E νας από τους πλέον διαφημισμένους νόμους της κυβέρνησης είναι αυτός με τον οποίο επιχειρήθηκε να μπει τάξη στην οργάνωση των πορειών στο κέντρο των Αθηνών.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Ο νόμος Χρυσοχοΐδη, τον οποίο υποστήριξε με πάθος στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όσο διαρκούσαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας και το πολιτικό κλίμα ήταν ομαλό, η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε πίεση από τις πορείες. Υστερα από δύο χρόνια στην εξουσία, όμως, το κοινωνικό κλίμα άρχισε να φορτίζεται.
Ομάδες πολιτών επιθυμούν όλο και τακτικότερα να κατεβαίνουν στον δρόμο. Συνταγματικό τους δικαίωμα είναι. Εντούτοις, αυτή τη φορά παρατηρούνται τρεις μείζονες αλλαγές, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους, θα εκθέσουν την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα στο εκλογικό της ακροατήριο – το ακροατήριο του νόμου και της τάξης.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν τον τόπο διεξαγωγής των συγκεντρώσεων, την ημέρα διεξαγωγής των συγκεντρώσεων και την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Συντάγματος λόγω των αλλαγών που επιχειρεί στη χωροταξία της αυτόν τον καιρό ο Δήμος Αθηναίων. Όσον αφορά τον τόπο διεξαγωγής παρατηρείται επικίνδυνη διασπορά των πορειών στο λεκανοπέδιο. Σε χώρους όπου βρίσκονται νοσοκομεία πρώτης γραμμής επειγόντων περιστατικών, εμβολιαστικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους συχνάζουν χιλιάδες τουρίστες.
Αύριο, Τρίτη, οργανώνεται στους πρόποδες της Ακρόπολης, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συγκέντρωση κατά του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη. Την Παρασκευή, οι -δικαίως ενδεχομένως- διαμαρτυρόμενοι δασοπυροσβέστες έκλεισαν για πολλές ώρες -και όχι για ολίγα λεπτά, όπως ψευδώς ανέφερε ρεπορτάζ του ΑΠΕ- τον πλέον στρατηγικό κόμβο της πρωτεύουσας, τη λεωφόρο Κηφισίας. Αν, ο μη γένοιτο, χρειαζόταν να τη διασχίσει το ΕΚΑΒ με προορισμό το ΚΑΤ, αν άνοιγαν οι ουρανοί και έπιανε ένας κατακλυσμός, αν είχαμε άλλο φυσικό φαινόμενο πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συνέβαινε. Η παρακώλυση συγκοινωνίας μέσα στην πόλη είναι εξαιρετικώς επικίνδυνη πράξη!
Ο τρόπος που αντιμετώπισε την πορεία ο νέος υπουργός κύριος Στυλιανίδης απογοήτευσε και πάλι – δεν βοήθησε στην εκτόνωση. Κρύφτηκε από τους δασοπυροσβέστες, αναθέτοντας στον υφυπουργό Τουρνά να τους δει, όπως κρύφτηκε και στις πλημμύρες της Εύβοιας, όπου έστειλε τον υφυπουργό Τριαντόπουλο! Παρέλκει βεβαίως να θυμίσω το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών από τους Ρομά προ εβδομάδας. Οπως και όσα συνέβησαν στον Πειραιά με αφορμή το δυστύχημα του εργαζομένου στην Cosco. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο νόμος δεν λειτούργησε και η κυβέρνηση εξετέθη. Και ας υπήρχε αστυνομικός μεσολαβητής επί τόπου.
Η δεύτερη επισήμανση αφορά την ημέρα διεξαγωγής πορειών. Το Σάββατο, το κέντρο των Αθηνών παρέλυσε από τη συγκέντρωση των δικαίως διαμαρτυρόμενων πυροπλήκτων της Ευβοίας και από μια συγκέντρωση ακτιβιστών για το κλίμα! Σε μια εποχή που η οικονομία προσπαθεί με χίλια ζόρια να σταθεί στα πόδια της, νοούνται συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο; Οσα δίκαια και αν έχουν οι συγκεντρωθέντες;
Και, τέλος, η τρίτη επισήμανση: Ο περιορισμός του δημόσιου χώρου στο Σύνταγμα εξαιτίας των εργοταξίων του Δήμου Αθηναίων προκαλεί απίστευτο συνωστισμό συγκεντρωμένων και μη πολιτών σε ελάχιστα τετραγωνικά. Συμπερασματικά: Δεν κερδίζουν συμπάθεια και κοινωνική υποστήριξη οι πολίτες, όταν κόβουν την Αθήνα στα δύο και εγκλωβίζουν χιλιάδες επί ώρες στα αυτοκίνητά τους. Δεν κερδίζει όμως τίποτε και η κυβέρνηση με την απίστευτη ανοχή που επιδεικνύει σε φαινόμενα παραλυσίας… Πληρώνονται αυτά.
Η αυτή εντύπωση επικρατεί και για την ανομία στα πανεπιστήμια, που επανήλθε και αποτελεί συλλογική αποτυχία πρυτάνεων και συντεταγμένης Πολιτείας. Αλλά για αυτά σε επόμενο σημείωμα!