Σε μία ακόμη καταγγελία προβαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, την οποία «σαρώνει» εκ νέου ο κορωνοϊός, τονίζοντας πως τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη ασφυκτιούν, την ώρα που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι κρίσιμη, καθώς οι ελεύθερες κλίνες λιγοστεύουν δραματικά, την ώρα που οι ασθενείς με κορωνοϊό αυξάνονται ραγδαία. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μάλιστα, καταγγέλλει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας σε όσους δεν εμβολιάστηκαν, παραθέτοντας, παράλληλα, την εικόνα από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.
«Η επιμονή της κυβέρνησης στο λάθος των αναστολών εργασίας οδήγησε ήδη σε αδιέξοδο τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού λειτουργούν οι μισές ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο ΑΧΕΠΑ 4 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ. Ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στους θαλάμους χωρίς τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη για τη ζωή μέσα από ΜΕΘ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «χάνονται κάπου 40 ασθενείς την ημέρα. Να δώσουν στοιχεία. Πόσοι σε ΜΕΘ και πόσοι εκτός; Στο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν 15 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Γεμάτες. 4 διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους. Στο “Παπανικολάου” 30 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού γεμάτες. Περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι για να μεταφέρουν άλλον ασθενή. Για τα γενικά περιστατικά λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ με 4 γιατρούς εκ των οποίων ο ένας είναι εντατικολόγος. Από την πίεση δήλωσε παραίτηση. Μεγάλα χειρουργεία δεν μπαίνουν λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ».
«Στο “Παπαγεωργίου” λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού γεμάτες και υπάρχουν τρεις σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ σε επικουρική ΜΑΦ. Το “Ιπποκράτειο” γεμάτο με 15 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Απόγνωση. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αυξάνουν. Οι αναστολές εργασίας 750 συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη αποδιοργάνωσαν τα νοσοκομεία. Μεταξύ των 1.000 αναστολών στη Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται και 230 συνάδελφοι ειδικευμένοι στις ΜΕΘ», συμπληρώνει.
«Άφαντοι» οι αναισθησιολόγοι
Επιπλέον, ο κ. Γιαννάκος πρόεδρος της επισημαίνει πως «χωρίς αναισθησιολόγους (είναι) τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας. Χαρακτηριστικό του μείζονος προβλήματος των ελλείψεων προσωπικού είναι το επείγον και αγωνιώδες έγγραφο της 4ης ΥΠΕ προς τα νοσοκομεία Δράμας, Σερρών, Κομοτηνής, Ξάνθης να εκπαιδευτούν γιατροί άλλων ειδικοτήτων στη διασωλήνωση ασθενών, λόγω (της) έλλειψης αναισθησιολόγων».
Καταλήγοντας, τονίζει ότι πρέπει «να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοί που βρίσκονται σε αναστολή, με δύο rapid tests την εβδομάδα. Όπως συμβαίνει και με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που εξαιρέθηκαν του εμβολιασμού από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Συνοδοί ασθενών σουλατσάρουν στους θαλάμους ανεμβολίαστοι, με ένα αρνητικό rapid test».