Ευνοϊκότερο κλίμα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται ότι διαμορφώνεται για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. H κυβέρνηση ήρε το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο για την υποβολή αιτήσων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα στα υποκαταστήματα των τραπεζών εκπαιδευμένοι υπάλληλοι θα βοηθούν τους πολίτες με τις αιτήσεις τους.
- Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
[email protected]
Προς την κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες σχεδιάζουν εντός του Σεπτεμβρίου να απευθύνουν προσκλητήριο σε σχεδόν 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, ετοιμάζουν δελεαστικές προτάσεις με διαγραφές και «κούρεμα| δανείων για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προκειμένου να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους και να μην περιμένουν τις αποφάσεις από τα ειρηνοδικεία της χώρας, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις καθυστερούν σημαντικά. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία στις δύο αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη απορρίπτεται από τα δικαστήρια.
Με αφετηρία την προ ολίγων ημερών δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πιστοποιητικό βαρών, κυβέρνηση και τράπεζες, επιχειρούν να στηρίξουν με κάθε τρόπο τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η πλατφόρμα είναι πλήρως λειτουργική, συνδέεται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ( δηλαδη τις ΔΟΥ, τον ΕΦΚΑ αλλα και τράπεζες) και έτσι μπορεί να γίνεται η απαιτούμενη διασταύρωση των δικαιολογητικών, προκειμένου να εγκριθούν οι αιτήσεις των δανειοληπτών. Για όσους δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, σύντομα, ίσως και εντός της εβδομάδας, θα έχουν βοήθεια από εκπαιδευμένους υπαλλήλους σε υποκαταστήματα των τραπεζών. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει επικοινωνιακή καμπάνια για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις παραμέτρους και τα οφέλη της ρύθμισης.
Η διαδικασία και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις
Οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσκομίσουν το πιστοποιητικό βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την υποβολή της αίτησης. Μέχρι σήμερα ήταν το μόνο δικαιολογητικό που δεν υπήρχε ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα, καθώς τα υπόλοιπα έγγραφα και δικαιολογητικά αναρτώνται από την πρώτη στιγμή αυτόματα στο «προφίλ» του δανειολήπτη. Οι ενδιαφερομένοι έπρεπε να το αναζητήσουν από το υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια να το μεταφορτώσουν στη «θυρίδα» που θα δημιουργήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν το σημείο στο οποίο εγκλωβίζονταν οι περισσότερες αιτήσεις για την υπαγωγή στο νέο νόμο, αφού η έκδοσή του καθυστερούσε αρκετά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τους 17.925 χρήστες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης το τελευταίο δίμηνο, μόνο οι 2 έχουν καταφέρει να την ολοκληρώσουν και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Η μία ρύθμιση αφορά σε ένα ευάλωτο νοικοκυριό, περιλαμβάνοντας την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Η δεύτερη ρύθμιση αφορά ένα άλλο ευάλωτο νοικοκυριό, προβλέποντας την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες οι οποίοι είναι κάτοχοι στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού δανείου, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www. keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.
Η πρόταση μπορεί να προβλέπει: 1) διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50.000 ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40.000 ευρώ), 2) αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο), 3) χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου. Επιπρόσθετα το Κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.
Προσκλητήριο από τις τράπεζες
Πέρα από την κυβέρνηση, ενεργό ρόλο αναλαμβάνουν και οι τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή προσωπικών επιστολών σε περίπου 180.000 οφειλέτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής του νέου νόμου, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ. Στόχος η πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος.
Παράλληλα, θα υπάρξει μαζικό προσκλητήριο και στους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προκειμένου να προσέλθουν σε κάποιο υποκατάστημα και να ρυθμίσουν εξωδικαστικά την οφειλή του. Για τα καταναλωτικά δάνεια το «κούρεμα» φθάνει το 80% και είναι οριζόντιο για οφειλές από δάνεια και κάρτες έως 50.000 ευρώ. Όσον αφορά στα στεγαστικά λαμβάνεται υπόψη η αξία του ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, δηλαδή με βάση τις εμπορικές τιμές. Ετσι, ακόμη και αν η οφειλή υπερβαίνει την αξία της ακίνητης περιουσίας, η τράπεζα προσαρμόζει την τελική οφειλή στο 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη και την ικανότητά του να πληρώνει τη δόση που προκύπτει από τη ρύθμιση.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία