Μόνο μέσω τραπεζών θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι δωρεές και οι γονικές παροχές με μετρητά, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, κλείνοντας το «παραθυράκι» που είχε ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών για ένα τεράστιο ξέπλυμα χρήματος μέσω αυτής της διαδικασίας. Το θέμα, μάλιστα, είχε θίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου με πρωτοσέλιδό της η «δ».
Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το «έγκλημα», καθώς το νέο πλαίσιο δεν παύει να αποτελεί «δώρο» προς τους ζάπλουτους της χώρας, αφού η μέση ελληνική οικογένεια δεν διαθέτει περιουσία 800.000 ευρώ, ενώ οι δύο γονείς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεά σε κάθε παιδί τους συνολικά 1.600.000 ευρώ!
Το μέτρο για τη σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου αποτελεί θετική κίνηση για τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά το ύψος στο οποίο διαμορφώθηκε προκαλεί αν μη τι άλλο πρόκληση, τη στιγμή μάλιστα που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νέες φοροελαφρύνσεις και επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους. Όμως, την ίδια ώρα επιτρέπονται αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και χρημάτων ύψους εκατοντάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.
Με βάση τη νέα εγκύκλιο, με την οποία πρακτικά ενεργοποιείται και ο νόμος, οι γονικές παροχές σε μετρητά θα πρέπει να γίνονται μόνο μέσω τραπέζης, ειδάλλως θα απορρίπτονται, ενώ θα γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου που επιθυμεί να κάνει τη δωρεά.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου οι γονείς που μεταβιβάζουν στα παιδιά τους περιουσιακά στοιχεία, όπως μετρητά, μετοχές, αυτοκίνητα και ακίνητα, δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, καθώς το αφορολόγητο όριο έχει αυξηθεί στα 800.000. Το μέτρο ισχύει ανά γονέα και ανά παιδί ή εγγόνι.
Επίσης, επισημαίνεται ότι, εάν η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, τότε θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% στο υπερβάλλον ποσό. Συνεπώς, για αξία 900.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.