Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία τους με τα ποσοστά των κρουσμάτων να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των παιδιών. Οι τάξεις ανοίγουν με τα δεδομένα που ίσχυαν, χωρίς αποστάσεις και με τον ίδιο αριθμό μαθητών, ενώ το πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει κλείσιμο της τάξης με νόσηση του «50+1» προμηνύει το απόλυτο χάος.
Μπορεί όλους αυτούς τους μήνες οι ειδικοί να ζητούσαν ενίσχυση των μέτρων προστασίας στα σχολεία με λιγότερους μαθητές σε κάθε τμήμα, ωστόσο η κυβέρνηση περιορίστηκε μόνο στις εκκλήσεις για εμβολιασμό των παιδιών.
Από πλευράς της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις της ότι δεν προβλέπεται κλείσιμο σχολείων, αλλά κλείσιμο μόνο του τμήματος σε περίπτωση που νοσήσουν οι… μισοί μαθητές, ενώ όσοι απουσιάσουν εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων θα παίρνουν αδικαιολόγητες απουσίες!
Στην ίδια γραμμή, πριν από μερικές μέρες, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, δήλωσε ότι όσοι μαθητές απουσιάσουν ενώ δεν είναι θετικοί στον ιό θα παίρνουν κανονικά απουσίες: «Αν κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο επειδή υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, τότε ο μαθητής αυτός θα παίρνει απουσίες».
Την ίδια στιγμή όμως, οι επιστήμονες προβλέπουν επερχόμενο χάος στα σχολεία αφού σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα στην τάξη, οι γονείς θα φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν το μάθημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια κενά στα τμήματα.
Oι γονείς δε θα αφήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο
Αυτή την άποψή εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Με 30.000 ή 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο το 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) για να κλείσει το σχολείο, το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι γονείς αντανακλαστικά δε θα αφήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο οπότε πρακτικά δε θα λειτουργήσει η τάξη. Αυτή είναι η λογική» δήλωσε.
Αντίστοιχη γνώμη έχει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία προβλέπει κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας του φόβου των γονέων: «Κάποια σχολεία θα κλείσουν και θα κλείσουν όχι μόνο λόγω της διασποράς, αλλά επειδή αρκετοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο μετά από κρούσματα στην τάξη. Και δεν μπορείς να πεις τίποτα στους γονείς που φοβούνται» δήλωσε στον ΑΝΤ1.