Σκληρή κριτική στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ).
Ο κ. Σεβαστίδης, επέκρινε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον αποκλεισμό των δικαστικών ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και ειδικότερα αυτή που αφορά τη διαμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.
Επίσης, αντιτάχθηκε στις προτάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη αλλά και τις θέσεις του περί δικαστών που «δεν ενστερνίζονται το πρόβλημα» και «έχουν νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου».
Αναφερόμενος στην έκθεση Πισσαρίδη, ο κ. Σεβαστίδης επεσήμανε ότι αυτή «ονειρεύεται δικαστές-manager». «Οφείλουμε μια απάντηση σε φορείς και σωματεία οι οποίοι ξεπέρασαν τον ρόλο τους και ανέλαβαν καθήκοντα Ρωμαίου κήνσορα ελέγχοντας δικαστές και εισαγγελείς για την συμπεριφορά τους και κρίνοντας οι ίδιοι το δικαιολογημένο ή μη της καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων.
Είναι βαθιά νυχτωμένοι» ανέφερε.
Ως προς τους δικαστές που καθυστερούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είπε πως από τους επικριτές υπολογίζονται στο 25% των περίπου 4.313 δικαστών και εισαγγελέων, ήτοι περίπου 1.078.
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επεσήμανε στην ομιλία του ότι δικαστές και εισαγγελείς-μέλη της ΕνΔΕ- συμμετείχαν σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Επίσης, εξήγγειλε την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των δικαστικών λειτουργών για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, αλλά και τη σύσταση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων στο πρότυπο της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
Μιλώντας στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό, πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετέχουν δικαστές.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας τόνισε πως η πλειοψηφία των δικαστών αναλώνει τις δυνάμεις της για την απονομή του δικαίου, σημειώνοντας ότι οι δικαστές που καθυστερούν ελέγχονται.
Τόνισε δε ότι η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο του πολίτη και εγγύηση της ατομικής ελευθερίας του.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τον εύλογο χρόνο, τονίζοντας ότι τηρείται η… συνταγματική διαδικασία στις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός άφησε αιχμές λέγοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο ΔΣΑ δεν καλείται στις γενικές συνελεύσεις της ΕνΔΕ.
Ανέφερε ότι γίνονται προσδιορισμοί δικών με καθυστερήσεις, όπως και ότι γίνονται και μεταχρεώσεις υποθέσεων-δικογραφιών σε άλλους δικαστές για τους γνωστούς λόγους.
Ζήτησε δε να γίνει αλλαγή του τρόπου επιθεώρησης των δικαστών και να συνταχθεί Κώδικας Δεοντολογίας όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου συντάχθηκε με τις θέσεις της ΕνΔΕ ως τον αποκλεισμό των δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι επιχειρείται χειραγώγηση των δικαστών και η νομοθέτηση γίνεται μη φιλική προς τα λαϊκά στρώματα.