Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν στις 21 Νοεμβρίου οι 36 κάτοικοι της Μυτιλήνης που πήραν την πρωτοβουλία να αποκαταστήσουν τη ζημιά την οποία είχαν προκαλέσει εσκεμμένα παράνομοι μετανάστες στη θέση Απελή στα Τσαμάκια Λέσβου και να τοποθετήσουν τη γαλανόλευκη μαζί με το σύμβολο της Ορθοδοξίας, τον Σταυρό, τον οποίο γκρέμισαν ανερυθρίαστα οι αλλοδαποί. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου κτήματος, αυθαίρετες κατασκευές και απείθεια.
Το περιστατικό που διχάζει την τοπική κοινωνία του νησιού είχε συμβεί τον
«καυτό» Σεπτέμβριο του 2018, όταν είχαν πολλαπλασιαστεί οι μεταναστευτικές ροές προς τη Λέσβο. Τότε, μια ομάδα αγνώστων τοποθέτησε στο σημείο έναν υπερμεγέθη Σταυρό. Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα, τον κατέστρεψε μια ομάδα βανδάλων και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν για το συμβάν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονταν κοντά στο σημείο. Μάλιστα, το ενδεχόμενο ο βανδαλισμός να είναι έργο αλλοδαπών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν είχε απαγορευτεί στους παράτυπους μετανάστες να βουτούν με τα εσώρουχά τους στην κοντινή παραλία.
Το θέμα προκάλεσε τότε ακόμα και την παρέμβαση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κατήγγειλε μια ΜΚΟ ότι κατεδάφισε τον Σταυρό στην ακτή του Απελή, επειδή ενοχλούσε τους μετανάστες, και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να τον ξαναστήσουν. Πράγματι, δεκάδες ντόπιοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν εκ νέου τον Σταυρό, αλλά όταν πήγαν στο σημείο για να τον στήσουν, βρήκαν αστυνομικούς να τους έχουν στήσει καρτέρι για να τους συλλάβουν.
Η σύλληψή τους είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι συλληφθέντες μετέδιδαν από τα κινητά τους τηλέφωνα φωτογραφίες από το σημείο του Σταυρού και από τον χώρο όπου κρατούνταν. Μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 36, όμως αρκετοί νησιώτες αντέδρασαν στη σύλληψή τους και έκαναν λόγο για διώξεις κατά των χριστιανών και της Ορθοδοξίας.