Συγκλονιστικές φωτογραφίες που συνοδεύουν άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Extra» του Ρίο, αποτυπώνουν με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο το μέγεθος της απόγνωσης και της ανέχειας στη Βραζιλία, εν καιρώ πανδημίας.
Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν πολίτες να ψάχνουν για φαγητό στην καρότσα φορτηγού που μεταφέρει κουφάρια ζώων, τραβήχτηκαν στο Ρίο την περασμένη εβδομάδα από τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ Ντομίνγκο Πιξότο, αποκαλύπτουν τη φτώχεια και την πείνα που μαστίζει το πολυπληθέστερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, εκεί όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βυθιστεί στην ανέχεια, λόγω της εσφαλμένης διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού από τον πρόεδρο Μπολσονάρου και της εκτίναξης του πληθωρισμού.
"Antes as pessoas passavam aqui e pediam um pedaço de osso para dar pros cachorros. Hoje elas imploraram por um pouco de ossada pra fazer comida. O meu coração doi" – José Divino, motorista do caminhão dos ossos pic.twitter.com/cx6mtKeue5
— Cecília Olliveira (@Cecillia) September 29, 2021
Στο εν λόγω δημοσίευμα, φιλοξενούνται και δηλώσεις του οδηγού του επίμαχου φορτηγού, ο οποίος αναφέρει «κάποιες ημέρες θέλω να κλάψω. Στο παρελθόν οι άνθρωποι έρχονταν και ζητούσαν κόκαλα για τα σκυλιά τους. Πλέον ζητιανεύουν για κόκαλα και εντόσθια για να τα καταναλώσουν οι ίδιοι». Στην εφημερίδα μίλησε και μία 51χρονη ρακοσυλλέκτρια, η Ντενίζ ντα Σίλβα, η οποία εξήγησε ότι έχασε πρόσφατα τον σύντροφό της και ψάχνει στην καρότσα του φορτηγού για φαγητό, ώστε να ταΐσει τα πέντε παιδιά και τα δώδεκα εγγόνια της! «Είχα να δω λίγο κρέας από πριν την πανδημία. Είμαι ευγνώμων», είπε.
Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, υπολογίζεται ότι 19 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι βρίσκονται σε κατάσταση λιμού. Την ίδια ώρα, οι απώλειες από τον φονικό ιό αγγίζουν τις 600.000. Ως αποτέλεσμα, χθες Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Ρίο, για να διαμαρτυρηθούν για την -παγκοσμίως καταδικαστέα- διαχείριση της πανδημίας από μέρους του ακροδεξιού προέδρου της χώρας.
«Με τίποτα δεν έχω σοκαριστεί περισσότερο»
Ο 57χρονος Πιξότο ανέφερε ότι, μέσα στις τρεις δεκαετίες που εργάζεται ως φωτορεπόρτερ, δεν έχει σοκαριστεί με τίποτα περισσότερο. «Δεν έχω κοιμηθεί για δύο μέρες, προσπαθώντας να τα επεξεργαστώ όλα», είπε επισημαίνοντας ότι δεν έχει ξαναδεί τόσους άστεγους στους δρόμους του Ρίο και συμπλήρωσε ότι τον στοιχειώνει το χαμόγελο ενός ρακοσυλλέκτη, όταν είδε το φορτηγό με τα κόκκαλα να φτάνει. «Ήξερε ότι αυτό σήμαινε άλλη μία μέρα που θα είχε κάτι να φάει. Έδειχνε τόσο χαρούμενος. Δεν μπόρεσα να τραβήξω τη φωτογραφία. Ήταν από αυτές που “τραβάς” με τα μάτια σου και κρατάς για πάντα στην καρδιά σου», είπε.
Από την πλευρά του, ο Ραφαέλ Νασιμέντο ντε Σόουζα, ο δημοσιογράφος, δηλαδή, που υπογράφει το ρεπορτάζ, θυμήθηκε ότι παρότρυνε μία γυναίκα να μην καταναλώσει το πεταμένο κρέας. «Νεαρέ μου, ή θα φάμε αυτό ή θα πεθάνουμε της πείνας», τού απάντησε η ίδια.