Οβιδιακές αλλαγές παρατηρούνται στο μέτωπο της Συρίας, όπου όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ευρεία σύρραξη στην σκιά της επερχόμενης τουρκικής εισβολής.
Η πλέον σοβαρή εξέλιξη είναι ότι η κουρδικές δυνάμεις βλέποντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν κάποια συγκεκριμένη κίνηση ώστε να αποτρέψουν την επερχόμενη τουρκική εισβολή, ξεκίνησαν συνομιλίες με την Δαμασκό και την Μόσχα. Τις προηγούμενες ημέρες, έχουμε μεγάλη μετακίνηση στρατευμάτων των συριακών δυνάμεων προς την περιοχή του Ντέιρ Εζόρ, αλλά και την πρωτοφανή κίνηση της Μόσχας να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία με 20 μαχητικά αεροσκάφη!
Είχαμε γράψει ότι 20 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη δεν στέλνονται για την τρέχουσα πολεμική αντιπαράθεση που έχει η ρωσική πολεμική αεροπορία σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας εναντίον των Ισλαμιστών τρομοκρατών που υποστηρίζονται από τους τούρκους. Το συγκεκριμένο μέτωπο είναι εύκολα διαχειρίσιμο και τόσο ο συριακός στρατός όσο και η ρωσική πολεμική αεροπορία προκαλούν συντριπτικά χτυπήματα στους φύλακες των τρομοκρατών, έχοντας οι ίδιοι ελάχιστες απώλειες.
Η πρωτοφανής ενίσχυση και συσσώρευση δυνάμεων πέριξ του Ευφράτη, έχει μία και μοναδική εξήγηση. Την αντίσταση στην τουρκική εισβολή. Τουρκική εισβολή που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Ερντογάν, προσπαθώντας μάλιστα να αποσπάσει την στήριξη τόσο του Πούτιν όσο και του Μπάιντεν στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε μαζί τους.
Ο Πούτιν ήταν ξεκάθαρος απέναντί στον Ερντογάν. Αμέσως συναντήθηκε επίσημα στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ άσαντ και απαίτησαν την άμεση αποχώρηση και του τελευταίου τούρκου στρατιώτη από την Συρία, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας σε συριακό έδαφος, είναι παράνομη. Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν ξεκαθάρισε στον Ερντογάν ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία.
Το την διεμείφθη στην συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν, για το συγκεκριμένο θέμα, δεν γνωρίζουμε. Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν προσπάθησε να αποσπάσει την στήριξη των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη ενέργεια, έστω κι αν αυτή η στήριξη εστιάζεται στην εγγύηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνταχθούν στρατιωτικά με τους Κούρδους κατά την διάρκεια της εισβολής.
Οι Κούρδοι ως αστάθμητος παράγοντας
Οι Κούρδοι είχαν εγκλωβιστεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ μέχρι σήμερα. Είχαν ανοιχτή αντιπαράθεση με την Δαμασκό, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους στα κουρδικά εδάφη της Συρίας, πληρώνοντας όμως ένα βαρύτατο τίμημα. Ενώ ο Άσαντ μετά την έναρξη της κρίσης τους είχε εξοπλίσει ώστε να μπορούν να αμύνονται κατά του ισλαμικού κράτους στο οποίο φυσικά έπαιζα το παιχνίδι της Τουρκίας, έπειτα στράφηκαν στις ΗΠΑ, οι οποίες ήθελαν οπωσδήποτε να διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και να έχουν τους Κούρδους της Συρίας υπό τον έλεγχο τους.
Η επιλογή τους δεν φαίνεται να τους δικαίωση. Η γενοκτονία των Κούρδων στο Αφρίν από τους τούρκους και τους ισλαμιστές τρομοκράτες, ήταν ένα βαρύτατο τίμημα στην προσπάθειά του κουρδικού λαού να διατηρήσει την αυτονομία του, θεωρώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπόδιζαν την τουρκική εισβολή και την σφαγή.
