νυμφαίου. Αποκατάσταση πίσω όψης Κεντρικού Κτιρίου ΧΑΝΘ. Ονοματοδοσία του Νέου αθλητικού κέντρου ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΘ «Μίμης Τσικίνας».
2012 Ανακοίνωση επαναλειτουργίας του Θεάτρου Αυλαία μετά από την πυρκαγιά. Ανάθεση του έργου Κατασκευής του Παραρτήματος Ασβεστοχωρίου. Υπογραφή σύμβασης με την Διαχειριστική Αρχή και το Πανεπιστήμιο Neofit Rilski στο Blagoevgrad για το πρόγραμμα interreg που προέβλεπε την κατασκευή του Μουσείου Μπάσκετ. Πραγματοποίηση Ημερίδας Αθλητισμού. Αγορά Οικοπέδου στην Κατασκήνωση του Πηλίου 1.624,64τμ. Πραγματοποίηση για 1η φορά της Χριστουγεννιάτικης συναυλίας της ΚΟΘ στο αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας». Πραγματοποίηση 1ης Ιστιοπλοϊκής Κατασκήνωσης.
2013 Πραγματοποίηση Ημερίδας Δράσης, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς. Εγκαίνια Λειτουργίας Μουσείου Μπάσκετ ΧΑΘ. Αγορά Οικοπέδου στη Κατασκήνωση Πηλίου από το Εθνικό Συμβούλιο. Πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας σε συνεργασία με την ΚΟΘ.
2014 Παρουσίαση Ιστορικού Λευκώματος «90 χρόνων Ιστορίας» της Κατασκήνωσης Πηλίου. Εορτασμός των 90χρόνων της Κατασκήνωσης Πηλίου. Πραγματοποίηση της 1ης κινητής εκπαιδευτικής κατασκήνωσης Πηλίου. Πραγματοποίηση για 2η συνεχόμενη χρονιά της επιτυχημένης συναυλίας της ΚΟΘ. Ξεκινά το πρόγραμμα κινητής κατασκήνωσης του Πηλίου (Περιπέτεια Πηλίου).
2015 Ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της ΧΑΝΘ μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Αναγνώριση του Μουσείου Μπάσκετ από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).
2016 Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και φορείς του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.
- Δείτε σχετικά ρεπορτάζ:
*πηγή: ymca.gr