Μία ενέργεια που θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του παράνομου μνημονίου Λιβύης – Τουρκίας, φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά. Μιλάω για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια.
Για την ακρίβεια, πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν προέβη σε αυτή την αυτοτελή πράξη άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης η οποία συνιστά αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Ήταν άλλωστε η μοναδική έμπρακτη ενέργεια ακύρωσης της παράνομης αυτής συμφωνίας, η οποία μάλιστα δεν εμπίπτει καν στο περιβόητο τουρκικό Casus Belli. Η απειλή πολέμου της Τουρκίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση που αυτή ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφορά μόνο τα νησιά του Αιγαίου και όχι την Κρήτη.
Είναι άλλωστε ένα μονομερές δικαίωμα της χώρας μας, χωρίς να χρειάζεται η συμβολή κάποιου άλλου κράτους, όπως έγινε για παράδειγμα με την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την χάραξη θαλάσσιων ζωνών. Η ολιγωρία αυτή δυστυχώς οδήγησε σε τραγικές καταστάσεις, με την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την ανάρτηση του παράνομου μνημονίου της με την Λιβύη στον ΟΗΕ, προκειμένου να προβεί στην ασύλληπτη πρόκληση, να στείλει φρεγάτες στα ανοιχτά της Σητείας και να παρεμποδίσει ευρωπαϊκό ερευνητικό σκάφος που επιχειρούσε για λογαριασμό της Ελλάδας.
Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Δένδιας από την πρώτη στιγμή ήθελα να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Συνάντησε όμως την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός για δικούς του λόγους δεν ήθελε να απαντήσει στην τουρκολιβυκή πρόκληση.
Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη διαφωνία του υπουργού εξωτερικών με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις που έπαιρνε ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και τις συνόδους κορυφής αντίστοιχα. Αντικρουόμενες θέσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε από γερμανικά δημοσιεύματα!
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Δένδιας έφερε προ τετελεσμένων το Μέγαρο Μαξίμου, υπογράφοντας την συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς τόσο οι διαπραγματεύσεις όσο και η τελική υπογραφή έγιναν με απόλυτη μυστικότητα και δημοσιοποιήθηκαν μόνον όταν ο υπουργός εξωτερικών υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο.
Η δοκιμασία μίας σχέσης
Έπειτα από την διαγραφή του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήρθε κατόπιν απαίτησης αλλά και της σκληρής δημόσιας αντίδρασης του Νίκου Δένδια, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός εξωτερικών προσπάθησαν να μετριάσουν τις φήμες που θέλουν τον υπουργό να προσπαθεί να υπερκαλύψει τον πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο που διαδραματίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, όπου οι δύο πολιτικοί άντρες καθόντουσαν δίπλα στα κυβερνητικά έδρανα, δίνοντας την εικόνα μίας ανέφελης σχέσης.
Εάν όμως ο Νίκος Δένδιας ενεργοποιήσει το προεδρικό διάταγμα με την επέκταση της αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη, τότε θα υπάρξει μία πραγματική δοκιμασία στην σχέση του με τον πρωθυπουργό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πρόσωπα που έχουν γνώση ενός σκοτεινού παρασκηνίου που διαδραματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019.
Όταν η παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έγινε γνωστή, τότε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κορυφαίος γνώστης του διεθνούς δικαίου, ετοίμασε το πλαίσιο της μονομερούς επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στην Κρήτη, το οποίο αποτελεί αυτοτελές κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας και μάλιστα δεν υπόκειται στο τουρκικό Casus Belli. Θα ήταν μία ακαριαία απάντηση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική πρόκληση, που θα ακύρωνε στην πράξη το παράνομο μνημόνιο, ακόμα και την ανάρτηση του στον ΟΗΕ.
Το Μαξίμου μόλις ενημερώθηκε για αυτό το σχέδιο, έβγαλε κυριολεκτικά «φλύκταινες». Σύμφωνα με τους έμπειρους αναλυτές που γνωρίζουν το παρασκήνιο εκείνης της εποχής, εάν ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε μία πιθανότητα να προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μία νέα θητεία στην Ηροδότου του Αττικού, σε εκείνη ακριβώς την φάση, την απώλεσε.
Όταν λοιπόν ο Νίκος Δένδιας εισηγηθεί επισήμως την επέκταση, είναι δεδομένο πως θα θέσει σε νέα δοκιμασία την σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ρίξει ομως πραγματικά την Τουρκία στο καναβάτσο.