Η αφωνία του Μπάιντεν απέναντι στον Ερντογάν ενέτεινε τις ανησυχίες τους αναφορικά με την διάθεση των ΗΠΑ να τους υπερασπιστούν, στην σκιά των νέων τουρκικών απειλών για διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας στην βόρεια Συρία, διεύθυνση που ισοδυναμεί με νέα γενοκτονία των αυτοχθόνων Κούρδων της περιοχής.
Το καίριο χτύπημα όμως που οδηγεί πλέον τους Κούρδους στην αγκαλιά της Δαμασκού και της Μόσχας, ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η άτακτη υποχώρηση και αποχώρηση των αμερικανών από την χώρα, που οδήγησε στην σφαγή όλων των συμμάχων τους από τους Ταλιμπάν, ήταν ένα ξεκάθαρο σήμα κινδύνου.
Οι Κούρδοι βλέπουν ξεκάθαρα πως η τουρκική στρατιωτική μηχανή δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από αμερικανικές νουθεσίες. Γι’ αυτό και τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διοικητές των Κουρδικών δυνάμεων της Συρίας, βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Δαμασκό αλλά και τη Μόσχα, προκειμένου να οργανώσουν κοινή γραμμή άμυνας έναντι της τουρκικής εισβολής.
Τι θέλουν οι Κούρδοι στο πεδίο της μάχης
Οι Κούρδοι είναι πλέον διατεθειμένοι να παραχωρήσουν δικαιώματα στην Δαμασκό, αφήνοντας στην άκρη την αυτονομία τους, προκειμένου να αποκρούσουν τις τουρκικές δυνάμεις.
Δύο είναι τα κύρια σημεία που θα κρίνουν την μάχη. Το ένα είναι η αποδυνάμωση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και το άλλο, η υποστήριξη στο έδαφος με βολές πυροβολικού.
Το θέμα των Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μπορεί να το λύσει μόνο η Μόσχα. Η Ρωσία φέρεται αυτή τη στιγμή να είναι η μοναδική δύναμη που έχει αναπτύξει σύστημα κατάρριψη των τουρκικών μη επανδρωμένων, το οποίο δοκιμάστηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με μεγάλη επιτυχία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το συγκεκριμένο σύστημα βρίσκεται ήδη στην Συρία!
Το συριακό πυροβολικό ήδη έχει προωθηθεί πέριξ της περιοχής όπου αναμένεται η τουρκική εισβολή και αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό που μπορεί να υποστηρίξει τις κουρδικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.
Εάν η Μόσχα εγγυηθεί τόσο την προστασία από τα τούρκικα μη επανδρωμένα, όσο και την αναχαίτιση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας – αυτός είναι και ο λόγος που μετέφερε 20 πολεμικά αεροσκάφη στην Συρία – τότε, με την υποστήριξη του πυροβολικού της Συρίας, οι Κούρδοι αναμένεται να καταγράψουν μία μεγάλη νίκη στο πεδίο της μάχης, τόσο απέναντι στον τουρκικό στρατό όσο και απέναντι στους ισλαμιστές.
Μία πανστρατιά κατά της Τουρκίας δημιουργείται στην Συρία και αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική και για την Ελλάδα. Εάν αυτό το μέτωπο κατά της Τουρκίας επικρατήσει, τότε η Τουρκία από επιτιθέμενη στο νότο, θα βρεθεί περικυκλωμένη.
Εάν μάλιστα στη μάχη εμπλακούν και οι σιιτικές πολιτοφύλακες που σχετίζονται με το Ιράν, τότε η Τουρκία θα έχει πρόβλημα και εξ ανατολών.
Αναμένουμε να δούμε εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να προβεί σε αυτή την κίνηση, ρισκάροντας μία ευθεία πολεμική αναμέτρηση κυρίως με την Ρωσία.