Παραμένει στη θέση του εδώ και περίπου μια χιλιετία για να μας θυμίζει πόσο πολύ οι ίδιοι αδιαφορούμε για την ιστορία του τόπου στον οποίο έχουμε την τύχη να κατοικούμε.
- Γράφει ο Νάσος Χατζητσάκος
«Φωτίζει» με την αέναη λάμψη του το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, τα «μεταπέα άκρα» της Ευρώπης, όπως χαρακτήριζαν την περιοχή στην αρχαιότητα.
Κάθε χρόνο, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ταξιδεύουν εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα για να το δουν. Αν και αρκετοί αποπειράθηκαν να το καταστρέψουν, με έναν τρόπο μυσταγωγικό, «μετρά τις πληγές» του αλλά παραμένει εκεί.
Συνεχίζει να «λάμπει» λίγες δεκάδες μέτρα από το ακρωτήριο Ταίναρο, εκεί απ’ όπου οι ψυχές έπαιρναν μαζί με τον Άδη τον δρόμο για τον Κάτω Κόσμο. Ο λόγος γίνεται για το περίφημο «Άστρο της Αρίας».
Το newsbreak.gr έφτασε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, στον Κάβο Ματαπά και επισκέφτηκε τον χώρο που βρίσκεται το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, που θυμίζει ένα κομμάτι της μεγάλης ιστορίας ενός τόπου άγριου αλλά και συνάμα φιλόξενου. Μιας περιοχής στην οποία ο άνθρωπος άφησε το δικό του στίγμα αρκετές χιλιετίες πριν.
Το ψηφιδωτό που έχει τραβήξει την προσοχή και τον θαυμασμό όλων όσοι έχουν επιλέξει να φτάσουν πεζοπόροι μέχρι το ακρωτήριο, αποτελεί τμήμα δαπέδου οικίας με λουτρά της ρωμαϊκής περιόδου, σύμφωνα με τις επικρατέστερες ιστορικές αναφορές.
Ωστόσο, όπως εκατοντάδες αρχαιολογικοί προορισμοί παραμένει απροστάτευτο με τους αρμοδίους, εδώ και δεκαετίες να αδιαφορούν για την προστασία αλλά και την ανάδειξη του.
Το «Άστρο της Αρίας», μόλις 300 με 400 μέτρα μακριά από το ερειπωμένο εκκλησάκι του Ασωμάτου. Χτίστηκε κατά την επέκταση του Χριστιανισμού τους πρώτους αιώνες μ.Χ. από τα υλικά του ναού του Ταινάριου Ποσειδώνα, ο οποίος επί εκατοντάδες χρόνια αποτελούσε πόλο έλξης κατοίκων της Ελλάδας, μαζί με το φημολογούμενο Ψυχοπομπείο.
Όπως όλα δείχνουν, είναι ξεχασμένο από τις αρχές και αποτελεί πραγματικά ένα μυστηριώδες και σίγουρα τυχαίο γεγονός ότι ακόμη ένα σημαντικό μέρος του εξακολουθεί να υφίσταται.
Ο ναός του Ποσειδώνα, σημειωτέον, αποτελούσε, με βάση επικρατούσες ιστορικές αναφορές, το κέντρο του «Κοινού των Ελευθερολακώνων» ενώ από το Ψυχοπομπείο, οι ψυχές ξεκινούσαν μαζί με τον Άδη το ταξίδι για τον Κάτω Κόσμο.
Στην περιοχή του Ακροταινάρου ο περιπατητής μπορεί ακόμη να δει τις λαξεμένες μέσα στους βράχους οικίες, τις στέρνες, τα σοκάκια και τα σκαλοπάτια που υπήρχαν κατά την προκλασική περίοδο, όταν η αρχαία Ταίναρος φημολογείται ότι ήταν ένα από τα πιο μεγάλα λιμάνια της εποχής. Απομεινάρια της πόλης υπάρχουν και μέσα στο βυθό.