Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί η έκτακτη σύσκεψη που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειες, για να συζητηθούν τα «καμπανάκια» που έχουν χτυπήσει για τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων, οι συναντήσεις είναι για να υπάρχει ετοιμότητα στο ΕΣΥ ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του προηγούμενου Οκτωβρίου».
Επισήμανε ότι στόχος της συνάντησης ήταν η επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων, ενώ αναμένεται να δοθεί βαρύτητα και στις παιδιατρικές κλινικές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά και τα μικρά παιδιά.
Γιούχαραν τον Πλεύρη υγειονομικοί
Ο υπουργός Υγείας έγινε δεκτός με σφοδρές αποδοκιμασίες από υγειονομικούς που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιδρώντας για τις αναστολές εργασίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Γώγος: «Σε μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας»
Για τον αριθμό των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι γενικά στη χώρα η πανδημία είναι σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, με τον συντελεστή (θετικότητας) να είναι χαμηλός. «Στη Θεσσαλονίκη, όμως, και γενικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν πέφτουν οι καμπύλες, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό» σχολίασε ο κ. Γώγος.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι «έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά των κρουσμάτων. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Πολλές φορές πάει παράλληλα η όξυνση της πανδημίας με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επιπλέον, τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα νοσηλείας. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.
Υπάρχει περίπτωση λήψης μέτρων;
Ο Χαράλαμπος Γώγος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα στη βόρεια Ελλάδα. «Εμείς κοιτάμε την επιδημιολογική καταγραφή και κυρίως τον βαθμό θετικότητας, τη διαθεσιμότητα σε κλίνες και βάζουμε μια περιοχή στο κόκκινο. Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη μπει κάποιες περιοχές στο κόκκινο» ήταν η απάντηση που έδωσε.