Κρύβουν τις παρενέργειες των εμβολίων! Τι δείχνουν τα στοιχεία του EudraVigilance του ΕΜΑ

Δυσωδία σκανδάλου αναδύει το σύστημα των «κίτρινων καρτών» - Πέντε φορές πιο χαμηλές οι καταγραφές στην Ελλάδα

Must Read

Έντονο «άρωμα» κουκουλώματος, δηλαδή υποκαταγραφής στην Ελλάδα των παρενεργειών οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αποπνέουν τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο σύστημα EudraVigilance του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Διαβάστε ακόμα: Η Ελλάδα υποκαταγράφει τις παρενέργειες των εμβολίων!

Συγκριτικά με τα δεδομένα που έχουν αναφερθεί από ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό παρόμοιο (ακόμη και μικρότερο) με αυτόν της χώρας μας, ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι έως περίπου πέντε φορές πιο χαμηλός(!), γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και το οποίο πρέπει να διερευνήσουν οι δικαστικές Αρχές για να μην υπάρχουν «σκιές», έπειτα και από τις πρόσφατες καταγγελίες υγειονομικών για «περιπτώσεις που δεν καταγράφονται πουθενά».

Με βάση τα στοιχεία που έχουν αναφερθεί στο EudraVigilance του EMA μέχρι και τις 28 Αυγούστου 2021 (το σύστημα της λεγόμενης «κίτρινης κάρτας», στο οποίο προβάλλονται δεδομένα σχετικά με ύποπτες παρενέργειες, γνωστές και ως ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, για εγκεκριμένα φάρμακα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο), από την Ελλάδα (με πληθυσμό της τάξης των 10,7 εκατ. πολιτών) έχουν αναφερθεί συνολικά 5.066 περιπτώσεις.

Αντιθέτως, από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περίπου ισομεγέθη αριθμό κατοίκων και παραπλήσια ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχει αναφερθεί είναι έως και 540% μεγαλύτερος!

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από την Αυστρία, με 8,85 εκατ. πληθυσμό, είχαν αναφερθεί μέχρι και τις 28 Αυγούστου, συνολικά 32.650 περιπτώσεις. Στις 16.153 ανέρχονται οι αναφορές παρενεργειών από τη Νορβηγία, με 5,32 εκατ. πληθυσμό και στις 15.575 από τη Δανία (με 5,8 εκατ. πληθυσμό).

Από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και την Τσεχία (οι πληθυσμοί τους κυμαίνονται από 11,46 έως και 10,23 εκατ. πολίτες) οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, είναι από 15.292 (Πορτογαλία) μέχρι 8.765 περιπτώσεις. Ακόμη και από την Ιρλανδία (με 6,39 εκατ. πληθυσμό) έχουν υποβληθεί 7.636 αναφορές. Η Ελλάδα ξεπερνά σε αναφορές (μόλις κατά 1.408) τη Φινλανδία, της οποίας ο πληθυσμός ανέρχεται στα 5,51 εκατ. πολίτες.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα δεδομένα του EudraVigilance, περίπου οι 4 στις 10 αναφορές παρενεργειών οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται με τον εμβολιασμό (37,8%) έχουν γίνει από γιατρούς, δηλαδή έχουν κατατεθεί και σχετικοί φάκελοι με τις περιπτώσεις όσων είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Καταγγελίες

Ο χαμηλός αριθμός παρενεργειών που έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα, ακόμη συγκριτικά και με χώρες οι οποίες έχουν μικρότερο πληθυσμό και παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού, προκαλεί εύλογες απορίες, τις οποίες οι αρμόδιοι δεν απαντούν μέχρι στιγμής, δεδομένου, μάλιστα, ότι στα στοιχεία του EudraVigilance του ΕΜΑ δεν γίνεται σχεδόν καμία αναφορά από τα λεγόμενα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης και δη από τα «μεγάλα» κανάλια. Τα ερωτήματα εντείνονται έπειτα και από τις σχετικές καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν μέσα στην εβδομάδα ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτές.

