Ήταν όντως φιλότιμη η προσπάθεια που κατέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη να πείσει ότι άλλαξε. Οτι απηλλάγησαν αυτός και το κόμμα του από τον παλαιό κακό εαυτό τους. Από αυτό που περιέγραψε ως «μνημείο».
- Του Μανώλη Κοττάκη
Ξεκίνησε την απόπειρά του το Σάββατο στη ΔΕΘ επιχειρώντας «εισπήδηση» στη μεσαία τάξη, την οποία υπερφορολόγησε κατά τη διακυβέρνησή του. Επιχειρώντας να διαχωρίσει τους «αυτοδημιούργητους μεσαίους» από τα «βαριά πορτοφόλια», τις «ελίτ», τους «νεόπλουτους» και τους «βαθύπλουτους» που ευνοούνται από τις ρυθμίσεις για τη γονική παροχή. Η απόπειρα συνεχίστηκε την Κυριακή σε φόντο «μπλε» και «κόκκινο».
Η «νέα αρχή», η οποία θα χαρακτηρίζεται από «ριζοσπαστισμό με ρεαλισμό» (αλμυρό με γλυκό μαζί!), συνοδεύτηκε από τοποθετήσεις με μέτρο. Ητοι: δεν ζητώ εκλογές μέσα στην πανδημία, δεν ασχολούμαι με εξυπνάδες δημοτικού περί γαλοπούλας, είμαι υπέρ του εμβολίου, οι παροχές μου είναι κοστολογημένες, θα απαλλαγώ από την κομματική επετηρίδα, δεν γκρινιάζω για τα ΜΜΕ, γιατί δεν επενδύουμε τις εισφορές του ΕΦΚΑ στην αγορά του ΔΕΔΔΗΕ. Σε δεύτερο επίπεδο ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να προκαλέσει ρωγμές στο κέντρο και στα δεξιά της Ν.Δ. Στο κέντρο με την εμφατική ανάδειξη της υπουργοποίησης Πλεύρη. Στα δεξιά με την ανάδειξη δηλώσεων υπουργών της Ν.Δ. υπέρ 6 μιλίων στο Αιγαίο που νομιμοποίησαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Καλή η προσπάθεια Τσίπρα λοιπόν, φιλότιμη, αλλά δεν θα πετύχει. Πρώτον, διότι ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε αορίστως τις ελίτ και τη διαπλοκή, αλλά δεν τις ονομάτισε. Είτε γιατί τα έχει βρει μαζί τους και είναι συστημικός είτε γιατί φοβάται ότι, αν συγκρουστεί, θα βγουν σκελετοί εις βάρος του από τις ντουλάπες.
Δεύτερον, διότι κατήγγειλε τη Ν.Δ. για τα 6 μίλια, όμως δεν μας είπε αν είναι ο ίδιος υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Μήπως γιατί «αυτό δεν αρέσει στους ξένους»; Αντιθέτως θα αρέσει στους ξένους η πονηρή πρότασή του για κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης; Τρίτον και σημαντικότερο, διότι το σχήμα της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που πρότεινε στον ελληνικό λαό παραπέμπει σε παζάρια, χάος και αστάθεια.
Το πιο δυνατό του χαρτί εν τέλει είναι το πιο αδύνατό του. Ακόμη και στην ερώτηση για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός στο προτεινόμενο σχήμα παρέπεμψε στη λαϊκή ετυμηγορία, ελπίζοντας απλώς στο αποτέλεσμα.
Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα λοιπόν, παρά το μέτρο και τη μετριοπάθεια που υιοθέτησε, οδηγεί σε ένα τελικό συμπέρασμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετάκλητα συστημικό καθεστωτικό κόμμα. Διακηρύσσει ότι θα είναι μια… καλύτερη Ν.Δ.! Μέσα στο χάος των συνεργασιών. Δεν γίνεται! Οπως θα έλεγε σκωπτικώς και ένας βουλευτής της Ν.Δ., «προσεπάθησε, αλλά δεν ημπόρεσε».