Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στις 27 Σεπτεμβρίου.
- Της Βασιλικής Πολύζου
Εχουν περάσει δύο εβδομάδες και οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου αλλά και των γύρω περιοχών παλεύουν να προσαρμοστούν στις νέες, δύσκολες συνθήκες, με τον χορό των Ρίχτερ, όμως, να συνεχίζεται και μοιραία να διατηρεί φρέσκο στη μνήμη τον εφιάλτη που έζησαν το πρωινό της Δευτέρας, όταν νόμιζαν ότι άνοιξε η γη από την ένταση της δόνησης και τα περίπου 50 δευτερόλεπτα της διάρκειάς της.
Στη… σεισμική ειδησεογραφία, ωστόσο, υπάρχει και το θέμα της Θήβας, με διαρκείς αναφορές σε εφημερίδες και ιστοσελίδες. Για το «μυστήριο της Θήβας» έκανε λόγο ένα πρωτοσέλιδο, με αφορμή τους καθημερινούς σεισμούς που τείνουν να εξελιχθούν σε συνήθεια για όσους κατοικούν στην πόλη της Βοιωτίας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, άλλωστε, έμαθαν να ζουν οι Θηβαίοι με το ταρακούνημα.
Οι περισσότερες δονήσεις είναι μικρής έντασης. Μόνο μία φορά έδειξαν οι μετρήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ. Το πιο ισχυρό χτύπημα ανήλθε στα 4,3, ενώ ακόμα μία φορά μετρήθηκε σεισμός ακριβώς στο 4άρι. Αλλά, όπως παραδέχτηκε και τηλεοπτικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, μέσα από τις διαρκείς αναφορές των επιστημόνων στη Θήβα και κάποιες ακραίες, υπερβολικές προβλέψεις, ο κόσμος έχει ανέβει στα κάγκελα.
«Δεν είναι φυσικό να ανησυχεί ο κόσμος με τις διαρκείς αναφορές στη Θήβα; Παλαιότερα είχε ανάλογο πρόβλημα και η Ναύπακτος, αλλά δεν προκλήθηκε τόσος θόρυβος» σχολίασε ο δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου. Στην άλλοτε κραταιά πόλη της Αρχαίας Ελλάδας, βέβαια, δεν παίρνουν αψήφιστα τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Βρίσκονται καθημερινά σε επαφές με τον Ακη Τσελέντη, τον Γεράσιμο Χουλιάρα, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αλλά και τον Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού. «Είμαστε σε εγρήγορση. Από τη στιγμή που έχουμε αυτό το πρόβλημα, επιδιώκουμε να προετοιμαστούμε στον υψηλότερο βαθμό. Εχουμε ενεργοποιημένο σχέδιο. Εχουμε ελέγξει τα δημοτικά κτίρια ένα προς ένα. Πιστοποιήσαμε την κατάστασή τους» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Οι επιστήμονες, βέβαια, έχουν χτυπήσει το κουδούνι του κινδύνου επειδή θεωρούν ότι η Θήβα χτίστηκε αυθαίρετα, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Γι’ αυτό και ανησυχούν. Ειδικά ο Τσελέντης αναφέρεται στο πρόβλημα κάθε φορά που του θέτουν ερώτημα για τη σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Βοιωτίας. Ο Γιώργος Αναστασίου, όμως, εμφανίζεται καθησυχαστικός. Αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, στη Θήβα έχουν ελέγξει έστω και τυπικά κάποια προβληματικά κτίσματα.
«Τα περισσότερα είναι άδεια. Τα έχουν εγκαταλείψει» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος εκτός των άλλων καλείται να κάνει και ψυχολογικό μασάζ στους συμπολίτες του, διότι με την καθημερινή συζήτηση φυσιολογικά κάποιοι ανησυχούν περισσότερο. Για να μην πούμε ότι ζουν με τον φόβο. «Γι’ αυτό προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι εμείς είμαστε έτοιμοι ως δημοτική Αρχή για όλα τα ενδεχόμενα. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» διευκρινίζει ο Γιώργος Αναστασίου.
Ετοιμότητα και στη Λιβαδειά
Σε ανάλογες κινήσεις, για κάθε ενδεχόμενο, προβαίνουν και οι όμοροι δήμοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Γιάννης Ταγκαλέγκας. Ο δήμαρχος Λεβαδέων έχει κι αυτός τακτική επικοινωνία με τον Γεράσιμο Χουλιάρα. Το όργανο της Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει συχνά και επικαιροποιεί την εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη της Λιβαδειάς, αλλά και σε όλη την περιφερειακή ενότητα.
Παράλληλα γίνονται διαρκώς προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια, αλλά και μακροσκοπικοί σε κατοικίες και καταστήματα. «Εχουμε υποβάλει και μελέτη για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και θεωρούμε ότι μέσα από την έγκριση της πρότασής μας θα ενισχύσουμε την ασφάλεια των υποδομών στην πόλη μας» τόνισε ο Γιάννης Ταγκαλέγκας.
Συναγερμός για την κακοκαιρία στην Ελασσόνα των κοντέινερ
Κι ενώ στη Θήβα, όπως και στους όμορους δήμους, προετοιμάζονται ακόμα και για το απευκταίο, στις άλλες περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από σεισμούς προσπαθούν να γυρίσουν στην κανονικότητα, αλλά πάντα με τον φόβο ενός νέου χτυπήματος από τη φύση. Οχι, απαραίτητα, μίας δόνησης. Στην Ελασσόνα, για παράδειγμα, θορυβήθηκαν από όσα άκουγαν για το κύμα κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Αθηνά». Από τις 3 Μαρτίου, όταν η περιοχή τραντάχτηκε συθέμελα από τα 6,3 Ρίχτερ, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και του Τυρνάβου, όπως βέβαια και των γύρω χωριών, ψάχνουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Κι επειδή στη Θεσσαλία έζησαν πέρυσι και τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού», η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο πόδι.
«Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε έως τώρα μεγάλο πρόβλημα με βροχοπτώσεις. Είμαστε σχετικά ορεινός δήμος, αλλά σε πολλά χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχει φυσιολογικά ανησυχία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα» τόνισε ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικόλαος Γάτσιος.
Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα 10άδες κοντέινερ. Για λόγους… πρεστίζ, τα ονομάζουμε πλέον «οικίσκους». Περισσότερες από 40 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν σε αυτούς τους οικίσκους. Αναμένεται, μάλιστα, να μείνουν για πολύ καιρό ακόμα. Μάθαμε, άλλωστε, ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οικοδομική άδεια για να χτιστεί κάποιο από τα σπίτια που κατέστρεψε ο σεισμός, παρότι η Πολιτεία ανακοίνωσε την επιδότηση με 80% και έως 150.000 ευρώ.
Στο ερώτημα γιατί δεν προχωράει η έκδοση των οικοδομικών αδειών επτά μήνες μετά τον
σεισμό, οι απαντήσεις οδηγούν σε διαφορετικές εξηγήσεις. Η μία έχει να κάνει με την αδυναμία του κόσμου να καλύψει άμεσα το κόστος για μια οικοδομή. Η άλλη αναφέρει ως πρόβλημα την κρατική γραφειοκρατία, που γίνεται ακόμα πιο κουραστική επειδή εδώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο. Οπότε «βγαίνει το λάδι» όσων επιχειρούν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες για την ενίσχυση από το κράτος. Τελικά, όπου φυσική καταστροφή και… κρατικά εμπόδια για τους πολίτες.