Ενώ η ζωή στο Μαξίμου συνεχίζεται ανέμελα και ωραία, αρκετοί είναι οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου που δεν έχουν δει ούτε ευρώ κρατικής βοήθειας στους λογαριασμούς τους, δύο μήνες μετά τα 6 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου.
Τα συναισθήματα που επικρατούν ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, ή τα είδαν να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, είναι η αγανάκτηση και η απογοήτευση. Με τις γιορτές να πλησιάζουν, ούτε χρήματα έχουν, ούτε σπίτια να μείνουν…
«Στην Ελλάδα ζούμε, η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο και σε αυτή την περίπτωση που δεν έπρεπε να υπάρχει καθόλου. Μας είπαν ‘θα βάλουμε χρήματα’, που είναι; Εγώ έχω μπει στην Αρωγή (σ.σ. κρατική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές) από τις 8 Οκτωβρίου», λέει ο Μιχάλης Κανιαδάκης.
Με τη σειρά του ο Ελευθέριος Χαραλάμπης σχολιάζει: «Τίποτα, τι να περιμένουμε; Να μας φτιάξουν τα σπίτια; Να μας δώσουν λεφτά; Τίποτα, ακόμα ούτε ένα ευρώ».
«Δεν μπορούμε εμείς να το ελέγξουμε, είναι από το Υπουργείο. Κι εμείς παραπονιόμαστε κι εμείς στέλνουμε επιστολές», απάντησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, σε ερώτηση για την… ανυπαρξία Αρωγής στους σεισμόπληκτους.
Έλεγχοι, αυτοψίες, χαρτιά και αιτήσεις αποτελούν καθημερινότητα των ανθρώπων της περιοχής, σε έναν… τυφώνα γραφειοκρατίας χωρίς απάγκιο καθώς όπως καταγγέλλεται, το γραφείο Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών υπολειτουργεί!
«Είναι περίπου 25 άτομα, έχουν σε εκκρεμότητα περίπου 1.200 αιτήσεις για πρωτοβάθμιο έλεγχο. Αυτά τα 25 άτομα θα πρέπει να πάνε εκεί, θα πρέπει επίσης να πάνε σε ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια», λέει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του συλλόγου σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα», Μάρκος Κοκολάκης.
Σε ανακοίνωσή του πάντως ο Σύλλογος Σεισμοπληκτων Δήμου Μινώα «Η Ελπίδα» επισημαίνει:
«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, από τους 60 μηχανικούς που αρχικά τοποθετήθηκαν μόλις 25 εναπομείναντες έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιο όγκο δουλειάς έχοντας απέναντί τους ταλαιπωρημένους και αγανακτισμένους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο όγκος εργασιών που έχει συσωρευθεί είναι τεράστιος μια και εκκρεμεί μεγάλος αριθμός αυτοψιών και παράλληλων εργασιών. Σε ανάλογη περίπτωση, για να φέρουν σε πέρας τέτοιο έργο, στην Αθήνα το 1999, είχαν δημιουργηθεί 12 τομείς, έναν για κάθε δήμο με 300 περίπου μηχανικούς.
Όμως οι πραγματικές ανάγκες επιβάλλουν και επιτάσσουν ο έλεγχος και η διεκπεραίωση των φακέλων να γίνεται επί τόπου για να επισπευσθούν οι διαδικασίες και οι ήδη ταλαιπωρημένοι πολίτες να μην νοιώθουν παραγκωνισμένοι για πολλοστή φορά.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πριν το πρόβλημα διογκωθεί και γίνει άλυτο, καλούμε την πολιτεία να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να στελεχώσει το γραφείο στο Αρκαλοχώρι δίνοντάς του τις αρμοδιότητες και το κατάλληλο δυναμικό ώστε να μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του.
Επιτέλους ας σταματήσει η κοροϊδία».