Ο Αλέξης Τσίπρας ανήρτησε ένα βίντεο στο facebook το οποίο αναφέρεται στη μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, σε αντιπαραβολή με την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου έλεγε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα».
Διαβάστε ακόμα: Ήξεραν και τώρα «τρέχουν» να καλυφθούν – Προσπάθεια υποβάθμισης της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα που εκθέτει την Κυβέρνηση!
«Στο πρόσωπό του οι λέξεις ψεύτης και πολιτικός απατεώνας χάνουν το νόημά τους», ακούγεται ως σχόλιο στο βίντεο.
Σε άλλη ανάρτησή του, με τις δηλώσεις του από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, αν ο Πρωθυπουργός είχε συλληφθεί να ψεύδεται σε ένα ζήτημα που αφορά τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, θα είχε παραιτηθεί».
Αναλυτικά:
Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη, είτε θα είχε παραιτηθεί.
Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας.
Η Ευρώπη διέρχεται μιας πολλαπλής κρίσης. Της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της κρίσης ενέργειας. Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίζουμε με τις συνταγές του χθες.
Τα κριτήρια του Μάαστριχ, το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλουν να αναθεωρηθούν, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν.
Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις -ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας- για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω, στις συνταγές του χθες.
Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια.
Δεν αρκεί σήμερα να μιλάμε μόνο για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, για τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία.
Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος.
Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου.
Άρα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στο Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά.
Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.