Με δήλωσή του η Βουλευτής Χαλικιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα τονίζει για τις Σκουριές ότι: « Κυκλοφόρησαν χθες δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία αναπαρήγαγαν πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες δικαιώνεται η αίτηση δικαστικής προστασίας της Ελληνικός Χρυσός του 2017, για την αδειοδότηση 3 υποέργων του έργου των Σκουριών.
Τότε, η εταιρία είχε προσφύγει στο ΣτΕ, κατόπιν της άρνησης του Υπουργού Περιβάλλοντος να υπογράψει τις σχετικές αδειοδοτήσεις, καθώς δεν υλοποιούνταν οι συμβατικές δεσμεύσεις της εταιρίας για “παραγωγή καθαρού χρυσού”. Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, η Ελληνικός Χρυσός έθεσε το σύνολο του έργου σε καθεστώς “συντήρησης”.
Σήμερα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης σπεύδει να διαρρεύσει ότι “δικαιώθηκε η εταιρία από το ΣτΕ”. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία ζητά το μάξιμουμ των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά δεν προχωρά στην κατασκευή του μεταλλευτικού κέντρου στο Μαντέμ Λάκκο που υποτίθεται ότι θα παράξει τον “καθαρό χρυσό” με την μέθοδο της ακαριαίας τήξης.
Οι θριαμβολογίες λοιπόν σε σχέση με τη “δικαίωση” της εταιρίας για “άδειες ρουτίνας” δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα της κατάστασης. Αντίθετα, τέτοιες μεθοδεύσεις δείχνουν το αδιέξοδο της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς είναι προφανές ότι “καθαρός χρυσός” δεν μπορεί να υπάρξει και αυτός είναι κι ο λόγος που η Eldorado δεν μπορεί να υλοποιήσει της συμβατικές της υποχρεώσεις. Οι “άδειες ρουτίνας” είναι άδειες συνδεδεμένες με παραμέτρους της σύμβασης που η εταιρία δεν έχει ικανοποιήσει, με βασικότερη τη δέσμευση για καθετοποιημένη παραγωγή κι όχι για “εξαγωγή συμπυκνωμάτων”. Η εταιρία, με απλά λόγια, θέλει να αδειοδοτηθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά δεν ξεκινά την κατασκευή του μεταλλευτικού κέντρου για την μεταλλουργία χρυσού, που υποτίθεται ότι θα παράγει τον “καθαρό χρυσό” κι ο οποίος θα την υποχρεώνει σε φορολόγηση της παραγωγής από το κράτος. Η κυβέρνηση θα ανεχτεί τον μύχιο πόθο της Eldorado για εξαγωγή βρώμικων κι αφορολόγητων συμπυκνωμάτων χρυσού;»