Στις 17 Νοεμβρίου η «δημοκρατία» έθετε το βασικό ερώτημα για τα ποσοστά θνησιμότητας στις ΜΕΘ της χώρας μας. Αφορμή είχε σταθεί το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου 2021, από τις ΜΕΘ είχαν βγει ζωντανοί μόνο 3.409 άνθρωποι!
Τότε η εφημερίδα επισήμαινε ότι ο ΕΟΔΥ δεν παρουσιάζει στην καθημερινή του ενημέρωση συγκριτικά στοιχεία για τα κρίσιμα δεδομένα, πρακτική που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τονίζαμε, πάντως, ότι με γεμάτες ΜΕΘ για μεγάλα διαστήματα την τελευταία διετία ο αριθμός «3.409» φαντάζει μικρός, όταν οι νεκροί ανέρχονταν τότε σε 16.923. Μπορεί ο ΕΟΔΥ να «κρατά» ακόμα και σήμερα, στο χειρότερο πανδημικό κύμα που πλήττει τη χώρα μας, επτασφράγιστο μυστικό τα στοιχεία, όμως, ακόμα κι από αυτά τα ελλιπή δεδομένα που παρουσιάζει καθημερινά προκύπτουν ανατριχιαστικά συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα:
- Στις 16 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ της χώρας 547 ασθενείς, ενώ είχαν εξέλθει από την αρχή της πανδημίας 3.409 ασθενείς. Οι νεκροί μέχρι εκείνη την ημέρα ανέρχονταν σε 16.923.
- Χθες, 9 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ της χώρας 708 ασθενείς, ενώ εξήλθαν από την αρχή της πανδημίας 3.588 ασθενείς. Οι νεκροί μέχρι χθες ανέρχονταν σε 18.982.
Δηλαδή, μέσα σε ένα διάστημα 24 ημερολογιακών ημερών, από 16 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, βγήκαν από τις ΜΕΘ 179 νοσηλευόμενοι. Σύμφωνα με ενημέρωση για την Covid-19 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 10 Μαρτίου 2021, έπειτα από μελέτη στα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ, «Η μέση παραμονή στο νοσοκομείο για όσους χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν 15 μέρες». Για την Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια στοιχεία φυσικά, οπότε λαμβάνουμε το 15νθήμερο ως ενδεικτικό παράδειγμα.
Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν μπήκε κανένας άλλος σε ΜΕΘ από τις 16 Νοεμβρίου και για τις επόμενες 24 ημέρες, από αυτούς τους 547 ανθρώπους που ήταν στην Εντατική τότε βγήκαν όρθιοι μέχρι χθες μόνον ο 1 στους 3, ποσοστό θνησιμότητας 66%. Δηλαδή, όλοι οι άλλοι που ήταν σε ΜΕΘ ή η συντριπτική τους πλειονότητα, εφόσον κάποιοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται ακόμα, κατέληξαν.
Μπήκαν εκατοντάδες, βγήκαν μόνο οι 179
Ομως, τις τελευταίες 24 ημέρες μπαινοβγαίνουν καθημερινά στις Εντατικές εκατοντάδες άνθρωποι. Οι διασωληνωμένοι εδώ και μέρες ξεπερνούν τους 700 σταθερά. Και με δεδομένο ότι στο διάστημα αυτό έχουν πεθάνει συνολικά 2.059 άνθρωποι (εντός κι εκτός ΜΕΘ ή κι εκτός νοσοκομείων) ανεβαίνει κατά πολύ το ποσοστό, με βάσιμη εκτίμηση για πάνω από 80-85%. Από τους εκατοντάδες ανθρώπους που μπήκαν σε ΜΕΘ έχουν βγει μόνον οι 179.
Και σίγουρα μιλάμε για ποσοστό θνησιμότητας πάνω ακόμα κι από το μακάβριο 70% που αποκάλυψε για το νοσοκομείο του στις αρχές Νοεμβρίου ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, δίνοντας από τότε σε όλους μια ιδέα για το τι συμβαίνει. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα είπε τον Νοέμβριο του 2020 εν μέσω β’ κύματος της πανδημίας στην ενημέρωση για την κατάσταση στο ΕΣΥ, το μέλος της Επιτροπής Ειδικών Αναστασία Κοτανίδου, «η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται από 35-37%».
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, απαντώντας σε βουλευτή της αντιπολίτευσης, είπε: «Μην μετατρέπετε σε επικοινωνία το ζήτημα των θανάτων σε ΜΕΘ», σημειώνοντας ότι «σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια ο δείκτης θνητότητας είναι μέσα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε ορισμένες κάτω από αυτόν».
Ας δούμε, όμως, αν είναι έτσι ή αν πρόκειται για υπουργικά fake news και τι γίνεται με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ άλλων χωρών:
Ο Σύλλογος Αναισθησιολόγων της Βρετανίας εξέδωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2021 τα αποτελέσματα εκτεταμένης έρευνας πάνω στη θνησιμότητα σε ασθενείς που εισάγονται στην εντατική με Covid-19. Η έρευνα εξέτασε την κατάσταση σε Βρετανία, Αυστραλία, Ασία, Νότια Ασία, Μ. Ανατολή και σε 52 ανεξάρτητες έρευνες, κυρίως από την Ευρώπη. Για το διάστημα έως τις 31 Μαΐου 2020, η θνησιμότητα σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ ήταν κατά μέσο όρο 41,6%. Από τότε, οι αλλαγές στη θεραπεία και τη διαχείριση βελτίωσαν τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις. Ο μέσος όρος θνησιμότητας σε ΜΕΘ για ασθενείς Covid-19 έπεσε στο 35,5%.
