Το φόβο και τον τρόμο σπέρνει και πάλι ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος προειδοποιεί ότι «ο ιός θα εξακολουθήσει να μεταλάσσεται», και συμβουλεύει όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν, και μάλιστα όλα αυτά την ώρα που ακόμα ειδικοί και επιστήμονες ψάχνουν να βρουν περισσότερα στοιχεία για το νέο στέλεχος, ενώ παραμένει αβέβαιο εάν τα εμβόλια το «επηρεάζουν» θετικά ή αρνητικά.
«Είναι ένα στέλεχος που περιγράφει πολύ πρόσφατα από τη Νότιο Αφρική και σε κάποιες χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε ‘στέλεχος ανησυχίας’, διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Μόνο και μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα μας και να συνδεθεί με τα κύτταρα μας έχει 32 αλλαγές» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, και πρόσθεσε ότι «ναι μεν είδαμε μια επικράτηση στη Νότια Αφρική, αλλά στη Νότια Αφρική δεν είχαμε την επικράτηση των προηγούμενων στελεχών με τον ίδιο τρόπο».
Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το νέο στέλεχος πρέπει να μας ανησυχεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και παράλληλα ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό. «Ο ΠΟΥ γράφει ξεκάθαρα και στην τελευταία ανακοίνωση ότι δεν ξέρουμε πάρα πολλά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά, με επιστημονικό τρόπο λεπτομέρειες» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο ίδιος τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως η ακύρωση πτήσεων και οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου στη χώρα βοηθούν τα κράτη να κερδίσουν χρόνο.
«Δεν υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα. Καινούργιο εμβόλιο δεν θα υπάρξει για 6 μήνες και θα είμαστε ακάλυπτοι» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο καθηγητής τόνισε ότι η Pfizer και η Moderna χρειάζονται 90 μέρες για να φτιάξουν μια τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους για να καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις. Αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση.
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πρότεινε η μετάλλαξη όμικρον να δώσει άλλο ένα κίνητρο για να κάνει τον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί. «Υπάρχει ένας κίνδυνος με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκόσμια στη Ν. Αφρική και παραπονέθηκαν οι αξιωματούχοι της Ν. Αφρικής. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Όμικρον ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε», τόνισε.
Διαβάστε ακόμα: