Το Υπουργείο Υγείας με τροπολογία που παρατείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τις μετακινήσεις του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού), μιλά για «κάλυψη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί» λόγω Covid, με επικουρικό προσωπικό, μετακινήσεις προσωπικού του ΕΚΑΒ, μετακινήσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως προσωπικού από τις ΤΟΜΥ και ανάθεση υπηρεσιών σε «τρίτους».
Αυτό να εννοούσε άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» όταν ρωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη αν ανησυχεί από τις μαζικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις αναστολές εργασίας;
Με λίγα λόγια επιβεβαιώνεται η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία σε ανακοίνωσή της χθες μιλούσε για «πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ» λόγω των κυβερνητικών επιλογών, καθώς είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και βγαίνουν σε αναστολή. Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα υπήρχε καταγγελία ότι «ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων!! Αυτό είναι το σχέδιο αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων».
Και πριν καλά-καλά περάσουν 24 ώρες…
Στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού από τις δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, το προσωπικό των οποίων εμβολιάζεται υποχρεωτικά, ενώ όσο εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) δύναται, με απόφασή του, να μετακινεί για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασης για τρεις μήνες ακόμη, προσωπικό του ΕΚΑΒ «για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κεντρικής και των περιφερειακών υπηρεσιών με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και μη συμμόρφωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού του προσωπικού του ΕΚΑΒ με την μετακίνηση ή άρνηση να εκτελέσει υπηρεσία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».
Ακόμα, ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα ενός μήνα, με δυνατότητα παράτασης έως και τρεις μήνες ακόμη, ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως προσωπικό από Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ,ΟΜ.Υ.) σε κέντρα υγείας άλλους υγειονομικούς φορείς.
Προσωπικό ορισμένου χρόνου
Όσο ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού οι φορείς παροχής υπηρεσιών δύνανται να προσλαμβάνουν, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού και ιατρικό προσωπικό μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων επικουρικού ιατρικού προσωπικού προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβαση εργασίας με τον φορέα, στον οποίο τοποθετείται η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα.
«Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή του παρόντος καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του εκάστοτε Φορέα με έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας. Διευκρινίζεται ότι το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς», αναφέρεται ακόμα.
Ανάθεση υπηρεσιών σε «τρίτους»
Και φτάνουμε στην… ταμπακιέρα για την οποία όλες οι υγειονομικές οργανώσεις και όλα τα Σωματεία μιλούν εδώ και καιρό:
«Οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά νομικά πρόσωπα, κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους».
«Οι διοικήσεις των δομών υγείας και φορέων που απασχολούν προσωπικό, το οποίο εμβολιάζεται υποχρεωτικά, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, με αιτιολογημένη απόφασή τους, μπορούν να προβαίνουν στην κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων (όπως γραμματεία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, γραφείο κίνησης ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λογιστήριο, μισθοδοσία, προμήθειες και διαχείριση υλικού-παραγγελίες/αποθήκες) και υποστηρικτικού προσωπικού (όπως καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ιματισμός, συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πληροφοριακών συστημάτων), με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας των σχετικών υπηρεσιών».
Επίσης, για την κάλυψη κενών που προκύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων παραϊατρικού προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα, οι διοικήσεις των δομών δύνανται, με αιτιολογημένη απόφασή τους, να αναθέτουν άμεσα τις σχετικές υπηρεσίες σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εργαστήρια, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων.
Παρατείνεται επίσης, έως 31 Δεκεμβρίου η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία, η απασχόληση συνταξιούχων ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και το μέτρο της διάθεσης επιμέρους χώρων ιδιωτικών μονάδων προς το Δημόσιο, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς της covid-19.