«Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας», είπε στους εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για μια ακόμη φορά στρουθοκαμήλισε και μετέφερε όλες τις ευθύνες αλλού και σίγουρα όχι στον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Ήταν και θρασύς μάλιστα, γιατί πως αλλιώς να χαρακτηριστεί η αναφορά που έκανε μετά την απόδοση των (ατομικών) ευθυνών; «Έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού»!
«Προστάτες» λοιπόν οι καταστηματάρχες… Μάλλον τα έχει μπλέξει λίγο τα πράγματα στο μυαλό του σε ότι αφορά τον ρόλο του κράτους, από τα πολλά πήγαινε-έλα και τα μπες βγες σε σκάφη, αεροπλάνα και ελικόπτερα ο κύριος Μητσοτάκης.
Κατά τα άλλα επανέλαβε το αφήγημα ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα, εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε».
Εξαναγκασμός και εκβιασμός είναι σταθερά το κύριο όπλο (μαζί με τις απαγορεύσεις και τα sms) της κυβέρνησης και όχι η πειθώ, πάλι τα έμπλεξε ο Πρωθυπουργός.
Χαρακτήρισε «μικρή αναστάτωση» τα όσα υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες ότι προκαλούν στη δουλειά τους τα νέα μέτρα που τους θέλουν χωροφύλακες: «Σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει».
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι… πέρασαν τα δύσκολα (που ζει αυτός ο άνθρωπος…), ενώ αποθέωσε τα εμβόλια: «Τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα. Η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο. Και αυτός είναι ο λόγος που αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.. Γιατί ξέρουμε πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από την εύκολη μόλυνση, προστατεύει όμως κυρίως από τη σοβαρή νόσηση όπως διαπίστωσε και ο Υπουργός Ανάπτυξης πρώτος. Η ενισχυτική δόση, τόσο σημαντική, δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν ρωγμές στον τοίχο ανοσίας που έχουμε ήδη χτίσει και φυσικά η μάσκα, οι αποστάσεις, αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού».
Μάλιστα, μίλησε και για τρία κλειδιά, που «θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου» από την κρίση:
- Ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν,
- Η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί
- Τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής.
Παρέθεσε στη συνέχεια και στοιχεία των τελευταίων ημερών σε σχέση με τους εμβολιασμούς και… διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει «σκληρός διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων»: «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν».
Οι εκπρόσωποι της εστίασης και του εμπορίου ζήτησαν στήριξη των επιχειρήσεων και οριζόντια μέτρα για όλους (και να μη γίνονται εξαιρέσεις για τα σούπερ μάρκετ), ενώ δεν τέθηκε κανένα θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στην εστίαση.