«Βόμβα» στα θεμέλια του μύθου του αναπόφευκτου των Μνημονίων, πίσω από τον οποίο πολλοί βολεύτηκαν, έβαλε ο «τσάρος» της οικονομίας -επί κυβερνήσεως Καραμανλή– Γιώργος Αλογοσκούφης.
Εκθέτοντας τόσο την κυβέρνηση Παπανδρέου, που άρχισε τη διαδικασία, όσο και αυτούς που συνέχισαν στην ίδια ρότα, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξήγησε πως η καταφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, καθώς η χώρα μας θα μπορούσε να συνεχίσει να δανείζεται, έστω και με υψηλότερα επιτόκια, χωρίς να χρειαστεί να απολέσει την εθνική και οικονομική της ανεξαρτησία.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ιστορικοί Κύκλοι της Ελληνικής Οικονομίας – Από το 1821 έως σήμερα», ο καθηγητής αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση της οικονομίας μας σήμερα όσο και σε όσα συνέβησαν στο παρελθόν, λέγοντας ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
«Το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου έξι μήνες που ανέλαβε και ήταν επιλογή της να το φέρει» είπε χαρακτηριστικά. Από τα βέλη του δεν γλίτωσε ούτε και η κυβέρνηση Σημίτη, καθώς, όπως υπογράμμισε, η προσφυγή στο ΔΝΤ «ήρθε ως αποτέλεσμα λαθών που κάναμε στην προετοιμασία για να μπούμε στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα του εφησυχασμού που δείξαμε αφού μπήκαμε στην ευρωζώνη και ως αποτέλεσμα μεγάλων λαθών που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, κυρίως το ότι δημιούργησε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης».
Ακόμη όμως και με αυτές τις συνθήκες εξήγησε ότι το ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος, καθώς σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να φύγουμε από τις αγορές, αν δεν είχαμε δημιουργήσει οι ίδιοι, εννοώ η κυβέρνηση Παπανδρέου, μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που απέκοψε την Ελλάδα από τις μεγάλες αγορές» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίζει να δανείζεται εκείνη την εποχή, ίσως με μεγαλύτερα επιτόκια, όπως έκαναν και άλλες χώρες. Και αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ μεγαλύτερο χρέος απ’ ό,τι είχαμε το 2010, παρ’ όλ’ αυτά, επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη, κανείς δεν μιλάει πλέον για πρόβλημα χρέους. Το χρέος χρηματοδοτείται κανονικά, έχει ρυθμιστεί, η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και καλό είναι να μη γυρίσουμε σε πολιτικές που να δημιουργήσουν μια καινούργια κρίση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Παραδέχθηκε πάντως ότι ο ίδιος έχει κάνει αυτοκριτική για τον ρόλο του στην κυβέρνηση Καραμανλή και για τον ρόλο της κυβέρνησης Καραμανλή, καλώντας όμως και τους υπολοίπους να κάνουν τη δική τους…