Σε εξαιρετικά καλό και φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η συνάντηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην πόλη.
Οι δύο άνδρες στάθηκαν στους κοινούς αγώνες που συνδέουν την Κύπρο με τη Μακεδονία, ενώ τονίστηκε επ’ αυτού ότι η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Λεμεσό.
Οι Αρχές της συμπρωτεύουσας έστρωσαν κόκκινο χαλί στην υποδοχή του κ.Αναστασιάδη, ενώ τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου. Μόλις έφτασαν στο γραφείο του Δημάρχου, ο κ.Ζέρβας τον οδήγησε στο τζουκ-μποξ που έχει τοποθετήσει στον χώρο και έβαλε τον δίσκο με το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «γκριζοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος…», που αναφέρεται στην Κύπρο και το οποίο έμεινε για λίγα λεπτά ως υπόκρουση κατά τη συνάντηση.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε και ένα δώρο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μανικετόκουμπα με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Στην ιστορία καταγράφονται ιδιαίτεροι δεσμοί μεταξύ Κυπρίων και Μακεδονίας, Κυπρίων και Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που μπήκε κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ήταν ο τότε δήμαρχος και βουλευτής στη Λεμεσό, Χριστόδουλος Σώζος. Αλλά και αργότερα στη δεκαετία του 1940, ο Κυριάκος Μάτσης, ο γεωπόνος Κυριάκος Μάτσης, που σπούδαζε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα. Υπάρχει ένας δεσμός αγώνων Μακεδόνων και Κυπρίων, πέραν από την παρουσία χιλιάδων Κυπρίων που έχουν πάρει μόρφωση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλους δεσμούς. Περίπου 7.000 Κύπριοι μένουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και άλλοι περίπου 4.000 φοιτητές σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης», επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε και για την προσφορά των Μακεδόνων και γενικότερα των Ελλήνων στον αγώνα της Κύπρου: «Δεν είναι μόνο οι Κύπριοι που συμμετείχαν κατά καιρούς στους αγώνες της Παλιγγενεσίας και αργότερα. Είναι και εκατοντάδες Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας ευγνωμονούμε, σας ευχαριστούμε».
Με τη σειρά του ο κ.Ζέρβας είπε: «Ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον δήμο Θεσσαλονίκης και για εμένα προσωπικά να δεχτούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύζυγό του στο δημαρχείο. Οι δεσμοί μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κύπρου κρατάνε πολλά χρόνια, είναι πολύ βαθιά η φιλία και οι κοινοί αγώνες μεταξύ Κυπρίων και Ελλήνων και Θεσσαλονικέων. Ο δήμαρχος Λεμεσού των αρχών του 20ου αιώνα ήρθε ως εθελοντής το 1912 και παρότι είχε τη δυνατότητα να καθίσει στην Αθήνα, επέλεξε το μέτωπο κι έχασε τη ζωή του στη μάχη του Μπιζανίου. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο όλοι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να ευγνωμονούμε τους αδελφούς μας Κύπριους, γιατί από πολλά χρόνια πριν συμμετέχουν όχι μόνο σε κοινούς αγώνες αλλά και στην προσπάθεια για την ανάπτυξη, τις σχέσεις και την εξέλιξη της ελληνικής φυλής. Άρα, με βαθιές ρίζες φιλίας, η Θεσσαλονίκη το “Δεν ξεχνώ”, δεν το έχει απλώς ένα σύνθημα αλλά το έχει καθημερινή σκέψη και πράξη και στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και της κυπριακής Κυβέρνησης για τη δικαίωση του κοινού μας αγώνα».