Το επιχείρημα των αρνητών είναι ότι η μαζική προσβολή τους από τη νόσο αποδεικνύει τη θεωρία τους πως ούτε το εμβόλιο αποτελεί λύση και πως όλα γίνονται για τα κέρδη των πολυεθνικών
- του Μανώλη Κοττάκη
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης προεξόφλησε ότι ο Covid ήρθε για να μείνει και παρακάλεσε να σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα – δεν έχει νόημα. Με βάση το κλίμα που πιάνουν τα ραντάρ μας από την κοινωνία, προσθέτουμε μία ακόμη πρόταση: Σταματήσατε να μετράτε τη δύναμη των κομμάτων, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο. Είναι μάταιο. Οι συνθήκες αλλάζουν. Μαζί με τον Covid ήρθε και η αβεβαιότητα για να μείνει. Και θα μείνει υπό τη μορφή κοινωνικής ασφάλειας και πολιτικής έντασης για καιρό. Δεν έχει νόημα να μετράς μέσα στη θύελλα. Ιδιαιτέρως όταν είσαι αποφασισμένος να οδηγήσεις το σκάφος μέσα στον «καιρό», με απώτερη ελπίδα το υπήνεμο λιμάνι. Οι άνεμοι που φυσούν μας λένε ότι μέχρι τουλάχιστον και τον Μάρτιο η Ελλάς θα είναι άνω κάτω. Αν και οι Eλληνες είναι εκπαιδευμένοι πλέον στα απρόοπτα, στον προσωπικό γολγοθά και στη μη κανονικότητα, πρέπει, εντούτοις, να αναγνωρίσουμε ότι το κοκτέιλ που διαμορφώνεται σε κοινωνία και οικονομία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας δίδει τη χαριστική βολή στην όποια εμπιστοσύνη προσπαθούσε να οικοδομήσει η Πολιτεία για το εμβόλιο. Το πρόβλημα εφεξής δεν θα είναι η αμφισβήτηση του εμβολίου, αλλά η απόδοση σε αυτό της βασικής ευθύνης για την έξαρση της πανδημίας, την οποία οι ανεμβολίαστοι θέλουν να επιρρίψουν στους εμβολιασμένους – στο εμβόλιο και στην αδυναμία του να εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου, ακριβέστερα. Δεν είναι δική μου άποψη, την άκουσα από κορυφαίους ιατρούς. Το αντισυστημικό μπλοκ των ανεμβολίαστων έχει μεγάλες πιθανότητες να αυξηθεί μέσα στη συγκυρία, αν οι ανεμβολίαστοι -που αποτελούν, πλέον, το πλέον συμπαγές τμήμα του εκλογικού σώματος- αποφύγουν τον πειρασμό να επιτεθούν στους εμβολιασμένους και επιχειρήσουν να τους φέρουν κοντά στα νερά τους, με το επιχείρημα ότι η μαζική προσβολή τους από τη νόσο αποδεικνύει τη θεωρία τους πως ούτε το εμβόλιο αποτελεί λύση και πως όλα γίνονται για τα κέρδη των πολυεθνικών.
Η συνθήκη είναι εξαιρετικώς επικίνδυνη. Πόσο μάλλον που ο πρωθυπουργός επέλεξε για υπουργό Υγείας κάποιον που -δεν είναι σημερινό αυτό- έχει ρεκόρ αρνητικών γνωμών στην κοινή γνώμη και αδυνατεί να ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με την κοινωνία (ο συγκαταβατικός Κικίλιας τα κατάφερνε καλύτερα σε αυτό). Ήδη μέρος της κοινωνίας αισθάνεται αποσυνάγωγο και χρησιμοποιεί διαρκώς τη φράση «μου κόψανε το καφενείο, μου κόψανε το γήπεδο» κ.λπ. Χθες ένας ταξιτζής μου είπε το περίφημο (απευθυνόμενος προς την Πολιτεία) «αν θες να με πείσεις, μη με προσβάλλεις». Πέραν αυτών, η ακρίβεια, οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και ο πληθωρισμός αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα, η οποία κανείς δεν ξέρει σε ποίον βαθμό θα φθείρει την κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη. Την πρωτοπορία της στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης δύσκολο να την ανατρέψουν με τα ισχύοντα δεδομένα, αλλά να κάνουν ζημιά στην έκταση του προβαδίσματός της και, μάλιστα, μεγάλη είναι βέβαιον ότι μπορούν. Ειδικώς αν η Ευρώπη συνεχίσει να κινείται και σε αυτήν την κρίση με ρυθμούς χελώνας, έως ότου λάβει αποφάσεις.
Όπως πάμε, σε λίγο στους αντιεμβολιαστές θα προστεθούν οι αντιευρωπαϊστές και οι αντί-περιβαλλοντολόγοι. Δεν χρειάζεται να εισαγάγω και άλλες παραμέτρους στην εξίσωση -η κρίση στο Αιγαίο θεωρείται δεδομένη για τους ειδήμονες τους προσεχείς μήνες- για να καταλάβουμε ότι τις δημοσκοπήσεις που έχουμε υπʼ όψιν μας σήμερα πρέπει να τις θεωρούμε απολύτως ενδεικτικές. Παρέλκει. Το τοπίο αλλάζει. Αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί είναι αν πρόκειται για περιστασιακή απρόοπτη μεταβολή του καιρού ή μόνιμη. Υπομονή μέχρι την επόμενη αληθινή μέτρηση θερμοκρασίας.