Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Έδεσσας, η ΜΕΘ του οποίου τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς, με τα επιχειρησιακά σχέδια που εκπονήθηκαν για τη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας και εκτελούνται με στόχο την κάλυψη των 7.000 κενών που προκλήθηκαν από τις αναστολές εργασίας, μειώθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και γενικών περιστατικών στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας. Ως αποτέλεσμα, καθημερινά έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δύο από τους τρεις εντατικολόγους του νοσοκομείου της Έδεσσας μεταφέρθηκαν στα Γιαννιτσά για να καλύψουν τα εκεί κενά. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ομοσπονδία των υγειονομικών, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν γενικότερα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν να διαχειριστούν μεγάλο όγκο ασθενών με λιγότερο προσωπικό λόγω των αναστολών.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «χθες εφημέρευε το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Η προσέλευση στα ΤΕΠ ασθενών με κορωνοϊό και μη, θύμιζε την προ covid εποχή, λόγω χαλάρωσης και άρσης των περιορισμών. Προσήλθαν 935 ασθενείς προς εξέταση. Πριν το κορωνοϊού προσέρχονταν περί τους 1.000. Συνολικά εισήχθησαν 31 περιστατικά κορωνοϊού και 25 ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που δείχνει ότι αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω του ιού.
Σήμερα έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας παρά τις παρεμβάσεις μας. Δύο εκ των τριών εντατικολόγων της Έδεσσας μεταφέρθηκαν στα Γιαννιτσά για να καλύψουν τα κενά. Τώρα λένε θα τη μετατρέψουν σε ΜΑΦ. Ένας εντατικολόγος έμεινε. Η ΜΑΦ του ενός εντατικολόγου δεν μπορεί να νοσηλεύει διασωληνωμένα περιστατικά. Η κανονικότητα απαιτεί να γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, να εκδίδονται και να επικαιροποιούνται λίστες αναμονής χειρουργείων και όχι να υπάρχουν σε λίστα αναμονής ασθενείς δύο και τρία χρόνια για χειρουργείο.
Στα νοσοκομεία δεν γίνονται σοβαρά χειρουργεία που απαιτούν εισαγωγή σε γενική εφημερία, λόγω των ελλείψεων. Ο ιδιωτικός τομέας παραμένει ανέγγιχτος. Δεν παραχωρούνται ΜΕΘ, για να μπορούν στις ιδιωτικές κλινικές να προγραμματίζουν σοβαρές επεμβάσεις, εν αντιθέσει με τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι χειρουργικές αίθουσες περιορίστηκαν λόγω αναστολών εργασίας. Λίστες χειρουργείων δεν εκδίδονται ή δεν τηρούνται. Στο “Ιπποκράτειο” λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες από τις 9 που διαθέτουν και τις 7 που λειτουργούσαν. Στο “Παπαγεωργίου” από 12 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν 6. Στο “Παπανικολάου” από 12 τις χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν 8».
*φωτό αρχείου