Σαρώνει τα νοικοκυριά το ράλι ανόδου του πληθωρισμού!

Τον Νοέμβριο παρουσίασε αύξηση 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Εκτοξεύτηκαν οι τιμές στην ενέργεια και στα βασικά είδη ανάγκης

Must Read

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει το κύμα της ακρίβειας στη χώρα μας, με τον πληθωρισμό να καλπάζει μήνα με τον μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε τοποθετήσει τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στο 4,3%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι για ακόμα έναν μήνα εκτοξεύτηκαν οι τιμές στην ενέργεια και κυρίως στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις παρατηρούνται και σε βασικά είδη ανάγκης. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%. Πιο ακριβό κατά 21,3% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 18,5% είχαμε στο ελαιόλαδο.

Ο διπλός «πονοκέφαλος»

Το τεράστιο κύμα της ακρίβειας έχει δημιουργήσει έναν διπλό «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, αφού από τη μια πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν τις χονδρικές τιμές στην ενέργεια, οι οποίες έχουν «ροκανίσει» τις επιδοτήσεις που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, και από την άλλη τον οικονομικό εκτροχιασμό των ελληνικών νοικοκυριών, αφού οι μισθοί όχι μόνο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά «ψαλιδίζονται» συνεχώς από τον πληθωρισμό.

Όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια τεράστια φοροκαταιγίδα, με ταυτόχρονη καταβολή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας, δόσης τράπεζας και πάγιες ρυθμίσεις για οφειλές σε Εφορία και Ταμεία, με το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί ότι θα υπάρξει μπαράζ νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού οι πολίτες θα αναγκαστούν να αποφασίζουν κάθε μήνα ποιον λογαριασμό ή φόρο θα πρέπει να αφήσουν απλήρωτο.

Ερχεται ο μόνιμος μηχανισμός

Με τις χονδρικές τιμές στο ρεύμα να έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 220-230 ευρώ/MWh, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως έχει ήδη «ψαλιδιστεί» σημαντικά η έκπτωση των 39 ευρώ που έχει ανακοινώσει για την αναχαίτιση της ακρίβειας στους λογαριασμούς νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επιστρατευθεί ένα νέο «όπλο» για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για έναν μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα, όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σημειώνεται πως η επιδότηση των 39 ευρώ τον μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αφορούσε τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα (υψηλότερη) επιδότηση για τους πρώτους μήνες του 2022. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η επιδότηση θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών και των παρόχων ενέργειας.

ΚαύσιμαΑύξηση
Φυσικό αέριο180,9%
Πετρέλαιο θέρμανσης45,2%
Ηλεκτρισμός37,8%
Καύσιμα – λιπαντικά24,9%
Είδη πρώτης ανάγκηςΑύξηση
Αρνί και κατσίκι21,3%
Ελαιόλαδο18,5%
Πατάτες11,9%
Ψάρια νωπά9,8%
Πουλερικά5,6%
Ψωμί4,3%
Ζυμαρικά3,9%
Καφές3,9%
Σοκολάτες3,8%
Τυριά3,5%
Νωπά λαχανικά2,5%
Μοσχάρι1,5%
Νωπά φρούτα 0,4%

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This