Μια πειραματική τσίχλα που δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσω του εκπνεόμενου αέρα από άτομα που τον έχουν κολλήσει.
Η συγκεκριμένη τσίχλα περιέχει μια πρωτεΐνη που «παγιδεύει» σε μεγάλο βαθμό τα σωματίδια του κορωνοϊού, μπορεί να περιορίσει το φορτίο (ποσότητα) του ιού στο σάλιο και έτσι να βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσής του, ιδίως όταν ένας φορέας του ιού μιλάει ή βήχει.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Χένρι Ντάνιελ, στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «Molecular Therapy», πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα με δείγματα σάλιου και ρινοφάρυγγα από ανθρώπους μολυσμένους από τον κορωνοϊό. Η πρωτεΐνη ACE2 υπάρχει στην κυτταρική επιφάνεια και ο ιός τη χρησιμοποιεί ως «πύλη» εισόδου σε αυτά για να τα μολύνει. Διαπιστώθηκε ότι τα ιικά σωματίδια προσκολλώνται σε υποδοχείς της πρωτεΐνης ACE2 στην τσίχλα, που αποτελούν απομίμηση των πραγματικών στα ανθρώπινα κύτταρα. Ετσι, το ιικό φορτίο στα δείγματα εμφάνισε μείωση πάνω από 95%.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η τσίχλα, με τις πρωτεΐνες που παγιδεύουν τον ιό, προσφέρει μια γενική, φθηνή στρατηγική για την προστασία των ασθενών από τις περισσότερες στοματικές ιικές επαναλοιμώξεις μέσω της μείωσης του ιικού φορτίου ή της ελαχιστοποίησης της μετάδοσής του σε άλλους».