Ανάλυση του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ από τον Φεβρουάριο 2021, που βασίστηκε σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς ΜΕΘ σε Β. Αμερική, Ευρώπη, Κίνα, Αυστραλία καταλήγει ότι διεθνώς τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται μεταξύ 30-40%.
Οι συγκρίσεις για τη θνησιμότητα εντός ΜΕΘ αυτή την περίοδο θα μπορούσαν να είναι ακριβείς μόνο αν η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ έδιναν στη δημοσιότητα τον αριθμό καθημερινών εισαγωγών στις ΜΕΘ. Απ’ ό,τι, όμως, αντιλαμβάνονται όλοι, υπάρχει σοβαρός λόγος που δεν τα δίνουν. Κι εφόσον τα διαθέτουν και δεν τα δημοσιοποιούν, τότε συμβάλλουν στη συσκότιση για την πανδημία.
«Κάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ, όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα»
Τελικά, μάλλον, ήξερε τι έλεγε ο βουλευτής Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου όταν δήλωνε «κάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα, σαν να τον παραδίδει ο γιατρός στον Θεό και, πριν τον παραδώσει, τον βάζει στη ΜΕΘ». Οπως έλεγε την «αλήθεια» της κυβέρνησής του και ο κ. Μητσοτάκης, όταν δήλωνε στη Βουλή ουσιαστικά «ποια η διαφορά από τη νοσηλεία σε μια ΜΕΘ ή σε μια αυτοσχέδια ΜΕΘ;». Οντως…
Η κυβέρνηση έχει αφήσει αθωράκιστες και τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία, μονολογώντας την απλοϊκή ρητορική περί πανδημίας ανεμβολίαστων και με εμμονή σε μια μονοδιάστατη πολιτική εμβολιασμών και ποινών, όταν ο ΠΟΥ κάνει λόγο διαρκώς για σύνθετα μέτρα. Τι κι αν οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως «όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, η θνητότητα για ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους είναι σχεδόν στο 99%»; Τι κι αν τα στοιχεία που φέρνουμε σήμερα στο φως αποδεικνύουν ότι η θνησιμότητα μέσα στις ΜΕΘ ξεπερνάει ίσως και το 80%, όταν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ο μέσος όρος είναι στο 35%;
Αν έχει άλλα στοιχεία η κυβέρνηση για τις τελευταίες 24 μέρες να τα παρουσιάσει, για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι. Ο ελληνικός λαός, πάντως, πληρώνει τον ΕΟΔΥ, τα στελέχη του και τους υπαλλήλους του για να συγκεντρώνουν στοιχεία και να τα παρουσιάζουν στους πολίτες, όχι για να τους αφήνουν στα σκοτάδια. Δεν είναι προσωπικό μαγαζί της κυβέρνησης ούτε ο ΕΟΔΥ ούτε το υπουργείο ούτε η πανδημία. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να είναι σωστά ενημερωμένος ο πολίτης. Και δεν είναι, γι’ αυτό και η πανδημία σκοτώνει κάθε μέρα και περισσότερους.
Ποιος «φρέναρε» τον Ζαούτη και δεν δίνει τα στοιχεία που υποσχέθηκε;
Ενας από τους βασικούς λόγους που επικρατεί τέτοια σύγχυση στην ελληνική κοινωνία είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας όπως και ο ΕΟΔΥ αποφεύγουν συστηματικά, σε βαθμό που κινεί την καχυποψία για απόκρυψη κρίσιμων δεδομένων, να δώσουν στην κοινή γνώμη λεπτομερή στοιχεία για την πανδημία. Κάτι που δεν γίνεται πουθενά αλλού.
Στις 23 Νοεμβρίου, το site της ΕΡΤ παρουσίαζε την εξής είδηση: «Εως την επόμενη εβδομάδα, στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών θα προστεθούν επιπλέον στοιχεία, καθώς θα υπάρχει στο εξής ξεχωριστή αναφορά στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους στους αριθμούς κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας Θεοκλή Ζαούτη. Τις δηλώσεις αυτές έκανε στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη ποτέ. Φτάσαμε 10 Δεκεμβρίου και τα στοιχεία με ξεχωριστές αναφορές σε κρούσματα και θανάτους αγνοούνται. Εστω κι αν η πρόθεση του κ. Ζαούτη για παροχή επιπλέον δεδομένων ήταν ξεκάθαρη.
