Ήταν Σεπτέμβριος του 2020 όταν μετά την καλοκαιρινή ραστώνη και το τέλος της τουριστικής περιόδου, έπεφταν σενάρια στο τραπέζι για επιβολή νέου lockdown, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα μπει νέο λουκέτο στη χώρα.
Ένα χρόνο μετά, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει τα ίδια, υποστηρίζοντας ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι στην πανδημική κρίση, το σενάριο είναι πλέον γνωστό. Τα συστημικά ΜΜΕ, ξεκίνησαν ήδη να κάνουν λόγο για επιβολή μέτρων στην Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και χαμηλά στατιστικά στον εμβολιασμό.
Μεταβαίνουν εκτάκτως στην Θεσσαλονίκη
Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Κωτσιόπουλος και άλλα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, θα βρεθούν αύριο στην συμπρωτεύουσα προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.
Από την προηγούμενη εβδομάδα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου θέτοντας στο κόκκινο τις περιοχές Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Καβάλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν 341 στη Θεσσαλονίκη, η οποία αγγίζει τα επίπεδα της Αθήνας που κατέγραψε 369.
Την ίδια στιγμή, πολλοί δήμοι της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδική τάση στους επιδημιολογικούς δείκτες, ενώ άλλοι παραμένουν με σταθερό αριθμό τους τελευταίους δύο μήνες και ελάχιστοι έχουν καταγράψει μείωση των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία των δήμων δεν έχει καταγράψει σημαντική αύξηση και το σύστημα υγείας δεν έχει πιεστεί, ωστόσο όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα ποσοστά αυτά θα οδηγήσουν σε έξαρση της διασποράς του ιού τον Οκτώβριο.
Το μήνυμα του Ζέρβα
Από πλευράς του ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μείωση ωστόσο αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, και τον κόσμο που επέστρεψε από διακοπές, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.