Τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τη νέα κατάσταση που -με ευθύνη τους- έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν μετά την… ολική επαναφορά των Ταλιμπάν αναζητούν οι μεγάλες δυνάμεις. Προσέγγιση που πρωτίστως θα διασφαλίζει τα δικά τους νεοαποικιακά-ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και, δευτερευόντως, τα… απομεινάρια των «συμφερόντων» ενός ταλαιπωρημένου λαού που απέμεινε να μετρά δυνάστες.
Την ώρα που χθες, κατά πληροφορίες, ο συνιδρυτής του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν Μουλά Μπαράνταρ θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί της νέας αφγανικής κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, οι Ευρωπαίοι έδειχναν να καταλήγουν στη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη νέα κατάσταση.
«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση, πράγμα που δεν σημαίνει, όμως, και αναγνώρισή της. Πρόκειται για μία επιχειρησιακή συνεργασία» έλεγε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.
Δίαυλοι επικοινωνίας, βέβαια, υπάρχουν και ανάμεσα στους Αμερικανούς που αποχώρησαν και τους ισλαμιστές που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας. Γεγονός που δεν αφήνει, όμως, αδιάφορη τη Ρωσία, η οποία παραδοσιακά δεν συνηθίζει να βιάζεται να «τρέξει» τις εξελίξεις, αλλά αντίθετα προτιμά, σε πρώτη φάση, να έχει τον ρόλο του παρατηρητή πριν επιλέξει τρόπους παρέμβασης.
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, η Μόσχα κι ενώ η πρεσβεία του Αφγανιστάν στη ρωσική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μαρτυρίες για «θηριωδίες» των Ταλιμπάν στην ασιατική χώρα λέγεται πως βρίσκεται σε επαφές με μέλη των Ταλιμπάν. Και ειδικότερα, με στελέχη τους τα οποία φημολογείται πως θα στελεχώσουν τη νέα αφγανική κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένος γινόταν, εντούτοις, την Παρασκευή με δηλώσεις του ο Βλάντιμιρ Πούτιν: «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τη διάλυση του Αφγανιστάν. Εάν αυτό συμβεί, τότε με ποιόν θα συνομιλούμε;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας: «πρέπει μαζί να επιλύσουμε και το ζήτημα της νομιμοποίησης των πολιτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι τέτοια, που το κίνημα των Ταλιμπάν ελέγχει ουσιαστικά όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν. Εάν είναι έτσι, τότε πρέπει να ξεκινάμε από αυτή την πραγματικότητα».
Μέχρι οι μεγάλες δυνάμεις να σταθμίσουν τα δεδομένα και να επανατοποθετηθούν στο αφγανικό ζήτημα, ο λαός της χώρας περνάει δύσκολες στιγμές. Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι υπό το βλέμμα των Ταλιμπάν συνωστίζονται σε τράπεζες της Καμπούλ για αναλήψεις ενός περιορισμένου ποσού χρημάτων, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επιβάλει capital controls για να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα -κι ενώ η χώρα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Γεγονός που δεν αποκλείεται, πάντως, καθώς οι Αμερικανοί ήδη σπρώχνουν τα πράγματα προς επικίνδυνα μονοπάτια με τη στάση τους.
Οπως έγινε χθες γνωστό, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, επενδύσεις και ξένα νομίσματα που διαθέτει η αφγανική κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, παρά τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που προειδοποιούν για τα χειρότερα.
Γιώργος Τραπεζιώτης