Τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη είναι πλέον η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της RealPolls για τη «δημοκρατία», που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, καθώς και από άλλες δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου.
- Από τον
Πάνο Σώκο
Η ακρίβεια, η οικονομική αβεβαιότητα, η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση παίρνει χαμηλό βαθμό, ενώ και στους τομείς όπου επενδύει πολιτικά, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ), αλλά και οι πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις, φαίνεται να μην πείθει τους πολίτες.
Και ενώ οι μετρήσεις δείχνουν αυτή την κατάσταση, οι κυβερνώντες αποφεύγουν την αλήθεια, μιλούν για διεθνή και πρόσκαιρα φαινόμενα, αρκούνται στα «ψίχουλα» που δίνουν, δηλαδή στην επιδότηση 18 ευρώ τον μήνα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, και αρνούνται να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των καθηλωμένων μισθών και επιδομάτων ανεργίας. Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι οι ανατιμήσεις δεν μειώνουν το εισόδημα, γιατί ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι φοροελαφρύνσεις, και δεν αποκλείουν ένα δεύτερο κύμα μείωσης φορολογικών βαρών.
Μόνο που, στην πραγματικότητα, οι φοροελαφρύνσεις δεν φαίνονται, αφού οι πολίτες θεωρούν, σε ποσοστό περίπου 54,5% (RealPolls), ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε ουσιαστικά την υπόσχεσή της. Επίσης, τα κυβερνητικά στελέχη στις συζητήσεις τους αναπτύσσουν και το επιχείρημα ότι, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δημοσκοπικά κέρδη και δεν διατυπώνει εναλλακτική πρόταση, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι μονόδρομος και στη σωστή κατεύθυνση.
Αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου
Στην πραγματικότητα, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου και η επιφυλακτική στάση που κρατούν ακόμα οι ψηφοφόροι απέναντί του, είναι τα στοιχεία στα οποία οφείλεται ακόμα η υπεροχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρά τα αρνητικά ποσοστά που παίρνει στα θέματα της καθημερινότητας.
Ποια είναι αυτά; Η δημοσκόπηση της RealPolls είναι αποκαλυπτική: Πάνω από το 57% των ερωτηθέντων λέει ότι με δυσκολία αποπληρώνει τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, κοινόχρηστα) και ενώ η αγορά προεξοφλεί ότι το ράλι της ανόδου των τιμών δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέρμα. Όμως, κάτω από τη βάση βαθμολογούν οι πολίτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας, όπως η οικονομία και η ασφάλεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία δύο χρόνια, εύρημα που γκρεμίζει τον μύθο της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, τον οποίο προσπαθεί επικοινωνιακά να περάσει η κυβέρνηση. Επιπλέον, οι πολίτες και στον πολυδιαφημισμένο τομέα της ασφάλειας, σε ποσοστό 63%, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.
Οι παραπάνω είναι τομείς που σε μεγάλο βαθμό, την κρίσιμη στιγμή και όσο πλησιάζει η κάλπη, καθορίζουν την εκλογική συμπεριφορά, καθώς οι ψηφοφόροι κάνουν συγκρίσεις της προηγούμενης κατάστασής τους με την τωρινή, θυμούνται τις υποσχέσεις που πήραν και που δεν εφαρμόστηκαν, και αναλόγως πράττουν.
Και σε άλλες μετρήσεις όμως καταγράφεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας, όσο κι αν δεν προβάλλεται αυτή η αρνητική διάσταση από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία πάντα προτιμούν να προβάλλουν τη δημοσκοπική απόσταση πρώτου και δεύτερου κόμματος.
«Δύσκολα θα βγάλουμε τον χειμώνα», υποστηρίζει το 68% των πολιτών
Σε δημοσκόπηση της ΑLCΟ πριν από μερικές ημέρες είναι έκδηλη η ανησυχία των πολιτών για την οικονομία, καθώς, στην ερώτηση αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, το 68% απάντησε «δύσκολα», το 13% ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα μπορέσει» και μόλις το 15% υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα».
Επίσης, σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, το 63% βλέπει μεγάλη αύξηση τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα και στις υπηρεσίες, το 29% μικρή αύξηση, ενώ μόλις το 7% δεν έχει αντιληφθεί αύξηση. Η κατάσταση αυτή προκαλεί στους πολίτες ανασφάλεια, άγχος και ανησυχία, αλλά και ανησυχία για το μέλλον με σχεδόν ίδιο ποσοστό, γύρω στο 25% καθένα.