Ο πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι δεν μετράει τους υπουργούς του με «δεξιόμετρα» και «αριστερόμετρα» αλλά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί στα καθήκοντα που τους αναθέτει. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν στην κυβέρνησή του υπουργοί από τον σκληρό πυρήνα του ΛΑΟΣ και υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είτε ως υπουργοί του είτε ως συνεργάτες υπουργών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπουργοί από άλλους χώρους.
Ιδιαίτερη προτίμηση όμως έχει δείξει σε μία νέα γενιά στελεχών, τα πιο πολλά από τα οποία δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. αλλά από το ΠΑΣΟΚ ή τον χώρο της αγοράς, και στα οποία έχει αναθέσει κρίσιμα υπουργικά πόστα για τη συγκρότηση του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κάποιος και «τα πουλέν» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μόνο που, όσο κι αν αυτά τα στελέχη στηρίζουν τον πρωθυπουργό, όσο κι αν στηρίζονται από αυτόν και βρίσκονται κάθε μέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα εξωραΐζοντας το κυβερνητικό έργο, δεν φαίνεται να έχουν πέραση στη λαϊκή βάση της Ν.Δ. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, οι πιο πολλοί συγκεντρώνουν (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Πέτσας, Λιβάνιος κ.ά.) πολύ χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας και βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στους σχετικούς πίνακες των δημοσκοπήσεων.
Ομως οι δημοσκοπήσεις ως προς τη δημοφιλία των υπουργών βγάζουν κι άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως:
- Υπουργοί που ανέλαβαν να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που χαρακτηρίστηκαν σκληρές είναι συχνά στις πιο χαμηλές θέσεις (π.χ. η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και σε ορισμένες περιπτώσεις -όχι σε όλες, γιατί σε κάποιες δημοσκοπήσεις έχει καλή επίδοση- και ο Κωστής Χατζηδάκης).
- Οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ και κυρίως οι Αδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης, έχουν υψηλά ποσοστά αρνητικής γνώμης, λίγο καλύτερα από τους δύο είναι ο Μάκης Βορίδης.
- Σταθερά στις πρώτες θέσεις είναι οι Ν. Δένδιας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ας δούμε τι έχουν δείξει τέσσερις δημοσκοπήσεις του τελευταίου τετραμήνου:
1. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Metron Analysis (Δευτέρα 4 Οκτωβρίου), δημοφιλέστερος όλων των υπουργών της κυβέρνησης παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Δεύτερος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και τρίτος, παρά την πρόσφατη αλλαγή χαρτοφυλακίου, ο Βασίλης Κικίλιας. Στη 14η και τελευταία θέση του πίνακα που δημοσιεύτηκε ήταν ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ δεν καταγράφηκαν καν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, που κρατούν τα ηνία του επιτελικού κράτους, ο Θ. Λιβάνιος, η Λίνα Μενδώνη, ο Χρήστος Στυλιανίδης, αλλά ούτε και ο Στέλιος Πέτσας.
Πολύ χαμηλά είναι σε αυτή τη δημοσκόπηση οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης -ίδιο ποσοστό δημοφιλίας με τον Τάκη Θεοδωρικάκο- και Μάκης Βορίδης (στη 10η θέση).
Χαμηλά στη δημοφιλία είναι και οι υπουργοί που έχουν συνδεθεί με μεταρρυθμίσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης (εργασιακό) στην 8η θέση και η Νίκη Κεραμέως (αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) στη 12η θέση.
2. Παρόμοια εικόνα και στη μέτρηση της GPO στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη στη δεύτερη θέση. Τρίτος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Τέταρτος εδώ (από τελευταίος στην μέτρηση της άλλης εταιρίας) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος και πέμπτος ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης.
Στην 22η και τελευταία θέση του πίνακα θέση ο Ακης Σκέρτσος με μόλις 20,6% θετική άποψη και 40,3% αρνητική, στην 11η ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη 19η η εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενη υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με 29,4% θετική γνώμη και 59,6% αρνητική και στη 17η ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Ο Στέλιος Πέτσας δεν καταγράφεται καθόλου.
Στην 5η θέση είναι ο Μάκης Βορίδης με 40,6% και 51,6%, στην 9η ο Αδωνις Γεωργιάδης με 36,5% και 55,8% (οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν κατά πολύ των θετικών) και στη 18η ο Θ. Πλεύρης (29,6% και 56,5%, αντιστοίχως).
Ο Κ. Χατζηδάκης είναι στη 10η θέση με 35,6% θετικές γνώμες και 57,4% αρνητικές και η Νίκη Κεραμέως στη 13η με 32% θετικές γνώμες και το πολύ υψηλό 64,7% αρνητικές.
3. Η εικόνα δεν αλλάζει ούτε και σε δημοσκόπηση της MRB που έγινε στις αρχές Ιουλίου. Χαμηλή αποδοχή με 19,9% θετικές γνώμες και 36,2% έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Δεν υπάρχουν πουθενά οι κ. Σκέρτσος, Λιβάνιος και Πέτσας. Η Λίνα Μενδώνη συγκεντρώνει 49,7% αρνητικές γνώμες και μόλις 17,8% θετικές.
Στις τρεις πρώτες θέσεις πάλι οι Δένδιας, Κικίλιας, Πιερρακάκης με 40,4%, 36,9% και 32% θετικές γνώμες, αντιστοίχως. Χαρακτηριστικό είναι σε αυτή τη δημοσκόπηση ότι, με εξαίρεση τον κ. Δένδια, όλοι οι άλλοι έχουν ποσοστό θετικής γνώμης κάτω και πάρα πολύ κάτω από τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ.
Πρωταθλητής στις αρνητικές γνώμες ο Αδωνις Γεωργιάδης με 64,9% και μόλις 20,9% θετικής γνώμης. Ψηλά στις αρνητικές γνώμες ο Μάκης Βορίδης με 53,7% και 21,3%, αντιστοίχως.
Ψηλά στις αρνητικές γνώμες είναι ακόμα η Νίκη Κεραμέως (54,6% και μόλις 19,6% θετικές γνώμες).
4. Σε δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ τον περασμένο Ιούνιο πάλι οι Δένδιας, Κικίλιας Πιερρακάκης, με 52%, 44% και 34% θετικές γνώμες, αντιστοίχως, καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις.
Οι Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, Μενδώνη δεν βρίσκονται στην πρώτη ενδεκάδα, στην οποία όμως ήταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που ανασχηματίστηκε τον Αύγουστο.
Χαμηλά στην ενδέκατη θέση ο Αδωνις Γεωργιάδης με 56% αρνητικές γνώμες και 26% θετικές και στην 8η ο Μάκης Βορίδης με 45% αρνητικές και 27% θετικές.
Πάνος Σώκος