Κλειστή παρά τα υψηλά κέρδη η Διώρυγα Κορίνθου

Τεράστια απώλεια εσόδων για τη «χρυσή» επιχείρηση, που έφτασε σε σημείο να δανείζεται 2.500.000 ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού και ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σύντομα η επαναλειτουργία της

Must Read

Ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες και δυσφήμηση για τη χώρα μας προκαλεί το γεγονός ότι η Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει κλειστή επί οκτώ μήνες, από τον Ιανουάριο του 2021. Το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο, καθώς αποτελεί κυβερνητική απόφαση η οποία επισφραγίστηκε από την παρουσία του πρωθυπουργού, τον Απρίλιο, να παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2022, εφόσον βέβαια τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τους υπευθύνους. Ηδη, η μέχρι πρότινος κερδοφόρα εταιρία υποχρεώθηκε σε υπέρογκο δανεισμό για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ενώ και η τοπική κοινωνία έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της.

Καταπτώσεις

Στις 15 Ιανουαρίου και τις 2 Φεβρουαρίου 2021 σημειώθηκαν δύο περιστατικά καταπτώσεων στη Διώρυγα, κάτω από τη γέφυρα του βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διέλευση όλων των σκαφών. Τα συμβάντα αυτά δεν ήταν τα πρώτα, αλλά ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά κατολισθήσεων στο ίδιο σημείο.

Οπως εξηγούν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στελέχη με μεγάλη εμπειρία, η αιτία πίσω από τα περιστατικά είναι οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού σε κοντινή απόσταση από τη Διώρυγα, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίστηκε στη συνέχεια από τον Δήμο Λουτρακίου.

Ο αρχικός σχεδιασμός της διοίκησης του φορέα που διαχειρίζεται τη Διώρυγα (Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου – ΑΕΔΙΚ) προέβλεπε τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν: το κλείσιμο της διώρυγας μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών με ίδια μέσα. Κάτι ανάλογο είχε γίνει, ενδεικτικά, και το 2018, και μάλιστα με σχετικά μικρό κόστος, περίπου 80.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ύστερα από διάστημα περίπου 20 ημερών η διώρυγα να επαναλειτουργήσει.

Ενώ, όμως, ήταν ειλημμένη η απόφαση τον Απρίλιο του 2021 να επαναληφθεί αυτή η διαδικασία, την οποία γνώριζαν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τοπικοί φορείς, η διοίκηση της Διώρυγας ενημερώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου για την αλλαγή πλάνων την ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Ισθμό!

Για το ευρύ κοινό, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μείνει στην Ιστορία για (άλλη μία) την γκάφα της ερώτησής του σχετικά με το πότε θα κλείσει η Διώρυγα ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, η οποία όμως ήταν ήδη κλειστή για διάστημα τριών μηνών. Το γνώριζαν οι περισσότεροι Ελληνες, καθώς ρεπορτάζ είχαν δημοσιευθεί στο σύνολο του Τύπου, αλλά όχι ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σαρωτικές αλλαγές

Ωστόσο, ο σχεδιασμός άλλαξε, και εκείνη τη μέρα ανακοινώθηκαν αφενός μια φαραωνική παρέμβαση ύψους 9.000.000 ευρώ, αφετέρου ότι η Διώρυγα θα παραμείνει επ’ αόριστον κλειστή, καθώς είναι προφανές ότι η δέσμευση για ολοκλήρωση των εργασιών τον Ιούνιο του 2022 είναι πολύ πιθανό να μην τηρηθεί.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν τόσο το λεγόμενο Υπερταμείο, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, όσο και δύο υπουργοί που εκλέγονται στον νομό Κορινθίας: ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

Απώλεια εσόδων

Η Διώρυγα αποτελεί σημαντικό διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών, καθώς είναι η συντομότερη και ασφαλέστερη θαλάσσια οδός για πλοία ερχόμενα από λιμάνια του Ιονίου, της Αδριατικής, της νότιας Ιταλίας, αλλά και για τα πλοία που περνούν από τον πορθμό της Μεσσήνης με κατεύθυνση λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, και αντίστροφα.

Ενδεικτικά, η απόσταση από την Πάτρα έως τον Πειραιά μέσω της Διώρυγας είναι 100 ναυτικά μίλια, ενώ με τη Διώρυγα κλειστή ένα σκάφος είναι υποχρεωμένο να κάνει τον περίπλου της Πελοποννήσου και να διανύσει 295 ναυτικά μίλια.

Πριν από την πανδημία, το 2019, οι διελεύσεις πλοίων ανήλθαν σε 11.419, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το 55% εξ αυτών σχετίζεται με την τουριστική δραστηριότητα, η οποία υπέστη άλλο ένα σοβαρό πλήγμα φέτος το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, όμως, και μόλις σε διάστημα οκτώ μηνών κατά το οποίο ο Ισθμός είναι κλειστός, υφίσταται πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας της επιχείρησης, η οποία ήταν πάντοτε κερδοφόρα. Μη έχοντας έσοδα από τις διελεύσεις, τους πρώτους μήνες του 2021 χρησιμοποιήθηκε μέχρι… δεκάρας το αποθεματικό της επιχείρησης, ύψους περίπου 2.500.000 ευρώ, για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, με συνέπεια να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό 3.500.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Τριγμοί και εντός Ν.Δ.

Το γεγονός ότι η Διώρυγα παραμένει επί οκτώ μήνες κλειστή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους εργαζομένους, στους κατοίκους, αλλά και στους επαγγελματίες οι οποίοι εξαρτώνται έμμεσα από τη Διώρυγα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το καλοκαίρι ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, σειρά είχε ο τρίτος βουλευτής που εκλέγει η Ν.Δ. στον νομό, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μόλις την περασμένη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στην ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή αμφισβητεί ευθέως το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης, προβλέπει ότι οι εργασίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022 και ζητά να ανοίξει, έστω προσωρινά, η Διώρυγα τους θερινούς μήνες!

Εχουν σκοπό να την (ξανα)πουλήσουν;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαβλέπουν πίσω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς άλλη μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Διώρυγας. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό την υπουργία του… τσάρου της οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, είχε προχωρήσει στην πώληση της ΑΕΔΙΚ στη βρετανική πολυεθνική Sea Containers, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. Ακόμη και οι βουλευτές της Ν.Δ. τότε Αναστάσιος Παπαληγούρας, Σταύρος Δήμας και Ελσα Παπαδημητρίου έκαναν λόγο για λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης και χαρακτήριζαν τη σύμβαση «μνημείο αυθαιρεσίας».

Το 2010, η μητρική εταιρία χρεοκόπησε και η ΑΕΔΙΚ επανήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Οικονομικών. Η -κατά πολλούς, αχρείαστη- απαξίωση της Διώρυγας από την παρούσα κυβέρνηση έχει στόχο μια νέα ιδιωτικοποίηση της μέχρι πρότινος κερδοφόρας επιχείρησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This