Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι η επιστημονική επιτροπή δεν έχει κάνει εισήγηση για lockdown και ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει απαγορευτικό».
Για τα μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, ο κ.Πλεύρης στάθηκε στο κομμάτι της νεολαίας για να εκτιμήσει ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα, λέγοντας πως «έχει τσιμπήσει η νεολαία που έχει νιώσει ασφυκτική πίεση».
Παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά σε ότι αφορά τα νέα ραντεβού των άνω των 60 ετών για την πρώτη δόση εμβολιασμού, αλλά σχεδόν… πανηγύρισε για την πορεία της τρίτης δόσης:
«Η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ καλά, αν και δεν καταγράφεται ενδιαφέρον από τις μεγάλες ηλικίες για την πρώτη δόση. Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου. Η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ καλά και θα κλείσει θετικά, ωστόσο, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον πρώτης δόσης στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 60 ετών».
Ερωτώμενος για τα ποσοστά εμβολιασμού στο Υπουργείο Υγείας είπε ότι «είναι στο 75%. Έχουμε 25% ανεμβολίαστους και στον ΕΟΦ είναι αντίστοιχα λίγο χαμηλότερα» είπε ο κ. Πλεύρης, αλλά ουδεμία κουβέντα για υποχρεωτικότητα σε αυτές τις σχετικές με την υγεία υπηρεσίες.
Σε ότι αφορά τα στοιχεία της πανδημίας τα είπε σχεδόν… θετικά τα πράγματα: «Τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα, με το καλό σενάριο να θέλει την κορύφωση (των κρουσμάτων) στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να βλέπει το “πικ”, μετά τα Χριστούγεννα. Υπάρχει σταθεροποίηση στις περιφέρειες που μας απασχολούν αυτό το διάστημα: Στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση. Έχουν ενδιαφέρον κάποια δεδομένα, όπως ότι η Αθήνα, με τα +300 κρούσματα, “παράγει” λιγότερες ΜΕΘ από ότι στη Θεσσαλονίκη».
Τέλος, επανέλαβε ότι απαγορευτικό δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους. Όπως είπε, έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση. «Ούτε στην (επιστημονική) επιτροπή πλέον καταγράφεται τάση εισήγησης για lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
Κίνητρα και αντικίνητρα
Σε απάντησή του στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, «για το κλείσιμο της ΜΕΘ του ΓΝ Πύργου μέσα στην πανδημία», ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επεξεργάζεται μια σειρά κινήτρων και αντικινήτρων προς το σκοπό αυτό, όπως πχ, όταν κάποιος παίρνει μια θέση, η θέση αυτή να παραμένει και να μη μπορεί να συμμετέχει σε άλλες προκηρύξεις για ένα χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρίνης είπε ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι «ο μισός μισθός» που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του νωρίτερα, αλλά «χρειάζεται μια γενναία συζήτηση για την αναπροσαρμογή του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ».
Επίσης, πρότεινε να θεσπιστούν και αντικίνητρα, ώστε οι γιατροί που πηγαίνουν στα νοσοκομεία της επαρχίας, να έχουν «πέναλτι» όταν παραιτούνται για να διοριστούν στην Αθήνα.