Ρίξη φέρεται να υπάρχει στις σχέσεις του «Σουλτάνου» με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει συγκρουστεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ο πρώτος ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει personae non gratae δέκα δυτικούς πρέσβεις οι οποίοι ζήτησαν να απελευθερωθεί ο Οσμάν Καβαλά. Οι πρέσβεις των 10 χωρών είχαν εκδώσει κοινή δήλωση αναφέροντας: «λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, όταν ο Ερντογάν απείλησε το Σάββατο ότι θα κηρύξει ανεπιθύμητους τους πρέσβεις, ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα, επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να καθυστερήσει τις αποφάσεις του μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου φέρεται να απείλησε τον Ερντογάν ότι εάν κάνει πράξη όσα προειδοποιήσε, τότε θα παραιτηθεί. «Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν personae non gratae, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντάει «Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό».
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος τύπου της Τουρκίας διαψεύδει την «κρίση» ανάμεσά τους και κάνει λόγο για fake news. «Όχι μόνο δημιουργείτε Fake News, αλλά δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας Γερμανίας» υποστήριξε ο Altun Fahrettin σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ απαίτησε από τους δημοσιογράφους να ζητήσουν απολογηθούν: «Αν θέλετε να αποκαλείστε δημοσιογράφοι θα ανακαλέσετε το δημοσίευμα και θα ζητήσετε συγγνώμη» ανέφερε. Από πλευράς του και ο ίδιος ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε διάψευση και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη ανάμεσα σε εκείνον και τον Ερντογάν.
Για την στάση του Ερντογάν απέναντι στους δέκα πρέσβεις, υπήρξαν παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία έκαναν λόγο για καταστροφικές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τις διπλωματικές σχέσεις με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία κ.α. Μάλιστα, οι ίδιοι ζήτησαν να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ενώ στη συνέχεια οι δέκα χώρες έκαναν πίσω στην κριτική τους για τον Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπία και προσπάθεια αναχαίτισης της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, οι απειλές του «Σουλτάνου» απασχόλησαν τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ η τουρκική λίρα συνεχίζει να πέφτει, φτάνοντας μάλιστα σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη Δευτέρα.