Τεράστια πίεση υφίσταται η κυβέρνηση, καθώς έχει σημάνει συναγερμός στην αγορά και στους καταναλωτές για το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του βέβαια το «εργαλείο» της υψηλότερης ανάπτυξης, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την ανακοίνωση ενός μεγαλύτερο πακέτου με φοροελαφρύνσεις. Πόσο γεμάτο όμως θα είναι τελικά το «καλάθι» των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ παραμένει άγνωστο, καθώς έχει πέσει γενικό σιωπητήριο, ακόμα και στους υπουργούς της κυβέρνησης. Το μόνο στοιχείο που διαρρέει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι ετοιμάζονται παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων, αλλά και για τα ευάλωτα νοικοκυριά, κυρίως για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αγγίξουν όλους τους πολίτες της χώρας, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για μέτρα που θα προκαλέσουν «έκπληξη».
Δεκάδες μέτρα αναμένεται να αφορούν μειώσεις, ωστόσο «κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η νέα αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Στο τραπέζι βρίσκεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιανουαρίου, πέραν της μείωσης κατά 0,5 μονάδες που νομοθετηθεί από το 2016 και θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2022.
Σε περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος επιτρέψει να γεμίσει ακόμα περισσότερο το καλάθι των παροχών, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η κατάργηση ή η μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, να δοθούν κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα για όσους κάνουν e-δαπάνες σε επαγγέλματα που έχουν τάσεις υψηλής φοροδιαφυγής, να θεσπιστούν κίνητρα για συγχωνεύσεις, με νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο και με τους φορολογικούς συντελεστές να μειώνονται ακόμα και κατά 50%.
Στον «αέρα», όμως, φαίνεται πως είναι η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ, μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να ελαφρύνει ουσιαστικά το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα. Ωστόσο, το κόστος της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% θεωρείται δημοσιονομικά απαγορευτικό και ίσως παραπεμφθεί για τα επόμενα χρόνια. Για να αποφευχθεί η κοινωνική κατακραυγή της μεσαίας τάξης όμως, αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις, αλλά και στο τουριστικό πακέτο.