Όσα κόλπα και να χρησιμοποιήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, το στοκ των εκκρεμών συντάξεων ούτε μειώνεται ούτε κρύβεται. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ακολουθεί πιστά την πρακτική του προκατόχου του και, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αύξηση του ρυθμού έκδοσης οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης, χρησιμοποιεί διάφορα τρικ για να μειώσει τεχνητά το τεράστιο απόθεμα.
Την ίδια στιγμή όλοι στην κυβέρνηση τρέμουν και προσπαθούν να ανακόψουν ένα πιθανό μεγάλο κύμα φυγής εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους, υπό τον φόβο μιας νέας αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με συνέπεια όλο το σχέδιο που έχει
καταρτιστεί να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα από τον ΕΦΚΑ στοιχεία, τον Ιούνιο οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 130.510, ελάχιστα λιγότερες συγκριτικά με τις 134.039 αιτήσεις του Μαΐου. Επίσης, το κόστος για την αποπληρωμή τους, σύμφωνα πάντα με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμάται σε 393.457.246 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήθος αυτό των εκκρεμοτήτων, έπειτα από δύο έτη παλινωδιών από διαδοχικούς υπουργούς, τους κ. Βρούτση και Χατζηδάκη, και την αύξησή του μέχρι και στις 180.405 τον Σεπτέμβριο του 2020, έφτασε να είναι πάλι στα επίπεδα στα οποία το παρέλαβαν το καλοκαίρι του 2019. Είχαν προηγηθεί οι αλήστου μνήμης φιέστες, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την «ψηφιακή σύνταξη», η οποία, υποτίθεται, θα έβγαινε με το πάτημα ενός κουμπιού, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι αυτές αποτελούσαν μία επικοινωνιακή φούσκα που, ευτυχώς, εγκαταλείφθηκε και ενώ βγήκαν μόλις μερικές δεκάδες αποφάσεις! Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτά που θέλει να
παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας. Πρωτίστως, χωρίς καμία σοβαρή αιτιολόγηση, από τα δημοσιευμένα στοιχεία αφαιρέθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο οι λεγόμενες διεθνείς συντάξεις.
Πρόκειται για περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται αλληλογραφία με χώρες του εξωτερικού και ανέρχονται σε 26.328 αιτήσεις, που ανεξαρτήτως λόγου αποτελούν εκκρεμότητες και
δεν θα έπρεπε να αποκρύπτονται. Την ίδια στιγμή, απουσιάζουν εντελώς οποιαδήποτε επίσημα στοιχεία για το πλήθος των επικουρικών συντάξεων, σαν αυτές να μην αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των ασφαλισμένων που πλήρωναν εισφορές για δεκαετίες ή σαν να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», στις 31 Αυγούστου 2021 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είχαν διαμορφωθεί σε 151.852, εκ των οποίων 26.328 διεθνείς. Ταυτόχρονα, το εκτιμώμενο κόστος εμφανίζεται ελαφρά μειωμένο αλλά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θέλει να υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας. Ο λόγος είναι ότι μέσω αυθαίρετων υπολογισμών εκτιμούν ότι κάθε οριστική απόφαση συνταξιοδότησης «κοστίζει» περίπου 3.300 ευρώ λόγω των ποσών που συσσωρεύονται εξαιτίας των καθυστερήσεων.
Ωστόσο, έμπειρα στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης αμφισβητούν έντονα αυτή τη… θεωρία εξαιτίας των ποσών που πραγματικά δίνονται και τα οποία είναι σχεδόν διπλάσια: όπως εξηγούν στη «δημοκρατία», κάθε απόφαση συνταξιοδότησης κουβαλά μαζί της αναδρομικά που ανέρχονται σε 5.500 ευρώ κατά μέσο όρο.
Επομένως, το πραγματικό κόστος για την εκκαθάριση μόνο των κύριων συντάξεων παραμένει εξαιρετικά υψηλό, περίπου 835.000.000 ευρώ! Και ενώ οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μειώνονται, έστω και με το σταγονόμετρο, η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου σε ό,τι αφορά τις επικουρικές. Η κυβέρνηση όχι μόνο προχώρησε σε μία νέα, παντελώς αχρείαστη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ με τον ΕΦΚΑ (σημειωτέον ότι ο κ. Χατζηδάκης με περισσή ευκολία ρίχνει όλες τις ευθύνες για την κακή διαχείριση στη δημιουργία του ΕΦΚΑ το 2017), αλλά άφησε στην τύχη τους τις επικουρικές.
Η συνέπεια είναι αυτές από 84.000 τον Ιούνιο του 2019 να έχουν εκτοξευθεί σε 127.000 στα τέλη Αυγούστου του 2021 και το εκτιμώμενο κόστος να φτάνει περίπου τα 323.000.000 ευρώ, καθώς οι καθυστερήσεις και επομένως τα αναδρομικά ανά συνταξιούχο είναι μεγαλύτερα.
Παράλληλα, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι εκκρεμεί η χορήγηση των αντίστοιχων μερισμάτων και εφάπαξ. Ξεχωριστή περίπτωση συνιστούν οι εκκρεμότητες υλοποίησης της νομοθετημένης προσαύξησης στις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης. Αν και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2016, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που το ψήφισε ούτε η Ν.Δ. που το διατήρησε το έχουν εφαρμόσει. Η συνέπεια είναι να οφείλονται αναδρομικά 5,5 ετών σε 80.000 συνταξιούχους, συνολικού ύψους 650.000.000 ευρώ, με τον ΕΦΚΑ να υπόσχεται ανεπίσημα ότι θα λύσει το πρόβλημα εντός 2-3 μηνών.
Συμπερασματικά, το κόστος ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ μεγαλύτερο από το χονδροειδές ψέμα του υπουργείου Εργασίας που κάνει λόγο για μόλις 400.000.000, ενώ οι συνολικές εκκρεμότητες εξακολουθούν να φτάνουν τις 400.000.
Η επιστράτευση ιδιωτών εκκαθαριστών και οι δύο εκκρεμείς προσφυγές στο ΣτΕ
Με δεδομένη την εμμονή του Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα υποστελεχωμένα ασφαλιστικά ταμεία, επιλέχθηκε η λύση της ανάθεσης των διαδικασιών για την έκδοση συντάξεων σε ιδιώτες. Μετά και την ψήφιση της σχετικής διάταξης, περίπου 1.000 δικηγόροι και λογιστές ολοκληρώνουν τα σεμινάρια επιμόρφωσης και αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο να πιάσουν δουλειά, με
στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των αιτήσεων.
Ωστόσο, και αυτό το σχέδιο είναι επίφοβο, καθώς εκκρεμούν δύο διαφορετικές προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από την ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΕΝΔΙΣΥ, που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με
το Σύνταγμα. Επομένως, σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει ότι οι ιδιώτες δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στην εκκαθάριση των συντάξεων, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος όσες έχουν εκδοθεί έως τότε να είναι στον αέρα!