Στην αναμονή για κλίνες ΜΕΘ περιμένουν ασθενείς, θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος έκανε λόγο για πληθώρα προβλημάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους με το ένα τέταρτο της κίνησης σε σχέση με τον Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Τα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίστηκαν για να καλύψουν τα 7.000 κενά που δημιούργησαν οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή απέτυχαν. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι στην Κ. Μακεδονία να έχουμε πρόβλημα στις ΜΕΘ. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι είναι εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Στο ΑΧΕΠΑ επτά ασθενείς εκ των οποίων έξι διασωληνωμένοι είναι σε θάλαμο και μέχρι τη Δευτέρα δεν πρόκειται να βρουν ΜΕΘ. Στο Παπαγεωργίου υπάρχουν πέντε ασθενείς σε μία επικουρική ΜΑΦ σε λίστα αναμονής στο ΕΚΕΠΥ να βρουν ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης απαντώντας στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, εξήγησε πως στην Βόρεια Ελλάδα δε λειτουργούν 75 κλίνες ΜΕΘ, αλλά 142. «Τι έχει επιλέξει αυτή τη στιγμή η πολιτεία και αυτό θέλουμε να το πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο. Το ΕΣΥ δε θέλουμε να γίνει μονοθεματικό. Γιατί δε θέλουμε να γίνει μονοθεματικό; Γιατί πλέον συγκριτικά με πέρυσι έχουμε το εμβόλιο και άρα δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από άλλες ασθένειες να είναι σε αναμονή κλινών ΜΕΘ. Οι κλίνες ΜΕΘ που δίνονται αυτή τη στιγμή είναι 50-50. 50% για κορωνοϊό, 50% για λοιπές ασθενείς», ξεκαθάρισε.
« Αυτός ο κόσμος κινδυνεύει περισσότερο, φαίνεται ότι έχει κάνει μία συνειδητή επιλογή»
Στην συνέχεια έκανε γνωστό πως σε απόλυτα νούμερα ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί είναι στο 60%, ο ενήλικος πληθυσμός στο 70%. «Τον ενήλικο πληθυσμό τον λέμε όχι για να ανεβάσουμε το νούμερα αλλά γιατί όλες οι χώρες και όλοι συνάδελφοι κοιτάνε τον ενήλικο πληθυσμό κατά βάση γιατί από εκεί προκύπτουν οι νοσήσεις οι βαριές που επιβαρύνουν και το σύστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι καινούργιοι που μπαίνουν στο σύστημα για την πρώτη δόση είναι λιγότεροι. Έχει επιπεδωθεί στα νούμερα που αναφέρατε. Δηλαδή σαν πρώτη δόση έχουμε από 5.000 έως 10.000 εμβολιασμούς. Κατά βάση με τα ποιοτικά στοιχεία που βλέπουμε είναι νεότερος κόσμος», είπε και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος, ειδικά οι πολύ ευαίσθητοι που λέτε, οι άνω των 60 ετών, που μιλάμε για 634.000 ανεμβολίαστο κόσμο εκ των οποίων υπάρχει μία εκτίμηση ότι ένα κομμάτι από αυτούς έχει νοσήσει άρα γύρω στους 550.000 είναι κόσμος που είναι ανεμβολίαστος πάνω από αυτή την ηλικία (…). Αυτός ο κόσμος κινδυνεύει περισσότερο. Επιχειρήσαμε πόρτα – πόρτα όπως βλέπετε με τις κινητές μονάδες. Η πραγματικότητα είναι ότι παρά την προσέλκυση ο κόσμος που έρχεται δεν είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα για πρώτη δόση. Φαίνεται ότι αυτός ο κόσμος έχει κάνει μία συνειδητή επιλογή. Και είναι μεγάλη προσπάθεια να πειστεί».
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως πάνω από 300 (87%) νοσηλευόμενοι στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ υπάρχει και ένα 13% εμβολιασμένοι, οι οποίοι είναι και κυρίως ηλικιωμένοι.