Η επιστήμη εργάζεται σκληρά να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία και προστασία έναντι του κορωνοϊού ωστόσο την ίδια ώρα η άρνηση για να αρθούν οι πατέντες του εμβολίου, «δείχνει» ότι τα πάντα κινούνται γύρω από τον βωμό του κέρδους...
Η Pfizer, μετά την ανακοίνωση για το χάπι που υπόσχεται να σώσει από τον θάνατο και τις βαριές επιπλοκές όσους νοσούν από covid-19, κατέληξε σε συμφωνία αδειοδότησης που θα επιτρέψει σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες να παράγουν γενόσημα του χαπιού σε 95 χώρες προκειμένου να φτάσει η θεραπεία και στους οικονομικά ασθενέστερους.
Το ίδιο έπραξε πριν από μερικές μέρες και η εταιρία της Merck η οποία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία αδειοδότησης με την Patent Pool η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, με στόχο να διανεμηθεί το χάπι και σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ωστόσο την ίδια στιγμή που η φαρμακευτική εταιρεία της Pfizer, συμφώνησε να μοιραστεί την τεχνολογία πίσω από το χάπι κατά του κορωνοϊού, επιμένει να αρνείται την αδειοδότηση για το εμβόλιο της.
Το αντιικό χάπι κατά της Covid-19 το οποίο υπόσχεται να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και τους θανάτους που προκαλεί η νόσος, σε ποσοστό 90% σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές θα παράγεται πλέον από κατασκευαστές γενόσημων πριν ακόμα εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.
Ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε για την συμφωνία: «Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι – ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τις περιστάσεις τους – έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την MPP για να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας για ισότητα».
Τρελά κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου
Ωστόσο την ίδια ώρα, η φαρμακευτική εταιρεία που έχει προβλέψει ότι οι πωλήσεις του εμβολίου θα αγγίξουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, εκτοξεύοντας τα κέρδη της, δέχεται πιέσεις και σφοδρή κριτική για την άρνησή της να μοιραστεί την πατέντα του εμβολίου…