Στην πορεία της πανδημίας στην χώρα έκαναν αναφορά μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει», ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
«Έχουμε λιγότερους θανάτους από το δεύτερο και τρίτο κύμα, αλλά έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία που δείχνει τάση επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνοντας ότι στους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς έχουμε ελάχιστες παρενέργειες αλλά πολλούς νεκρούς.
Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ειδικοί περιμένουν να δουν αν θα αποδώσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.
«Εμένα με ανησυχεί η παγκόσμια κατάσταση. Η Αφρική είναι εμβολιασμένη στο 30%. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ανισοκατανομής» συνέχισε. Τέλος, αναφέρθηκε στον φετινό χειμώνα, κάνοντας σαφές πως πρόκετιται για ένα στοίχημα. «Ο χειμώνας που έρχεται είναι το στοίχημα. (…) Δεν θέλουμε να έχουμε πάλι περιορισμούς, lockdown. Ελπίζουμε να το πετυχουμε» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Γραβάνης εξήγησε ότι στη χώρα μας με 60% εμβολιασμένων έχουμε μέσο όρο 17 νεκρούς. «Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο. Ένα ποσοστό εμβολιασμένων ίσως 50% δεν έχουν κανονικό ιικό φορτίο όταν μολυνθούν με τη μετάλλαξη Δέλτα για αυτό πρέπει να κάνουν τρίτη δόση», είπε.
Μάλιστα, έκανε γνωστό πως χθες στην Κρήτη πέθανε 40χρονος υγιέστατος ανεμβολίαστος. «Έχουν εμβολιαστεί 2,8 δισεκατομμύρια και πρέπει να εμβολιαστούν 7 δισ. παγκοσμίως!», συμπλήρωσε.
Τρίτη δόση του εμβολίου
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση ο κ. Γραβάνης τόνισε πως «είναι για όσους δεν ανέπτυξαν ανοσία με προβλήματα υγείας και στους άνω τους 60». «Δεν ξέρουμε πότε θα ακολουθήσει ο επόμενος πληθυσμός. Περιμένουμε έρευνες από Ισραήλ κα. Μάλλον αρχές του επόμενου έτους» σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι οι εταιρίες ετοιμάζουν εμβόλια προσαρμοσμένα για τις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα.
Τέλος, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης έκανε λόγο για το χάπι για τον κορωνοϊό υπογραμμίζοντας ότι τρελαίνει γενετικά τον ιό όταν περάσει στα κύτταρά μας και δεν τον αφήνει να αναπτυχθεί. «Ακόμη όμως έχει ερωτηματικά για το πως επηρεάζει τα ένζυμα. Δεν είναι όμως η απάντηση στην πανδημία. Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» κατέληξε.