Αγώνα δρόμου για την αναθεώρηση των προβλέψεων της φετινής ανάπτυξης κάνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δημιουργήσει όπως όπως τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει την ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων με μειώσεις φόρων.
Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο β’ τρίμηνο του έτους θα δοθούν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. στις 7 Σεπτεμβρίου, λίγα 24ωρα πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει αντέξει τους κραδασμούς του πολύμηνου lockdown, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιη η αναθεώρηση της ανάπτυξης πάνω από το 3,6% που προβλέπει επισήμως το υπουργείο Οικονομικών.
Άλλωστε, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ρυθμός ανάπτυξης να αγγίξει την πρόβλεψη της Κομισιόν, δηλαδή περίπου 4,3%, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για «εκρηκτική» ανάπτυξη το 2022, με «οδηγό» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οικονομικό επιτελείο θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην ανακοίνωση μιας δέσμης έκτακτων φοροελαφρύνσεων, αρχής γενομένης από το 2022, οι οποίες, αφού βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, να μονιμοποιηθούν από το 2023.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο όλο το «πακέτο» με τις μειώσεις θα πρέπει να περάσει από το «κόσκινο» των δανειστών, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» να ενταχθούν λίγες εβδομάδες αργότερα στον προϋπολογισμό του 2022.