Στο μεσοδιάστημα προστέθηκε ακόμα ένα περίεργο περιστατικό. Ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης είπε την 1η Δεκεμβρίου στη Βουλή πως επικοινώνησε προσωπικά με τον κ. Ζαούτη και του ζήτησε στοιχεία για τους θανάτους εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων. Πράγματι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έδωσε τα στοιχεία αυτά στον κ. Πολάκη, τουλάχιστον, σύμφωνα με όσα είπε ο βουλευτής. Δύο μέρες αργότερα, όμως, ο πρώην υπουργός έκανε μια ανάρτηση στο Facebook, σύμφωνα με την οποία μετά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Ζαούτης και η γραμματέας του αρνήθηκαν να του δώσουν επιπλέον στοιχεία που ζήτησε. Γράφοντας ότι «το Μαξίμου επέβαλε στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ να μην τα δώσει».
Επιβεβαίωση για τον περιορισμό της πληροφόρησης
Ανεξάρτητα από το ύφος και την πολιτική ατζέντα του κ. Πολάκη υπάρχει μια καταγγελία από βουλευτή που μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ως επιβεβαίωση για τον περιορισμό της πληροφόρησης από πλευράς ΕΟΔΥ. Η ερώτηση που προκύπτει είναι αν όντως αυτή η στάση, που προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κι εμπόδια στην καταπολέμηση του ιού, εκπορεύεται από το Μαξίμου για να καλύψει δικά του λάθη στη διαχείριση της κρίσης.
Θυμίζουμε ότι συγκεκριμένα στοιχεία για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ έχει ζητήσει και ο ΟΕΝΓΕ, δίχως ποτέ να λάβει απάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή, όταν εξέφρασε την αντιεπιστημονική θέση του περί ΜΕΘ: «Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Εχουμε ενδείξεις ότι έχουνε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με αυτούς που είναι στις ΜΕΘ; Οχι, δεν έχω τέτοια ένδειξη. Εχετε εσείς; Φέρτε την». Ο ίδιος, όμως, δεν έφερε ποτέ στη δημοσιότητα τα στοιχεία που, όπως υπονόησε, έχει στη διάθεσή του για να αποδείξει όσα λέει. Γιατί, άραγε;
Εντύπωση προκαλούν ακόμα δύο αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Το Υπουργείο Υγείας και ο κ. Πλεύρης μιλούν διαρκώς για έναν αριθμό 1.300 ΜΕΘ, δίχως να απαντούν ποτέ με συγκεκριμένους αριθμούς. Για παράδειγμα, ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου έκανε λόγο προχθές το βράδυ για 183 νοσηλευόμενους εκτός ΜΕΘ. Ισχύει; Δεν απάντησε το Υπουργείο Υγείας, σαν να μην αφορά μια τέτοια καταγγελία τον Ελληνα πολίτη που ήδη ψάχνει ή αύριο θα ψάχνει ΜΕΘ.
Τέλος, εκκωφαντική είναι η… σιωπή της Αναστασίας Κοτανίδου. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας έχει δύο θεσμικούς ρόλους. Ο ένας είναι αυτός του μέλους της Επιτροπής Ειδικών. Είναι, όμως, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
Είναι η πλέον αρμόδια και το πρόσωπο-κλειδί για να μιλήσει για όσα λέγονται και καταγγέλλονται για τις ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, αλλά και για τη θνησιμότητα εντός κι εκτός ΜΕΘ. Είναι ανεξήγητο για ποιον λόγο σιωπά και δεν παίρνει θέση, αφού λόγω αξιώματος έχει πλήρη εικόνα.
Πάμε για «μαύρο» ρεκόρ θανάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Ελλάδα οδεύει στην πιο… μαύρη χρονιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Για το 2021 θα μετρήσει τους περισσότερους θανάτους, μεταπολεμικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι και τις 31/10/2021 είχαν πεθάνει 115.131 άνθρωποι, μια αύξηση 10,7% σε σχέση με το 2020 (103.946 θάνατοι).
Το 2020 «έκλεισε» με συνολικά 130.288 θανάτους, μια αύξηση 4,6% σε σχέση με τους 124.538 του 2019, πριν χτυπήσει η πανδημία. Ηδη τον φετινό Νοέμβριο και μόνο από την πανδημία προστέθηκαν πάνω από 2.000 θάνατοι, κάτι που δεν είχε συμβεί τον περασμένο Νοέμβριο.
Συνεπώς, η Ελλάδα οδεύει σε μια απώλεια που θα πλησιάσει τους 150.000 νεκρούς το 2021. Μια αύξηση ίσως και 18%-20% σε σχέση με το προ πανδημίας 2019. Κι αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι δεν αφορούν μόνον αυτούς από τον κορωνοϊό, αλλά όλο το σύστημα ΕΣΥ που γονάτισε και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πάσχοντες και από άλλες ασθένειες.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 1932 οι θάνατοι ήταν 117.593, το 1940 ήταν 93.830, το 1960 έφτασαν τους 60.563, το 1995 τους 100.158 και το 2018 τους 120.296. Ουδέποτε ξεπέρασαν τους 130.000 οι ετήσιοι θάνατοι στη χώρα μας, με μόνες εξαιρέσεις το 2020 και τον Β’ ΠΠ. Το 2021 θα καταγραφεί σίγουρα, όμως, ως η πιο πένθιμη χρονιά στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία…