Επιτέλους, μάθαμε ποιος νίκησε στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Οι Αφρικανοί!
- Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Το φωτορεπορτάζ της στήλης αποτυπώνει σε ελάχιστα στιγμιότυπα την αληθινή εικόνα του επικρατούντος πολιτισμικού μοντέλου στη μεταπολιτευτική… Ελλαδία. Χθες ήταν ημέρα κλασικού Μαραθωνίου Δρόμου για την πρωτεύουσα, στην οποία άρχει η μητσοτακική φατρία του Κώστα Μπακογιάννη. Στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας πρώτευσε Ελλην αθλητής, o Κώστας Γκελαούζος, ο οποίος κατέρριψε το ελληνικό ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής (2:17.56 του Νίκου Πολιά από το 2004), τερματίζοντας με χρόνο 2:16:49!
Λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν από τον τερματισμό της διαδρομής στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο είχαν στηθεί δύο επιτροπές υποδοχής των αθλητών με ταμπούρλα (και η πρώτη είχε και χορεύτριες). Η μία (αυτή με τα ταμπούρλα και τις χορεύτριες) ήταν στημένη κοντά στο Πολεμικό Μουσείο και η άλλη εγγύς της ΛΑΕΔ. Οι ρυθμοί που έπαιζαν τα ταμπούρλα, σε εκκωφαντική ένταση, ήταν αφρικανικοί -κάτι που στα μυαλά των αρμοδίων σίγουρα ταιριάζει με μια κλασική διαδρομή Μαραθωνίου Δρόμου. Αρμοστή ηχητική κατάντια ενός κάποτε απαστράπτοντος πολιτισμού, που χτίστηκε πάνω σε στρατιωτικές νίκες όπως αυτή του Μαραθώνα.
Και μόλις βάδιζες λίγο παρακάτω, δίπλα ακριβώς από το Κοινοβούλιο, ο αραμπάς του Ασιάτη επενδυτή (μάλλον δεν είναι ηλεκτροκίνητος) να περιμένει ν’ ανάψει το φανάρι. Στη φωτό δεσπόζει μαζί με τον αραμπά ο Μπακογιάννειος φοίνιξ, ο οποίος δεν αναγεννάται εκ της τέφρας του, αλλά έχει γείρει και είναι θέμα χρόνου να πέσει στο κεφάλι περαστικού. Αυτή είναι η Αθήνα, αυτή και η Ελλαδία του 2021.
Quelle décadence!