Η άσκηση της δικηγορίας στον Πειραιά μοιάζει με «σαφάρι». Διάσπαρτες υπηρεσίες, ακατάλληλο δικαστικό μέγαρο, συνθήκες σχεδόν τριτοκοσμικές, ενώ μιλάμε για ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Κτίρια που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις όρους ασφαλείας και συνθηκών για την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, γενικά μια κατάσταση που δεν
αρμόζει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Για την κατάσταση αυτή, ασφαλώς, ευθύνονται το κράτος, που αδιαφόρησε σκανδαλωδώς για τον Πειραιά τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και οι κατά καιρούς διοικήσεις του δικηγορικού συλλόγου, οι οποίες παλινδρομούσαν μεταξύ επιθυμιών δικών τους και αποφάσεων των κυβερνήσεων, που παρέπεμψαν το θέμα στις καλένδες, έως τη στιγμή που όλοι οι φορείς της πόλης συντονίστηκαν με την ιδέα του δικαστικού μεγάρου στο κτίριο της Ραλλείου.
Σήμερα, η παράταξη του επί σειράν ετών συμβούλου και επικεφαλής της Φιλελεύθερης Παράταξης των Πειραιωτών Δικηγόρων Πολυχρόνη Περιβολάρη, δικηγόρου που έχτισε την καριέρα του στη ναυτιλιακή και την ποινική δικηγορία, φιλοδοξεί να αλλάξει την πορεία του ΔΣΠ. Για αυτή την πρόθεση και τη φιλοδοξία μιλά σήμερα ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία για την Ανανέωση», δικηγόρος Πειραιώς Πολυχρόνης Περιβολάρης.
Ποια είναι και ποια θα έπρεπε να είναι, κατά την άποψή σας, σήμερα η θέση του δικηγόρου στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης;
Οι δικηγόροι θεωρούμαστε συλλειτουργοί της Θέμιδος, αλλά αυτό στην πράξη αρκετές φορές παραμένει κενό γράμμα. Η αποφασιστική εναντίωσή μας στα φαινόμενα υποβάθμισης της παρουσίας μας εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών μπορεί να δώσει περιεχόμενο στην έννοια του συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, του υπερασπιστή των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.
Ο πειστικός και με προτάσεις λόγος μας για την επίλυση των χρόνιων αλλά και επίκαιρων ζητημάτων μας μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση του λειτουργηματικού μας ρόλου, με ταυτόχρονη ανύψωση του κοινωνικού αποτυπώματός μας. Σε όλη την Ευρώπη, ο δικηγόρος επιτελεί λειτούργημα που γίνεται σεβαστό από όλες τις μορφές της εξουσίας. Αυτό θα πρέπει να ισχύσει και στη χώρα μας.
Ο Πειραιάς στερείται αξιοπρεπές και επαρκές δικαστικό μέγαρο. Χρόνια τώρα δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Δεν αρκούν πλέον οι υποσχέσεις! Απαιτούνται ουσιαστικές κινήσεις για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε το δικαστικό μέγαρο που αξίζει στην πόλη, στους πολίτες του Πειραιά και τους Πειραιώτες δικηγόρους. Επειτα από μακρόχρονη και καθόλου τιμητική για τους εκάστοτε κρατούντες παλινωδία με το κτίριο της Ραλλείου, για το οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς, οι θεσμικοί φορείς της πόλης, οι πολίτες του Πειραιά είχαν αγωνιστεί και έδωσαν μάχη για να γίνει δικαστικό μέγαρο, ήλθε η ώρα να δοθεί επιτέλους λύση.
Στις 8 Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανήρτησε τη διακήρυξη για την αγορά «έτοιμου» δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά και θα αναμείνουμε την εξέλιξη της διαδικασίας για να τοποθετηθούμε. Το κρίσιμο σημείο είναι να μη χαθεί η σχετική χρηματοδότηση που έχει προβλεφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και να αποκτήσουμε επιτέλους το δικαστικό μέγαρο που θα καλύπτει τις ανάγκες των δικαστικών σχηματισμών Πειραιά, οι οποίοι λειτουργούν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, παρά τις ελλιπείς υποδομές.
Ο χώρος των δικηγόρων επλήγη περισσότερο από όλους τους επιστημονικούς κλάδους κατά την περίοδο της πανδημίας. Μήπως αυτό είναι ένδειξη της αδυναμίας των δικηγορικών συλλόγων να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μελών τους;
Λάβαμε τη μικρότερη ενίσχυση, ενώ πληγήκαμε περισσότερο από άλλους επιστημονικούς κλάδους. Τι έφταιξε; Οι δικηγορικοί σύλλογοι ενδεχομένως δεν υπήρξαν όσο πιεστικοί έπρεπε. Απαιτούσαν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ενίσχυση για τα μέλη τους, όμως αυτό δεν οφειλόταν στην έλλειψη κύρους, αλλά στο ότι δεν έπεισαν το κέντρο λήψης κυβερνητικών αποφάσεων ότι οι δικηγόροι επλήγησαν καίρια από τον Covid και έπρεπε να ενισχυθούν περαιτέρω.
Εν μέσω δε πανδημίας, με κλειστά δικαστήρια, δεν υπήρχαν και τρόποι ουσιαστικής αντίδρασης.
Η μαχόμενη δικηγορία στον Πειραιά μοιάζει με περιπέτεια, καθώς οι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης είναι διάσπαρτες. Πιστεύετε ότι το νέο δικαστικό μέγαρο (όπου και όποτε γίνει) θα μπορέσει να τις στεγάσει όλες;
Η αλλαγή στάσης των εμπλεκομένων με το πολύπαθο «γιαπί» της πρώην Ραλλείου δικαιολογήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διότι σε αυτό το κτίριο δεν θα μπορούσαν να στεγαστούν όλοι οι δικαστικοί σχηματισμοί του Πειραιά.
Η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα σύγχρονο κτίριο ασφαλώς θα συντελέσει στη
διευκόλυνση της καθημερινότητας του Πειραιώτη και του Αθηναίου δικηγόρου.
Εκσυγχρονισμός, ψηφιοποίηση, συλλογικότητα και ενότητα
Τι σκοπεύετε να αλλάξετε στον ιστορικό Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς; Γιατί να προτιμήσει την παράταξή σας ο Πειραιώτης δικηγόρος;
Η ανανέωση στη διοίκηση του συλλόγου μας, τις τύχες του οποίου διαχειρίζεται η ίδια παράταξη επί 14 χρόνια, είναι απολύτως επιβεβλημένη. Νέα ματιά, προσέγγιση των πραγμάτων μέσα από την ίδια τη δικηγορική πραγματικότητα, οξύτερα ανακλαστικά για επίλυση των προβλημάτων, εκσυγχρονισμός, ψηφιοποίηση, συλλογικότητα και ενότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που έχουμε υποσχεθεί ότι θα καθορίσουν την πορεία μας.