Συγκεκριμένα, ο γαστρεντερολόγος στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Παναγιώτης Παπαγιαννάκης υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «οι κίτρινες κάρτες δεν γράφονται. Οι συνάδελφοι από το ΕΚΑΒ κάθε μέρα παραλαμβάνουν ασθενείς που μετά τα εμβόλια έχουν συμπτώματα, έχουν επιπλοκές και τα περιστατικά όταν πάνε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αλλάζει εντελώς η διάγνωση. Αλλά στο βιβλίο συμβάντων είναι όλα καταγεγραμμένα».

«Υπάρχουν πάρα πολλές παρενέργειες, οι οποίες δεν καταγράφονται πουθενά» υποστήριξε στο ίδιο πλαίσιο η νοσηλεύτρια Κωνσταντίνα Γώγου, προσθέτοντας ότι «κίτρινες κάρτες δεν υπάρχουν πουθενά και εμείς (οι υγειονομικοί) αυτό το ξέρουμε καλύτερα». Μάλιστα, η κυρία Γώγου ανέφερε ότι σε δύο περιστατικά παρενεργειών ήταν η ίδια παρούσα εν ώρα εργασίας. Το ένα αφορούσε σε 23χρονο, ο οποίος μετά το εμβόλιο παρουσίασε μυοκαρδίτιδα και το άλλο σε 20χρονο φαντάρο, ο οποίος λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό ήταν «νευρολογικά νεκρός» και τόνισε ότι έχει μεταφερθεί στο 424 Νοσοκομείο, όπου ακόμη διερευνώνται οι αιτίες που προκάλεσαν αυτή την εξέλιξη.

Το εξαιρετικά παράδοξο είναι ότι έπειτα από τις συγκεκριμένες καταγγελίες και με βάση το «άρωμα» υποκαταγραφής των αναφερθέντων παρενεργειών από την Ελλάδα στο EudraVigilance, φαίνεται πως δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση των δικαστικών Αρχών, ούτως ώστε να διαφανεί «πού» βρίσκεται η αλήθεια. Όσο, μάλιστα, οι αρμόδιοι κάνουν σαν «να μην είδαν, να μην άκουσαν, να μην είπαν» τόσο περισσότερο, εύλογα, αυξάνεται η δυσπιστία απέναντι στα νέας τεχνολογίας εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Αυξήθηκαν οι αναφορές στην Ε.Ε.

Κατά 247.155 αυξήθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις δύο μηνών, οι αναφορές «ύποπτων» περιστατικών με παρενέργειες (άλλες ήπιες και άλλες σοβαρές) οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με τον συνολικό αριθμό τους, πλέον, να ανέρχεται στις 875.741, έως και τις 28 Αυγούστου 2021.

Η αύξηση αυτή, συγκριτικά με τις αναφορές που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2021, ανέρχεται στο ποσοστό του 39,3%. Ανά εμβόλιο, ο αριθμός των «ύποπτων» περιπτώσεων διαμορφώνεται ως εξής: 385.441 αναφορές έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer, 363.821 έπειτα από AstraΖeneca, 101.638 έπειτα από Moderna και 24.841 έπειτα από εμβόλιο της Janssen.

Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον σχετικό αναλυτικό πίνακα, από τις αναφορές παρενεργειών στο σύνολο των εμβολίων που διατίθενται στην Ε.Ε., ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξής:

  • 659.730 αναφορές αφορούν ηλικίες 18 έως 64 ετών,
  • 625.531 αναφορές σχετίζονται με ανεπιθύμητες παρενέργειες σε γυναίκες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σύστημα EudraVigilance, «οι πληροφορίες που περιέχονται στον παρόντα δικτυακό τόπο δεν αντικατοπτρίζουν καμία επιβεβαίωση πιθανής σύνδεσης μεταξύ του φαρμάκου και των παρατηρούμενων ενεργειών». Οι πληροφορίες που περιέχονται στον δικτυακό του τόπο αφορούν πιθανολογούμενους συσχετισμούς που αντικατοπτρίζουν τις παρατηρήσεις και τις απόψεις του αναφέροντος.

Επίσης, οι πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνουν γνωστές παρενέργειες που αναφέρονται ήδη στην περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος (ΠΧΠ) και στο φύλλο οδηγιών χρήσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This