«Σύννεφα» σε μια σειρά από θετικούς δείκτες που παρουσιάζει η χώρα φέρνει ο ολοένα αυξανόμενος πληθωρισμός, που απειλεί να βάλει «φρένο» στη δυναμική της οικονομίας.
Σύμφωνα με το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί μια σειρά από εξελίξεις που έδειχναν σημάδια αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως ότι το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο.
Η αγορά ανησυχεί πως το θετικό μομέντουμ θα παρουσιάσει κάμψη τους επόμενους μήνες, καθώς η ακρίβεια θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να τραβήξει «χειρόφρενο» ο τζίρος των καταστημάτων, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμα και για ελλείψεις προϊόντων κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, η οποία κινδυνεύει να χαθεί δεύτερη διαδοχική χρονιά, μετά το περσινό lockdown.
Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να «ποντάρει» στη σημαντική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, για ακόμα έναν μήνα, καθώς και τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκαν κατά 443.000.000 ευρώ, έναντι αύξησης 1,48 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός έφτασε στο 3% τον Οκτώβριο, σε ρεκόρ 10ετίας για την Ελλάδα, αλλά χαμηλότερο από τον μηνιαίο μέσο όρο της ευρωζώνης του 4,1%.
Χαμηλότερος πληθωρισμός
Σε πρόβλεψή της η Bank of America (BofA) εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τον υψηλό πληθωρισμό με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπη ολόκληρη η Ευρώπη και θα διαμορφωθεί σε ηπιότερα επίπεδα, αφού για φέτος τοποθετεί τον δείκτη τιμών καταναλωτή μόλις στο 0,4%. Ωστόσο, τα… χειρότερα θα εμφανιστούν το 2022, όταν ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 1,9% και το 2023 στο 1,6%. Σε επίπεδο ευρωζώνης, η BofA προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος, στο 2,4% το 2022 και στο 1,6% το 2023.
Η Bank of America εκτιμά ότι η φετινή ανάπτυξη θα αγγίξει το 8,6%, όταν επισήμως η κυβέρνηση έχει θέσει τον πήχη στο 6,1%. Μάλιστα, ο διεθνής οίκος αυξάνει τις προβλέψεις του για την Ελλάδα κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αφού στην προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,6%.