Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία, παρά την αρνητική στάση των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα δημοκρατία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από τις 12 στις 18 για όλες τις μόνιμες οφειλές (εφόρια, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για πράσινο «φως» από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι θα μείνουν στο συρτάρι τα σχέδια για αύξηση των δόσεων από τις 24 στις 36 για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, μεταβιβάσεις κλπ.).
Είναι ένα ζήτημα που «καίει» την αγορά, ειδικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κάτι που μετέφερε στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας. Οι έμποροι πρότειναν τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης από τις 12 στις 24 δόσεις για τις μόνιμες οφειλές και στις 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές. Όπως τόνισε ο κ. Καρανίκας, το μέτρο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και τα δημόσια έσοδα, λειτουργώντας ως εργαλείο φορολογικής συμμόρφωσης για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Ζήτησε επίσης την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, χαρακτηρίζοντας το ως το πιο άδικο οριζόντιο χαράτσι που επέβαλλε η «τρόικα». Ο κ. Καρανίκας συναντήθηκε και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, συναποφασίζοντας τη δημιουργία στενής ομάδας συνεργασίας για την πάταξη του παρεμπορίου.
Την κατάργηση του φόρου διαμονής ή τον περιορισμό της ισχύς του μόνο για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με διασφάλιση του ανταποδοτικού του χαρακτήρα, εισηγήθηκε από την πλευρά του στον κ. Σταϊκούρα ο ΣΕΤΕ.